Aydın önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı

29 Haziran 2024, Cumartesi 23:54
Son güncelleme: 30 Haziran 2024, Pazar 19:57

     


Aydın, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) tarafından düzenlenen Bölge Yarışmalarına ev sahipliği yaptı. Törende konuşan THOF Aydın İl Temsilcisi Ozan Ancın, “Halkoyunları özel alanlarda eğlence kültürünün bir parçası olarak sunulan görsel bir sanat değil, sanatın sporla buluşması, vücudun ritim ile terbiyesidir” dedi.

 

 

 

Efeler Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen THOF Bölge Yarışmalarına, Afyon-Denizli-Kütahya ve Uşak illerinden gelen ve Aydın Halk Oyunları kulüpleri katıldı. Yarışmalara katılacak olan kulüplerin salona davet edilmesi, ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, duygusal anlar yaşandı. Halk Oyunlarına büyük emek veren ve yaşamlarını yitiren Sinan Gülbaş ile Burak Zafer Arslantürk’ün yakınlarına plaket takdim edildi. Plaket takdimi seremonisinde, Gülbaş ve Arslantürk’ün yakınları gözyaşlarına hakim olamadı.

 

 

 

“GELECEK NESİLLERE AKTARMANIN ÇABASI İÇERİSİNDE OLACAĞIZ”

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren THOF Aydın İl Temsilcisi Ozan Ancın sözlerine, geçtiğimiz ay hayatını kaybeden Sinan Gülbaş ile Burak Zafer Arslantürk’ü yad ederek başladı. İl Temsilcisi Ozan Ancın, “Halkoyunları, binlerce yıldır ilmek ilmek ördüğümüz, var ettiğimiz kültürümüzün taşıyıcı kemeridir. Halkoyunlarımız, sadece ritim ve fiziksel ahengin birleşimi ile ortaya çıkmış, şenliklerde veya özel alanlarda eğlence kültürünün bir parçası olarak sunulan görsel bir sanat değildir. Sanatın sporla buluşması, vücudun ritim ile terbiyesidir halkoyunları, askere giden Mehmetleri uğurlama, gelin olan Ayşeleri ağırlamadır Halkoyunları. Omuz omuza vererek vatanımız için dik durmadır Halkoyunları.

 

 

Bazen bir kahramanlığın öyküsü, bazen bir ayrılığın hikayesidir Halk Oyunları ve insanın kendine duyduğu aşktır halkoyunları. Yörük Ali Efe’nin dik duruşu, harmandalı oynayan zeybeğin Anadolu toprağına diz vuruşudur Halkoyunları, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın hoş gelişidir Halkoyunları. Yani, kısacası bir toplumun geçmişi, gelenekleri, inançları ve değerleridir Halk oyunları. Halkoyunlarını böyle görüyor böyle yaşıyoruz.

 

 

 

Bu değerlerin birlikte olması gerektiğine inanıyoruz. Kulüplerimiz ile birlikte kültürümüzü olimpik bir anlayışla yaşatmakla kalmayıp gelecek nesillere aktarmanın çabası içerisinde olacağız. Tarihten aldığımız kültürel zenginliğimizi kutsal bir emanet gibi gelecek kuşaklara aktarmanın bir görev olduğu bilinci ile çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından yarışmaların hakem heyeti yerini aldı. Daha sonra da gün boyu devam edeceği belirtilen Bölge Yarışmalarına başlandı. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler