/>

SON DAKİKA

"Aydın, köy ve arazilerde tarım yapılan ender vilayetlerden biri"

27 Mayıs 2021, Perşembe 09:41

     


Aydın'ın yetiştirmiş olduğu deneyimli siyasetçilerden Bayındırlık ve İskan Eski Bakanı Cengiz Altınkaya, Baş Başa programında Aydın ve ülke gündemindeki önemli konulara yönelik değerlendirmelerde bulundu. Altınkaya, Aydın'ın köy ve arazilerde tarım yapılan ender vilayetlerden biri olduğunu söyledi. Ülke gündeminin başat konularından olan Sedat Peker'in açıklamalarına ilişkin de düşüncelerini paylaşan Altınkaya ," Bugün Türkiye'yi sarsan mafya - siyaset ilişkisinden Türkiye'nin ana kurumlarının yara almadan çıkmasını isterim. Kim yanlış yaptıysa kanun onun yakasına yapışsın isterim, hesap verilsin isterim" dedi.

Bayındırlık ve İskan Eski Bakanı Cengiz Altınkaya, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Tarım Bakanlığı'nda ürün patentinin bulunmadığını belirten Altınkaya, çiftçinin bundan etkilendiğini ve zarar gördüğünü söyledi.

"BİZİM PROJEYE BAŞLAMAMIZA AZ KALMIŞTI"

İzmir-Aydın otoyolu yapımı hakkında konuşan Altınkaya," Bizim iktidarımız biraz daha sürseydi ilk etapta İskenderun-Toprakkale yolunu yapacaktık. Kamu ortaklığı fonuyla anlaşmalar bitirildi. İkinci sırada İzmir- Salihli ve Aydın - Denizli otoyolu kalmıştı. İktidar değişti, dolayısıyla gecikti. Bu güzergah zor bir güzergah. Aydın - Denizli arası bir kere Aydın Ovası tarım açısından baktığımız zaman dünyada ender zenginliği olan bir bölge. Burada maalesef çiftimizin gözbebeği olan arazilerden yol geçireceğiz. Denizli'den sonra sıkılmaya başlıyorsunuz çünkü hem çok sık yerleşim var hem çok trafik ışığı var. Dolayısıyla bu ekonomiye zarar, sosyal hayata da zarar. Denizli sanayisi için İzmir Limanı çok önemli. İzmir - Antalya güzergahı için İzmir'den Antalya'ya ulaşmak açısından Denizli'ye kadar otoyolun bitmesi çok önemli. Yani İzmir'de Antalya'ya 3 saatte ulaşılabilir olması lazım. Tarihsel, ekonomik, tarımsal, endüstriyel olarak müthiş bir aks burası Antalya - İzmir koridoru dolayısıyla burada otoyol olması şart. Mutlaka çok hızlı bir sistemin çalışması lazım. Gecikmesinin sebebi ise iktidarların başka şeylere öncülük vermiş olmasıdır.Bizim başlamamıza ramak kalmıştı. Projemiz ve etüt çalışmalarımız bitmişti. Şimdi başlamış olması sevindirici. Denizli tarafından başladılar çünkü burada tartışma var, Aydın - Dalama ve Yenipazar aksında. Milletvekillerimiz Bakan beyi ziyaret ettiler. Ziyaretin neticesini bekliyoruz. Yüksekten gitmeyi öneriyorlar. Doğru bir şey, hem araziyi korumamız lazım teknoloji çok gelişmiş, otoyolu hemzemin yapabildiğimiz gibi tünel, viyadük şeklinde de yapabiliyoruz" dedi.

"KÖY VE ARAZİLERDE TARIM YAPILAN ENDER VİLAYETLERDEN BİRİSİYİZ"

Altınkaya," Bizim vilayetimizin bir kere tarım faaliyeti birinci özelliğini koruyor. Turizmde Kuşadası, Didim maalesef ana güzergah değiller. Tarihsel birikimi olduğu için önemini koruyor. Gündem gene tarım. Köylerinde ve arazisinde aktif tarım yapılan ender vilayetlerden birisiyiz. Şimdi büyükşehir olunca köy kalmadı deniyor ama onların mahalle olmaları gerekir. Onların yine köy statüsüne dönmesi lazım. Onların yine hayrancılık yapması lazım. Bizim Büyükşehir kanununa göre, büyükşehir sınırları içinde ahır yapamazsınız, kümes yapamazsınız. Ben devlet olarak bu düzenlemeyi erteleyip duruyorum, köylülerimizin tarım yapması için çıkardığım kanunu uygulamıyorum. Demek ki o kanun hiç uygulanamayacak. Benim 500 köyümde hakiki üretim var, bunu daha çok desteklemem lazım" diye konuştu.

