Ege Bölgesi'nde pamuk rekoltesi 167 bin ton bekleniyor
20 Ekim 2020, Salı 12:16Tweet | ||
![]() |
Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Ege Bölgesi'nde yeni üretim sezonunda 167 bin ton rekolte bekleniyor.
İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke Ticaret Borsası, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinden yetkililerin oluşturduğu tahmin heyetinin raporu, online toplantıda açıklandı.Tahmin raporuyla ilgili açıklama yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, Ege Bölgesi'nde pamuk ekim alanının yüzde 15 düşüşle 96 bin hektara gerilediği, ortalama kütlü pamuk üretiminin 429 bin ton, lif pamuk üretiminin ise 167 bin ton olmasının beklendiğini kaydetti. Bu sezon verimin dekarda 447 kilogram, çırçır randıman oranının da yüzde 39 olarak tahmin edildiğini kaydeden Uçak, Türkiye genelinde de pamuk üretim miktarında gerileme görüleceğini ifade etti.
2019-2020 sezonunda Türkiye'nin lif pamuk üretiminin 814 bin ton olarak gerçekleştiğini, bu sezon ise 600-650 bin ton seviyelerini beklediklerini aktaran Uçak, şu görüşleri paylaştı:"Pamuk üretiminin halen bu seviyeleri koruyabilmesinin en önemli nedeni devletimizin verdiği prim ödemesi desteğidir. Destekler, sürdürülebilir pamuk üretimi için hayati öneme sahip. Bu sezon pamuk prim miktarının geçen yıla göre yüzde 37,5 artışla kiloda 1,1 lira olarak açıklanması nedeniyle ilgililere teşekkür ediyoruz. Gübre ve mazot desteği ile toplam destek miktarı kiloda 1,23 lira seviyesine ulaşacak. Keşke ülkemizin şartları daha elverişli olsaydı ve talep etmiş olduğumuz 1,5 lira seviyesine ulaşabilmiş olsaydık. Ancak mevcut durumda söz konusu artışı olumlu karşılıyoruz. Piyasadaki mevcut fiyatlar ve açıklanan primle kaybettiğimiz pamuk ekim alanlarının en azından bir miktarını gelecek yıl geri kazanacağımıza inanıyoruz."
"ÜRETİCİYE PRİM MORALİ"
Borsa Meclis Başkanı Barış Kocagöz de açıklanan prim miktarının üreticiye moral verdiğini, primlerin pamuk ekim zamanı olan nisan ayında ödenmiş olmasının son derece önemli olduğuna işaret etti. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de yeni açıklanan destek primi ve fiyatlar sayesinde gelecek sezon amaçlarının 1 milyon ton pamuk üretimine ulaşmak olduğunu belirtti. Gelecek yıl üretici sayısının artmasını beklediklerini dile getiren Eskinazi, "Ben primlerin sabit değil, dünya piyasalarına göre oluşması için çalışmalar yapmalıyız görüşündeyim. Bakanlık ile bu konuda koordinasyon içerisinde olmalıyız. Stratejik bir ürün olan pamuğun üretimi artırılmalı ve üretici mutlu edilmeli." diye konuştu. (AA)

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısı,

Aydın’ın Didim ilçesindeki Efeler Semt Pazarı’nda hem üreticiler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın İl Başkanlığı’nın 19 Ekim’de gerçekleştirilecek

Diyetisyen Ege Boran Teke, obezitenin toplumda çoğu zaman estetik bir problem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, bir dizi ziyaret kapsamında geldiği

Aydın’da internet üzerinden vatandaşları dolandırdığı öne sürülen

Aydın’da bir kahvehaneyi silahla kurşunlama olayının firarisi olduğu belirlenen

Aydın’ın İncirliova ilçesinde iki aile arasında çıkan nişan kavgası

Aydın amatör spor camiasının sevilen ismi, Aydın Amatör Spor Kulüpleri

Aydın iş dünyasının önemli sivil toplum kuruluşlarından AY-SİAD, kuruluşunun

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası, üyelerine yönelik düzenlediği

CHP Efeler İlçe Başkanlığı’na seçilen Kaan Erçetin, mazbatasını

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, son günlerde gündemde

Aydın’ın Efeler ilçesindeki Vardar İş Hanı’nda 61 yıldır berberlik

tvDEN ekibi olarak mikrofon uzattığımız vatandaşlara "Aydın'da yaşamak size

Aydın’ın Efeler ilçesinde havaların soğumasıyla birlikte soba satışlarında

Bazı vatandaşlar fiyatları normal bulurken, bazıları “tane ile almaya başladık”

Aydın’ın Efeler ilçesinde 27 yıldır aynı sokakta ayakkabı tamiri yapan

Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Beş Yıldız Eğitim Kurumları,

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üzerinde çalıştığı

Aydın’ın Efeler ilçesinde, 1 Eylül itibariyle sona eren av yasağının

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efeler İlçe Başkanlığı’nın 39. Olağan Kongresi

Aydın’ın yerel televizyon kanalı tvDEN, yeni yayın döneminde mahallelerin

Aydın'ın Efeler ilçesinde yaklaşık yarım asırdır koltuk döşeme ve

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda kış sebzeleri

Aydın’da bir çay bahçesi, sadece çay ve kahve servisiyle

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmete giren Bakraç Restoran, görkemli

Aydın’da son dönemde altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş, vatandaşların

Aydınlı vatandaşlar, belediyenin mahallelerde yürüttüğü hizmetler

Döviz kurlarında yaşanan artış, pazar ve market fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Aylarca süren heyecanlı bekleyiş sona erdi. Zoroğlu Alışveriş Merkezi’nin

Türkiye’nin yerli tohum üretiminde öncü firmalarından Progen,

Türkiye’nin yerli tohum üretiminde öncü firmalarından Progen,

Aydın’da görev yapan Fizyoterapist Fatma Nur Uçak, özellikle

TVDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Gündem Özel programına konuk

Aydın 1. Sanayi Sitesi’nde çocukluğundan beri hurdacılık yapan Bülent

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş ile İl Başkanı Ahmet Ertürk, İncirliova’da

Aydın’da Söke-Kuşadası yolunda çöken bölümde çalışmalar

III. Uluslararası Mitoloji Film Festivali’nin İzmir’de başlayan serüveni,