Aydınlılar sokak köpeklerine çözüm bulunmasını istiyor

26 Ağustos 2022, Cuma 12:38

     


Aydın il genelinde büyük sorun haline dönüşen sokak köpekleri için vatandaşlar çözüm beklediklerini ifade etti. Sokaklarda yürüyemez hale geldiklerini belirten vatandaşlar, okullar açılmadan bu sorunun ortadan kalkmasını beklediklerini belirtti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan sokak hayvanlarının bakım ve rehabilitasyonu için çözüm bekleniyor. Haziran ayında Çine’de engelli aracı ile seyir halindeki 86 yaşındaki Mehmet Arsoy, sokak köpeklerinin saldırısı sonucu dere yatağına düştü. Arsoy bu olaydan 5 gün sonra yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz günlerde Köşk Başçayır Mahallesi’nde küçükbaş hayvanlarını da telef eden sokak köpekleri, artık Aydınlı vatandaşların korkulu rüyası haline geldi.

Denge Gazetesi sosyal medya hesabından yapılan “Aydın’da sokak köpekleriyle ilgili yaşadıklarınız, gözlem ve tespitleriniz var mı? İlgili kurumlardan bu konuda beklentileriniz ve önerileriniz nelerdir?” sorularına, Aydın’ın çok sayıda ilçesinden yüzlerce vatandaş çözüm beklediklerini dile getirdi. Vatandaşlardan gelen şikayet ve çözüm önerilerinden bazıları ise şöyle:

Müzeyyen Türkkan: “Hayvanları hepimiz seviyoruz ama kızımı okula götürürken hiç bulaşmadan yanlarından geçilmiyor, sürü halinde dolaşıyorlar. Lütfen biran önce okullar açılmadan bir çözüm bulunursa herkes açısından daha iyi olur.”

Mesrule Yörük: “Efeler Ata Mahallesi’nde her gün en az 10 köpek daha ekleniyor. Sokakta yürünmüyor, yürürken saldırıyorlar. Çözüm bulunmasını istiyoruz. Fakat hiç bir çözüm üretilmiyor, aksine çoğalıyor. Köpek sesleri de sabaha kadar sürüyor.”

Fatih Çelik: “Sevgiyolu’nda özellikle sabahın erken saatlerinde 30-40 civarı başıboş köpekler mevcut, ya yolumuzu değiştiriyoruz ya da aralarından geçmek zorunda kalıyoruz. Belediyenin bu kadar görmezden gelişine anlam veremiyorum.”

Neşe Yavaş: “Köşk Çarşı Mahallesi’nde sürü halinde geziyorlar. Dışarı çıkmaya korkuyoruz.”

Sinem Deveci: “Öncelikle ebeveynlerin tutumu ve ardından çocukların siddetkar davranışları. Hiç bir hayvan durduk yere hiçbir insana zarar vermiyor fakat insanlar tarafından zarar görmüş her hayvan kendini koruma amaçlı davranışlar sergileyebilir. Bu konuda öncelikle insanları ehlileştirip daha sonra hayvanlar hakkında ne yapılması gerektiği konuşulmalı. Bunları yazarken evimin etrafındaki sürü halinde köpekleri görerek ve izleyerek yazıyorum.”

Ülker Ertaş: O kadar başıboş köpek var ki, artık çocuklarımızı komşu bakkala bile gönderemiyoruz ve çocuklar uykularında bile köpek sesi duyunca titreyerek uyanıyor. Aydın başıboş köpeklere cennet, insanlara cehennem. Bu başıboş köpekler toplanmalı hayvan barınaklarında bakılmalı. Korkudan tek başımıza yürüyüş bile yapamıyoruz”.

Dilek Gülmez: “Efeler Kemer Mahallesi çok kötü durumda, yetkililerden ilgilenmelerini istiyoruz.”

Fikriye Müçek: “Özelikle çok yakınımın oturduğu Efeler Mahallesi alt bölgede Yörük Ali Efe Okulu ve eski Muzaffer Ancın Okulu arasındaki sokakta köpeklerinden geçemedik. Çok fazla köpek var ve komşumun oğlunu koşturmuş düşmüş ve yaralı bir şekilde zor kurtulmuş.”

Emine Özbudak: “Sabah erken ise giderken köpeklerden geçemiyoruz. İncirliova’da hayvan severler bunları barınaklarda baksınlar.”

Fatma Altınbaş: “Biz İncirliova Zafer Mahallesi’nde oturuyoruz ve parkın oradan ne yürüyerek ne bisikletle geçemiyoruz direk saldırıyorlar. İncirliova’da her yerde çok fazla köpek var daha bu sabah tanığımız bir teyzeyi ısırdı köpekler”.

Serap Akbulut Çizmeci: “Maalesef her taraf başı boş köpeklerle dolu acilen bir çözüm bulunmalı çocuklar parka inmeye korkuyor sürü halinde geziyorlar ve saldırganlar.”

Murat Karaca: “Maalesef bütün mahalle köpek sürüsü ilgilenen yok arıyorsun kimse umursamıyor acil çözüm gerek.”

Ali Söğüt: “Hayvan sevgisi güzel ama hayvanlar insanlar için tehdit oluşturuyor. Özellikle saldırgan köpekler çocuklar ve hanımlar için tehlike oluşturuyor. Bu konuda sokak hayvanları mutlaka sokaklardan toplanmalı, hayvan barınaklarında bakıma alınmalıdır.”

Sevim Eken: “Öncelik olarak sokak hayvanlarının kısırlaştırılması lazım. Hayvan barınaklarının onlar için yaşanabilir hale getirilmesi lazım. Onlarda can. Onlarında yaşamaya hakkı var. Tek istedikleri yiyecek ve sevgi. İnsan sürü halinde karşısında görünce ürküyor haklısınız. Buna yetkililerin çözüm bulması lazım.”

Mustafa Selbes: “Söke'de durum kötü. Sokak köpekleri sürü halinde geziyorlar, tek başına yürümeye korkar olduk. Çocuklarımız için endişe ediyoruz. Barınaklar yapılsın, sokaklarda sahipsiz köpekler toplansın.” (HAZEL BAYIK)







 
Son Eklenen Haberler