Uzmanlardan sanal oyun uyarısı
8 Haziran 2019, Cumartesi 13:38| Tweet | ||
|
||
Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'de klinik işleten çocuk, ergen, yetişkin, ileri yaş ve tehlikeli hastalıklar uzmanı, Klinik Psikolog Dilek Taşkıran, online oyunlar ve zararlı sitelere karşı çocuklarını korumaları için ebeveynleri uyardı. Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi Proje Koordinatörü Buket Ünal da velilerden çocuklarının girdikleri siteleri kontrol etmelerini istedi.
Psikolog Dilek Taşkıran, Türkiye'de teknoloji bağımlılıklarıyla ilgili birçok ruh sağlığı ve hastalıkları hastanelerinde yatılı servislerin bulunduğu belirterek, "Anne ve babalar, çocukları sussun diyerek ellerine telefon ya da tablet bilgisayar veriyor. Aslında bunlar tehlikenin birinci habercisidir. Teknoloji doğru kullanıldığı zaman hiçbir sıkıntı yaşanmaz. Çocuklar daha çok bunları oyun oynamak için kullanıyor. Dünyada birçok evladımız 'Mavi Balina isimli oyun nedeniyle canlarına kıydı. Oyunu iyice araştırdım. İlk 20 bölümde çok masum başlıyor. 'Odanı topla', 'Annenin babanın sözünü tut', 'Bugün yemeğini yedin mi' komutları veriliyor. Aileler çocuklarında ciddi düzelme görüyor. Sonrasında ise 'Bugün yastığını keseceksin', 'Öğretmenine bağıracaksın', 'Sınıfındaki arkadaşına kötü davranacaksın', 'Balkondan bir şeyi yere atacaksın' gibi bir sürü tehlikeli komutlar verilmeye başlanıyor. Bölümler çok ilerledikçe 'Ya balkondan atlarsın, ya da ben seni atarım' şeklinde komutlar verilmeye başlanılıyor" dedi.
'MOMO'YU OYNAYAN ÇOCUK ALTINI ISLATIYOR'
Taşkıran, çocukların yanında oturarak hangi siteye girdiklerinin takip edilmesi gerektiğine dikkati çekip, "Şarkı dinleyebilirler ya da güzel çizgi film kanallarını izleyebilirler. Akıllı cep telefonları yavrularımıza en erken 16 yaşında verilmelidir. Erken yaşta bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Cinsel içerikli yayınlar izlenebiliyor. Cinsel eğilimlerini farklı yönlere çekebiliyorlar. Erkek çocuğu bir kıza yapamayacağı şeyleri, erkek arkadaşlarına karşı yapabiliyor. Bu tür vakaları çok görüyoruz. Bazı aileler, 'Momo' oynayan çocukları kliniğime getiriyor. Genellikle 'Altını ıslatıyorlar ya da odasında uyuyamıyorlar' şikayeti oluyor. Anne ve babalar çocuklarının korku yaşadıklarını söylüyor. Korkusunu sorduğumuzda anlatamıyor. Yüzü olmadığını ifade ediyorlar. Bu durum karşısında çizim yapmalarını istiyorum. Ortaya çıkan resmi sorduğumda tablette ya da televizyonda gördüğünü söylüyor. Çocuğumuza tabletten bir şarkı açtığımız zaman hemen yanında yanıp sönen parlayan uyarılar çıkıyor. Çocuk ister istemez bunun ne olduğunu merak ediyor. Tıklanıldığı zaman 5 yaşındaki bir çocuk, görmemesi gereken bir şeylerle karşılaşıyor. Taciz ve tecavüzlerin bu kadar artmasının bir nedeni teknolojinin yanlış kullanılmasıdır" diye konuştu.
'ÇOCUKLARIN HANGİ SİTELERE GİRDİKLERİNİ TAKİP EDİN'
Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi'nde görevli olan ve proje koordinatörlüğü yapan Buket Ünal da ailelere şu uyarılarda bulundu:
"Davranış değişikliklerinin farkında olmalılar. Yanında oldukları ya da olmadıkları zaman hangi siteye girdiklerini takip etmeliler. Bu oyunları oynayan çocuklarımızın rüyalarında ve davranışlarında değişiklik görülebilir. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak yıl boyunca ilk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerimizin velilerine 'davranış bozuklukları' konusunda seminerler verdik. Velilerimize alacakları önlemleri tüm detaylarıyla anlattık. Seminerlerimizi il genelinde daha da yaygınlaştıracağız." (DHA)

Aydın’da dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış, kent genelinde

tvDEN ekranlarında yayınlanan Gündem Özel programında bu hafta, kamuoyunda

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yiyecek

Aydın’ın Nazilli ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda bu hafta

Bir dizi ziyaret kapsamında Aydın’a gelen Zafer Partisi Genel Başkanı Prof.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde vatandaşlar, Aydın Büyükşehir Belediye

Aydın’ın Didim ilçesi Altınkum sahilinde faaliyet gösteren su sporları

TvDEN ekranlarında yayınlanan Söz Muhtarda programının bu haftaki konuğu, Kuyulu

Eski İçişleri Bakan Danışmanı Haldun Haşmet Aysan, Gündem Özel’de

tvDEN’de “Şehir ve İnsan” programını sunan eski Aydın Belediye Başkanı

tvDEN ekranlarında Kuş Bakışı'nı sunan hukukçu-sosyolog Zekai Savaşlar,

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programının bu haftaki

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Güldeste Mandıra Kahvaltı

Yeni yıla aylar kala 2026 yılı asgari ücret beklentisi Aydın’da da gündemin

Adnan Menderes Üniversitesi öğrencileri, kampüs yaşamında karşılaştıkları

Aydın’da kendi kliniğinde hem online hem de yüz yüze danışan kabul

Kadın girişimciden Efeler’de ilham veren işletme: Destan Davetevi & Kafe

Söke Şoförler Odası Başkanı Refik Karataş, minibüsçü esnafının

Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar, üç yıllık görev sürecini

Aydın’ın Efeler ilçesinde, vergi, SSK ve Bağkur borçlarının yeniden

Köşk Beyköy Mahallesi Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği tarafından

Aydın’ın Söke ilçesinde yaşayan 87 yaşındaki Halil Arabacı, 7 yaşında

Türkiye'nin birçok ilinde kış kendini hissettirmeye başlarken, Aydın’ın

Kış aylarının vazgeçilmezi kestane, Didim’de pazara indi. Efeler Kent

Aydın’ın Söke ilçesinde mikrofon uzattığımız vatandaşlar, Aydın

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısı,

Aydın’ın Didim ilçesindeki Efeler Semt Pazarı’nda hem üreticiler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın İl Başkanlığı’nın 19 Ekim’de gerçekleştirilecek

Diyetisyen Ege Boran Teke, obezitenin toplumda çoğu zaman estetik bir problem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, bir dizi ziyaret kapsamında geldiği

Aydın’da internet üzerinden vatandaşları dolandırdığı öne sürülen

Aydın’da bir kahvehaneyi silahla kurşunlama olayının firarisi olduğu belirlenen

Aydın’ın İncirliova ilçesinde iki aile arasında çıkan nişan kavgası

Aydın amatör spor camiasının sevilen ismi, Aydın Amatör Spor Kulüpleri

Aydın iş dünyasının önemli sivil toplum kuruluşlarından AY-SİAD, kuruluşunun

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası, üyelerine yönelik düzenlediği

CHP Efeler İlçe Başkanlığı’na seçilen Kaan Erçetin, mazbatasını

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, son günlerde gündemde







