/>

SON DAKİKA

"İşletmeler kurumsallaşmalı"

13 Ekim 2020, Salı 13:02

     


KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) danışmanı Kerim Kızılağıl, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu. Kızılağıl, "Kurumsallaşmaya önem vermek gerekiyor" dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Kendisini tanıtan Kerim Kızılağıl, "Nazilli'de 1974'de doğdum. Evli ve üç çocuk babasıyım. Liseye kadar Nazilli'de okudum. 1997 yılında Atatürk Üniversitesi işletme bölümünden mezun oldum. Profesyonel iş hayatına Yaşarbank'ta başladım. 20 yıldır bankacıydım. 2 yıldır özel bir şirkette üst düzey yöneticilik yaptım. Daha sonra da ortağım Taner Bozkurt ile kendi şirketimi kurdum. KOBİ'yi, mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler oluşturuyor" dedi.

"KOBİ'LER KURUMSALLAŞMALI"

KOBİ'lerin kurumsallaşmaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Kızılağıl, "Çevremizdeki başarılı olan ve başarısız olan KOBİ'leri çok iyi biliyoruz. Mikro ve küçük işletmelerin ciddi anlamda kurumsallaşmaya ihtiyaçları var. Baktığımızda kurumsallaşma onlara çok uzak ve yabancı geliyor. Şuan KOBİ'ler her şeyiyle kendisi ilgileniyor. Kurumsallaşmaya sıcak bakmıyorlar. Yanlış bir algı var. KOBİ danışmanı olarak biz sadece yol göstericiyiz. Artıkları ve eksileri önüne koyuyoruz. Biz sadece yol gösteriyoruz. Karar onun. Değişim korkutuyor. İlerlemek korkutuyor. Batabileceklerini düşünüyorlar. Kötü sonuçlar düşünüyorlar. Kendilerini geliştirmezlerse ve çağa ayak uydurmazlarsa zaten yok olmak durumundalar. Ortalama süreleri 32 yıl. Biz mikro işletmeleri, küçük işletmelere, küçük işletmeleri, orta büyük işletmelere, orta büyükleri de büyük işletmelere dönüştürmeye çalışıyoruz. KOBİ'lerin büyümesiyle daha uzun soluklu şirketler yaratmalıyız. Biz ne kadar katkı sağlarsak o kadar mutlu olacağız. Biz ilk 5 yıl içinde Ege Bölgesi'nde sesimizi duyurmak istiyoruz. Bütün firmalara dokunmayı hedefliyoruz. Rahmi Sakıp Sabancı'nın bir sözü var; 'Her şeyin bir şeyini, bir şeyin her şeyini bileceksin' diye. Biz de bu anlayışla yola çıktık. Çözüm ortaklarımız var. Güçlü bir organizasyon yapımız var. Ekonomiyi takip ederek para kazanan firmalarımız oldu. Hayattaki en pahalı şey tecrübedir çünkü kazanmak için kaybetmek gerekir. Çok güzel bir söz. Biz de KOBİ'lere kaybetmeden kazanın diyoruz" dedi.

"ÇAĞA AYAK UYDURMAK GEREKİYOR''

Kızılağıl, "Ben 5 yıl içinde teknolojinin hızla ilerlemesinden dolayı bazı şeylerin değişeceğini düşünüyorum. 10 yıl sonra akaryakıt istasyonları kalmayacak. Elektrikli araçlar için şarj istasyonları olacak. Firmalar da kendini geliştirmeli. Bir çok sektör bu teknolojiden geri kalınca yok olabilir. Geleceğe yön vermek gerekiyor. Ussal Şahbaz bir söz söyledi, 'Eğer yaptığınız işi annenize anlattığınızda 10 dakikada ne olduğunu anlayabiliyorsa, 10 yıl içinde işsiz kalacaksınız.' Baktığınızda doğru bir söz. 20 yıl önceki bilim kurgu filmlerinde yaşanan sahneler, şu an yaşanıyor. Parayı kaybetme korkusu içine düşmememiz lazım. Kriz birileri için tehditken birileri için fırsat oluyor. Baktığımızda sermaye el değiştiriyor. Parayı sağlam yere koymak gerekiyor. Bir başkasının cebine girmesin" dedi.

"KADIN GİRİŞİMCİLERİ ÖNEMSİYORUZ"

"Kadın girişimcileri önemsiyoruz" diyen Kızılağıl, "KOBİ danışmanı olarak, KOSGEB, TKDK, GEKA gibi devletin destekleriyle ilgili de ilgileniyoruz. Bunla ilgili projelerin hazırlanması, firmaların yatırımlarına göre hangi kurumdan ne gibi destek alınır bunlara bakıyoruz. KOSGEB'in şu an bir çok aktif desteği bulunuyor. Kadın girişimcileri önemsiyoruz. Kadının girdiği her sektör kendine çeki düzen veriyor. Kadın girişimcileri destekliyoruz. 2 tane kadın girişimciye 1 yıl boyunca danışmanlık yapmak istiyorum. Bunu da sizin aracılığınızla duyurayım. Bizler firmalar için bankalara sunum hazırlıyoruz" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU) 







 
Son Eklenen Haberler