/>

SON DAKİKA

“Belediyeciliğin temelinde inanılmaz bir yetki fazlalığı var”

18 Ekim 2022, Salı 18:55

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN ’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Eski Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ve inşaat yüksek mühendisi Hüseyin Aksu oldu. Belediye Başkanı yetkilerinin fazla olması değerlendiren Aksu, “Belediyeciliğin temelinde inanılmaz bir yetki fazlalığı var” dedi.

Aksu, “Türkiye’de yerel yönetimler ve yerel yönetimlerin icraatlarını yönlendiren kanun ve yönetmelikler yani Belediye Kanunları pek çok yanlış içeriyor. 2014 ‘ten bu yana devreye giren büyükşehir tanımı, Büyükşehir yasasında pek çok hasarlar var. Belediyeciliğin temelinde inanılmaz bir yetki fazlalığı var. Belediye Başkanlığı Sistemi bir başkanlık sistemidir. Belediye Başkanlarında yasama yetkisi, icra yetkisi ve yargı yetkisi var. Belediye Başkanı kendi icra dairesini kurabiliyor. Kendi adamını atayarak kişinin mal ve mülküne el koyabiliyor. Bu yetkileri hazmedebilmek yolsuzluğa bulaştırmamak gerek. Belediye Meclisleri işlevsiz. Belediye Meclis üyesi seçilip de Belediye Başkanı’na karşı çıkmak mümkün değildir” dedi.

“YOLSUZLUK VARSA BELEDİYE BAŞKANI DA YARGILANIR”

Belediye Başkanı iken yargılandığını ifade eden Aksu, “ Biz Astim’i kurarken orada büyük bir çukur açılmış. İçine su dolmuş. Orada bir çocuğumuz yüzmek isterken boğuluyor. Ben bundan yargılandım. Ceza almamama rağmen ailesi hakkımda tazminat davası açtı. 720 bin lira tazminat aleyhime hükmedildi. Fakat hali hazırda devam eden bir soruşturmaya göre Özlem Çerçioğlu yargılananlar arasında yok. Bir belediye çalışanına baskı yapılarak usulsüz bir belge evrakı imzalatılmak istenmiş. Bu belgeyi imzalamayınca görevden almışlar, mobbingler uygulamışlar. Görevden alan kim Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu. Bundan dolayı kişi dava açıyor. Görevi kötüye kullanmaktan şikayet ediyor ve kazanıyor. Yargılanan amirlerin arasında Özlem Çerçioğlu yok. Belediyenin en alt kademesinde bir yolsuzluk varsa belediye başkanı ile birlikte yargılanır” diye konuştu.

“İKTİDARI KINIYORUM”

İktidarı eleştiren Aksu son olarak şunları ifade etti: “Aydın’ın geleceği için Aydında yapılacak çok şey var. Ben Özlem Çerçioğlu’na ‘gel birlikte şu projeleri yapalım. Sadece Aydın’ın geleceğini düşünüyorum. ‘ dediğim halde Aydın’ın geleceği için bir şeyler yapma fikri aklından kalkmış. Aydın’da hastane yapılıyor. Bana göre yanlış bir konumda. İktidarı bu konuda kınıyorum. Kınanacak kadar büyük bir yanlış çünkü. 80 bin metrekare alana ben büyük bir spor kompleksi yapmayı düşündüğüm için oraya Şevketiye Bulvarı adı altında büyük bir yol planladım. Hastane yapılmasa bile bu yolun şimdiye kadar çoktan açılmış olması gerekirdi” dedi. (HAZEL BAYIK) 







 
Son Eklenen Haberler