/>

SON DAKİKA

Çocuk hastalıkları arttı! Çocuklarda influenza ve RSV’ye dikkat!

8 Ocak 2024, Pazartesi 14:55
Son güncelleme: 8 Ocak 2024, Pazartesi 14:56

     


tvDEN ekranlarında yayınlanan, gazeteci Emin Aydın tarafından hazırlanıp sunulan “Baş Başa” programının konuğu, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Alay oldu. Çocukların virüs ve bakterilere karşı en narin dönemde olduğunu söyleyen Uzman Doktor Rabia Alay, influenza ve RSV virüslerinin çocuklar üzerindeki etkileri ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Kış mevsiminde çocuk hastalıklarındaki artış hakkında konuşan Alay, “Çocuklar açısından alerjik rahatsızlıkların, viral enfeksiyonların çok arttığı bir dönemdeyiz” dedi. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Alay açıklamasını şöyle sürdürdü:

“ÇOCUKLARDA BULAŞICILIK DAHA FAZLA”

“Hem okulların hem de salgının devam ediyor olması, influenzanın şuan tam mevsimi olması, çocuk hasta sayısını çok artırdı. Klinikte de ben hasta sayısında aynı şekilde artış görüyorum. Sömestr sonrası bu salgının azalacağını düşünüyorum. Viral enfeksiyonlar çocuklarda daha sık görünüyor erişkinlere göre. Yetişkinlerde enfeksiyon geçiriliyorsa yarısı bakteri yarısı virüs gibi düşünebiliriz. Çocuklarda bu durum şöyle; virüsler yüzde 90 hastalık yapıcı bir etken oluyor çocuklarda. Bu durum çocukları biraz hızlı hırpalıyor. Çocukların bağışıklıkları yeni yeni oluşmaya başladığı için, bu dönemde hasta olmaları çok normal. Viral enfeksiyonları art arda geçiriyor çocuklar. Bir de COVID döneminde çocuklar çok kapalı kaldı. Ondan sonraki dönemde birkaç hastalığı bir anda geçirmeye başladılar. Bunun çok etkili olduğunu düşünüyorum. Ayrıca çocuklarda el yıkama alışkanlığının çok fazla olmadığını da düşünüyorum. Bu da ister istemez bulaşıcılığı artıyor. Erişkinler bu durumda biraz daha kendini koruyabiliyor ama çocuklarda bu durum farklı maalesef.

AŞIRI STERİL OLMAK DA HASTALIĞI ARTIRABİLİR Mİ?

Bence alerjik reaksiyonları da artıyor. Bunların hepsi, bağırsak florasının desteklenmesinden. Yani, ne kadar erken dış dünyaya uyum sağlarsak veya ona bir cevap üretirsek bu hastalık kısmını o kadar erken yaşıyoruz. Ama çok korunan çocuklarda viral enfeksiyonlardan ziyade alerjik hastalıkların daha fazla olduğuna yönelik çalışmalar da var. Ne kadar çok kapalı tutmaya çalışırsak, biz aslında hastalığı o kadar çok çağırmış oluyoruz. Bana bazı aileler gelip ‘ hocam kreşte/anaokulunda çok hasta oldu. Biz yollamak istemiyoruz’ diyor. Ben de onlara cevaben aynı hastalığı ilkokulda çarpı 2-3 oranında artarak yaşayacaktır diyorum. Bu kaçabileceğimiz bir şey değil.

 







 
Son Eklenen Haberler