"TARIM BAKANLIĞI'NDA ÜRÜN PATENTİMİZ YOK"

Tarım Bakanlığı'nda ürün patentinin olmadığını dile getiren Altınkaya," Tarım Bakanlığı'nda bizim ürün patentimiz yok. Kırmızı mercimek ne kadar bilmiyoruz, pamuk ne kadar bilmiyoruz, narenciye ne kadar bilmiyoruz. Ürün envanterimiz yok. Bu olmadan bizim çiftçimizin ürünü bazen elinde kalır, bazen halde kalır bazen çöpe dökülür, bazen de fiyatı astronomik artar. Mutlaka ürün patentinin hem teşvik edilmesi lazım, hem de kollanıp bilinmesi lazım. Aydın için gündem bu hiç değişmez" diye konuştu.

"BELEDİYE MECLİSLERİNDE ADAYLAR HALK TARAFINDAN SEÇİLMELİ"

Belediye meclislerinde adayların halk tarafından seçilmesi gerektiğini vurgulayan Altınkaya," Belediye meclislerinde adayları halk kendisi meclise partiler karışmasın. Belediye meclisine partiler karışmazsa, belediye başkanını halk doğrudan seçerse Türkiye'de belediyeler en güvenilir yer olmaya başlar. Benim parselimin yanında bir karar konuşuluyor belediye meclisinde ama benim haberim olmuyor. Bir bakıyorsunuz yanı başıma yüksek bir bina dikilmiş. Bunu gören vatandaş aynı şeyi TBMM'de isteyecektir. Vatandaşın kendisini orada görmesi lazım. Köy muhtarlarımızın da yeniden otoriter hale gelmesini istiyorum. Bizim köylerimiz üretici olmak zorundadır.Görüyorum ben büyükşehirlerin köylerini sefalet içinde. Belediye meclislerimizde şuanda köylerimizin temsilcileri yok. Eskiden il genel meclisleri vardı, o ilçelerin köylerini temsil ederdi ve orada bir hizmet yarışı olurdu. Şimdi ilçeler büyük olduğu için adaylar hep oradan köyleri kimse temsil etmiyor" dedi.

"TÜRKİYE'NİN YAŞANAN SÜREÇTEN YARA ALMAMASINI İSTERİM"

Altınkaya," Bugün Türkiye'yi sarsan mafya - siyaset ilişkisinden Türkiye'nin ana kurumlarının yara almadan çıkmasını isterim. Kim yanlış yaptıysa kanun onun yakasına yapışsın isterim, hesap verilsin isterim. Zamanında alakası olmadığı halde yüce divana girmiş çıkmış bir kişiyim ben. Bizim bu beladan kurtulmamız lazım. Birde bu yasaklamaları kontrol altına alması lazım devletimizin, o yozlaşmış kadroları da kontrol altına alması gerekir. Kesinlikle Türkiye'nin sırtından bir eroin ticareti yapıldığı bellidir. Dünya'da 1- 1.5 trilyon dolar arasında uyuşturucu cirosu var. Burada Türkiye'ye bir pay kalmış durumda. İran'da haşhaş laboratuvarlarda işlendiğinde cezası idam. Bu işler Türkiye'de serbest. Sınırdan geliyor, orada işleniyor, ondan sonra bir yol buluyor bizde ekimi ise kontrol altında. Tıbbi ihtiyaçlar için müsaadeli. Dünyada bu faaliyet var. Bu faaliyetin Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde kontrol altına alınması lazım.Devletlerin iş birliği yapması lazım. Kokaini de, eroini de bu kadar yasaklarsanız mutlaka yozlaşmış kadrolar o parayı ele geçirirler. Bunun dünya çapında ele alınması lazım" ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)







 
Son Eklenen Haberler