SON DAKİKA

Berberler Çine'de yetişiyor

15 Temmuz 2019, Pazartesi 16:32

     


Ege kıyılarına yakınlığı ile turizme olan katkısı her alanda bir hayli yüksek olan Çine'de en çok rağbet gören meslek berberlik olurken, genç berberlerin hayalini ise turizm beldelerinde iş yeri açabilme süslüyor.

Çine'de berberlik mesleği yine her yıl olduğu gibi 2018 yılında da Mesleki Eğitim Merkezi'ndeki meslek grupları arasında rağbet gören öncelikli ve en çok öğrenciye sahip meslek gruplarında başı çekti. Usta berberler yetiştirdikleri çırakların bir çoğunun usta olduğunda mesleklerini turizm beldelerinde icra etme hayali taşıdığını söylerken, Marmaris, Bodrum, Kuşadası ve Didim gibi turizm beldelerinde de bir çok Çinelinin berber olarak mesleğini icra ettiğini ifade etti.

ÇİNELİ GENÇLER TURİZM BELDELERİNDE ÇALIŞMAK İSTİYOR

Çine'de berberlik mesleğini icra eden Ümit Sevim, "Çine turizm beldelerine çok yakın bir yerleşim alanı olduğu için burada yetişen gençlerin hayali turizm beldelerinde kendi mesleklerini yapmak. Gençleri turizm beldelerinde mesleklerini icra etme eğilimi ise tamamen turizm beldelerinde kazancın çok daha yüksek olması. Turistler sayesinde turizm beldelerinde mesleğini icra eden meslektaşlarımız daha çok kazan elde ediyor. Hal böyle olunca burada yetişen gençlerimizin hayallerini turizm beldeleri süslüyor. Kış aylarında kısa süreli ülkelerine giden, ancak uzun süreli Bodrum, Marmaris, Kuşadası gibi turizm beldelerinde kalan yerleşik yabancılar Türkiye'de tıraş olmayı dört gözle bekliyor. Bence sessiz sedasız da olsa turizm beldelerinde berber turizmi de oluştu" diye konuştu.

LİSE DİPLOMA SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Çineli bir diğer berber Ferhat Boğa ise, turizm beldelerinde Çineli berberlerin sayısının bir hayli fazla olduğunu ifade ederken hal böyle olunca turizm beldelerine berber yetiştiren Çine'de de tam tersi bir manzaranın olduğunu bir çok berberin Çine'de de çırak ve kalfa sıkıntısı yaşadığını söyledi. Zorunlu eğitim ile birlikte lise eğitiminin zorunlu kılınmasının meslekleri adına iyi bir değişim olmadığını söyleyen Boğa, mesleki ve teknik eğitimin önemli bir ayağını mesleki eğitim merkezleri oluşturduğunu, zorunlu eğitim kapsamındaki bu okullarda çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimi verildiğini belirtirken, lise diplomasına erişimdeki zorluğun öğrencilerin mesleki eğitim merkezlerini tercih etmemesinde önemli bir rol oynadığını bu sorunun giderilmesi gerektiğini söyledi. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler