Papaz eriği üreticide 12, tezgahta 80 lira

17 Mayıs 2024, Cuma 22:33

     


Aydın’ın Efeler İlçesi Umurlu Mahallesi’nde erik üretimi yapan Erkan Baysal, papaz cinsi eriğini toptan 12 liradan sattığını belirtirken, pazarcı esnafı Vedat Çakmak ise, geçen hafta 120 lira olan papaz eriğin bu hafta 80 liraya düştüğünü ifade etti.

Aydın’ın erik üretim merkezlerinden Umurlu Mahallesi’nde üreticiler zarar ettikleri gerekçesi ile ağaçlarını kesmeye başladığı belirtilirken, pazar tezgahlarında fiyatı düşen ve bu hafta 60 ile 80 lira arasında satılan eriğe talebin arttığı ifade edildi.

“BİZ 12 LİRADAN SATIYORUZ AMA OLAN TÜKETİCİYE OLUYOR”

Kamudan emekli olduktan sonra 20 yıldır erik üretimi yaptığını belirten Erkan Baysal, “Erik üretimine başladığım 20 yıl içerisinde ya bir kez ya da iki kez maliyetlerin üzerinde para kazandık, bunun dışında hep cebimizden ödemek zorunda kaldık. Bu sene yine erik fiyatları dibe vurmuş durumda. Bize maliyeti yaklaşık 25 lira olan erik en son topladığımız mahsulü 12 liradan Umurlu Halinde verdik. Mağduruz, çünkü biz aynı zamanda istihdam da sağlıyoruz, katma değer sağlıyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yetkililerin de bu sorunlara bir çözüm bulmasını istiyoruz. Pazardaki fiyatları bizim bir şey deme şansımız yok ama burada aracılar fazla kazanıyor. Biz dediğim gibi 12 liradan satıyoruz ama olan tüketiciye oluyor. Tüketicinin de alım gücü düşmüş durumda. Bu durum tüketici için de üretici için de çok sıkıntılı, buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

“MÜSTAHSİL ERİK AĞAÇLARINI ARTIK SÖKÜYOR”

Papaz türü dışında erik cinslerinin alıcısı bulunmadığı ve bu nedenle mahsulün dalında kaldığını belirten Baysal, “Bekiroğlu cinsi bu eriklerimizde ise hiçbir alıcı yok. O nedenle bu ürünler başında kaldı, hasadını yapamadık. Sadece bu yörenin meşhur papaz eriği hasadını yaptık, 12 lira da hale teslim ettik. Bu fiyat sadece Aydın yöresine mi özgü onu da bilemiyorum. Ben söyleyecek çok fazla bir şey bulamıyorum. Çünkü girdi maliyetlerimiz o kadar yüksek ki mazotun litresi 45 lira, gübrenin torbası 900 lira, toplama maliyetimiz bir kadın yevmiyecinin günlük ücreti 850 lira, merdiveni taşıyan arkadaşa 1200 lira veriyoruz. Bir yevmiyeci kadın en az 100 kilo toplarsa, ancak kendi maliyetini çıkartabilsin. Biz bu ücretleri hep cebimizden ödemek durumunda kalıyoruz, yani zarar ediyoruz. Mahsulümüz çok olduğu için perakende olarak kendimizin satma fırsatımız da maalesef yok. Kaldı ki, eriğin bir hafta içerisinde hasadı yapılması gerekiyor. Erik üreticisinin yıllardır zarar etmesinden dolayı çok sayıda müstahsil ağaçlarını artık söküyor. Yıllardır para etmediği için ve maliyetlerin yüksek olduğundan dolayı maalesef geldiğimiz durum budur” açıklamasında bulundu.

“TEZGAHTA GEÇEN HAFTA 120 LİRAYDI, BU HAFTA 80 LİRA”

Efeler Adnan Menderes Mahallesi’nde Perşembe günleri kurulan semt pazarında satış yapan pazarcı esnafı Vedat Çakmak, “Papaz eriğimiz geçen hafta 120 liraydı, bu hafta 80 lira. Fiyatın düşmesinden dolayı vatandaşımız bu hafta daha fazla tercih etmeye başladı. Bekiroğlu türü daha ucuz ama insanlar bu eriği tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler