Aydın’da yağışlar pazarı da vurdu
31 Mart 2026, Salı 23:09| Tweet | ||
|
||
Aydın’ın Efeler ilçesinde iki haftadır etkisini sürdüren yağışlar yalnızca günlük yaşamı değil, pazar tezgâhlarını da doğrudan etkiledi. Üretimden satışa kadar uzanan süreçte yaşanan aksaklıklar, hem üreticiyi hem de pazarcı esnafını zor durumda bırakırken, vatandaşın alışveriş alışkanlıklarında da değişim gözleniyor.
Salı pazarında mikrofon uzattığımız üç farklı esnaf, yağışların pazara yansımalarını farklı yönleriyle değerlendirdi. Esnafın ortak görüşü ise aynı: Yağışlar bereket getirse de aşırısı, hem üreticiyi hem de pazarı zorluyor.
“ZARARI ÖNCE ÜRETİCİ GÖRÜYOR”
Pazarcı esnafı Ahmet Kocabüyük, yağışların etkisinin ilk olarak üretim aşamasında hissedildiğini belirterek, ürünlerin ciddi zarar gördüğünü dile getirdi. Kocabüyük, “Yağışlar önce üreticiyi etkiliyor, zararı ilk onlar görüyor. Ürünler suyun içinde, çamurun içinde kalıyor. Bu durum pazara da yansıyor ama biz fiyatlara yansıtmamaya çalışıyoruz” dedi.
Fiyatları sabit tutmaya gayret ettiklerini ifade eden Kocabüyük, “Geçen hafta kaç liraya satıyorsam yine aynı fiyata satıyorum. Çünkü fiyatı artırırsak alıcı bulamayız. Üretici zaten zararını kendi üstleniyor” sözleriyle süreci özetledi.
Kocabüyük ayrıca kendi ailelerine ait bir enginar tarlasının tamamen su altında kaldığını belirterek, “10 dönümlük tarla tamamen pert oldu” diyerek yaşanan kaybın boyutuna dikkat çekti.
“ÜRÜNLERİ ÇAMURDAN TOPLADIK”
Acarlar Mahallesi’nden pazara ürün getiren Gülbeyaz Ege ise yağışların ürünleri büyük ölçüde olumsuz etkilediğini söyledi. Ege, “Yağmur çok yağdı, her yeri su bastı. Ürünlerimiz mahvoldu. Çamurun içinden topladık” ifadelerini kullandı.
Zor şartlara rağmen pazara gelmeye devam ettiklerini dile getiren Ege, “Gelmesek ürün dalında kalacak. O yüzden az az da olsa toplayıp getirdik” dedi.
Satışların da yağışlardan etkilendiğini belirten Ege, vatandaşın pazara çıkmama ihtimaline karşı fiyatları düşürdüklerini söyleyerek, “Yağmur devam ederse pazar da olmayacak. O yüzden mecburen daha ucuza veriyoruz” şeklinde konuştu.
“PAZARCILIK ESKİ GÜCÜNÜ KAYBEDİYOR”
İncirliova’da ikamet eden pazarcı Gürkan Bora ise yağışların yalnızca ürünleri değil, müşteri davranışlarını da değiştirdiğini dikkat çekerek, “Yağmur olunca insanlar pazara çıkmıyor. Artık herkes markete yöneliyor” dedi.
Geçmiş yıllara göre pazara olan ilginin azaldığını belirten Bora, “Eskiden insanlar mecburen pazara gelirdi. Şimdi ‘bugün gitmem, yarın başka pazara giderim’ düşüncesi var” dedi.
Pazarcılığın giderek zorlaştığını vurgulayan Bora, “Biz belki de bu mesleğin son nesliyiz” sözleriyle dikkat çekici bir değerlendirmede bulundu.
Fiyatlara da değinen Bora, vatandaşın alım gücünün düştüğünü belirterek, “Eskisi gibi kilo kilo alan yok. İnsanlar 100 liralık alıp idare ediyor” ifadelerini kullandı. Sürecin sabır gerektirdiğini söyleyen Bora, “Biraz sabredeceğiz, fiyatlar illaki düşecek” dedi.
HABER VİDEOLARI

Aydın’da yarım asrı aşan tecrübesiyle hizmet veren Bakış Ev Mobilya, Efeler’de

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Aydın'ın Efeler ilçesinde, depozitolu ambalajların geri dönüşümünü

Son yıllarda hızla yayılan ve "zayıflama iğnesi" olarak bilinen ilaçlar,

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Mesudiye Mahallesi'nde Muharrem Ayı

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Yağcılar İçi'nde bulunan Vardar İş

Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte gelin adaylarını tatlı bir telaş sararken,

Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte gelinler kadar damatlar da en özel

Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Cincin Mahallesi ile özdeşleşen,

Aydın'ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren 4Gen Eğitim Kurumları

AK Parti Aydın İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Katılım ve Rozet Takma Töreni'nde

Kulaklık kullanımının özellikle gençler arasında giderek yaygınlaşması,

Teknolojinin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesiyle birlikte

Aydın'ın Efeler ilçesinde dedesinden miras kalan çadırcılık mesleğini

Aydın 4GEN Anadolu Lisesi 2025-2026 eğitim öğretim yılı mezunları, Kızılcaköy’de

Boşanma süreci yalnızca eşlerin hayatını değil, çocukların ruhsal gelişimini

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Leylant Ova Demirtaş, TVDEN ekranlarında

Aydın’ın Efeler ilçesinde Türk Kızılay Aydın Kan Alma Birimi, düzenlenen

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Yeşilay Aydın Şubesi, 2026 Bağımsızlık Yılı kapsamında basın mensuplarıyla bir araya

Aydın'ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Dört Mevsim İlaçlama

Aydın Sanayi Odası Başkan Adayı Mehmet Tuncer, Beyaz Grup’un aday tanıtım toplantısında

Yargıtay'ın boşanma davalarına ilişkin verdiği yeni karar, kamuoyunda geniş yankı

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Mehmet Sular, yıllardır sokak hayvanlarının

Görme kaybına yol açan hastalıklar arasında önemli bir yere sahip

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Aydın'ın Efeler ilçesinde etkisini artıran sıcak hava dalgası, en çok

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte beslenme alışkanlıklarında da önemli

Aydın'ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Aydın Konyalılar Derneği,

Bahar aylarında etkisini artıran alerjik hastalıklar ve solunum yolu enfeksiyonları,

35 yıl önce Ankara’da kurulan Aspava Akkaya, Aydın’daki ilk şubesini

Aydın'ın Çine ilçesi yol güzergahında hizmet veren Mutlu Dutlu

Mayıs ve haziran aylarında artan arı hareketliliği nedeniyle zaman zaman ev, iş yeri

Aydın'ın Efeler ilçesinde düğün sezonunun başlamasıyla birlikte

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaklaşık 5 yıldır faaliyet gösteren turşu

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında kırsal mahallelerdeki yol








