“Çiftçilerimiz artık üretimden vazgeçmeye başladı”

26 Temmuz 2025, Cumartesi 17:27

     


Aydın’ın Yenipazar ilçesinde üretici zor günlerden geçiyor. Kuraklık, artan maliyetler ve ürünlerin para etmemesi çiftçileri tarımdan uzaklaştırıyor. Yenipazar Ziraat Odası Başkanı İsmet Aksoy, her geçen yıl üretici sayısının düştüğünü belirterek, “Çiftçilerimiz artık üretimden vazgeçmeye başladı” dedi.

Yenipazar Ziraat Odası Başkanı İsmet Aksoy, odaya kayıtlı 4 bin 800 üyeden yalnızca 1800 civarındaki çiftçinin aktif olarak üretim yaptığını belirtirken, bu sayının her yıl azaldığını söyledi. Aksoy, bu sezon en az 100-150 üreticinin tarımdan çekildiğini ifade etti.

“KURAKLIK VE HASTALIK ÜRETİCİYİ BEZDİRDİ”

Kuraklığın ve artan bitki hastalıklarının üreticiyi ciddi şekilde zorladığını dile getiren Aksoy, “Antepfıstığında da, incirde de, pamukta da, mısırda da çeşitli hastalıklar çoğaldı. En büyük sorun susuzluk. Üretici bu zorluklarla mücadele ederken bir de ürün para etmiyor” dedi.

“SÜT SUDAN UCUZ, ÇAYDAN KIYMETSİZ”

Fiyat dengesizliğine de dikkat çeken Aksoy, “Bugün bir bardak çay 10 TL, 1,5 litre su 25 TL ama inek sütü 15 TL. Biri dağdan gelen su, diğeri ineğin memesinden gelen süt. Üretici çok zor şartlarda üretim yaptığı halde emeğinin karşılığını alamıyor” ifadelerini kullandı.

“PAMUK FİYATI DÜŞTÜ, GİDERLER KATLANDI”

Yenipazar Ovası’nda ağırlıklı olarak pamuk, mısır ve buğday üretildiğini anlatan Aksoy, “Pamuk birkaç yıl önce 30 TL’ye satılıyordu, şimdi 25 TL’ye alıcı bulamıyor. Ancak o dönem gübre 500 liraydı, şimdi bin lira. Mazot 55 TL. Biz değerinde fiyat istiyoruz” dedi.

“ÇALIŞIYORUZ AMA CEBİMİZDEN PARA GİDİYOR”

Zarar ederek üretime devam ettiklerini anlatan Aksoy, yaşadığı bir örneği şöyle aktardı: “İki dekar karpuzumdan 6 bin lira kazandım ama sadece tarlanın kirası 10 bin TL. Tohum, gübre, işçilik maliyeti daha eklenmedi bile. Hem çalışıyoruz hem de cebimizden para gidiyor.”

“AYAKTA KALMAK İSTİYORUZ”

Çiftçinin tek beklentisinin emeğinin karşılığını almak olduğunu vurgulayan Başkan Aksoy, “Biz pamuk 100 lira olsun demiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Üretime devam etmek, ayakta kalmak istiyoruz. Ama şartlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Benim bu yıl iki dekar karpuz vardı, 6 bin liralık karpuz sattım. O yerin sadece kirası 10 bin TL. Tohumu, gübresi ve işçiliği çabası. biz sadece ürettiğimizin mahsulün hakkını bulabilmesi, değerinde satılmasını istiyoruz” diye konuştu. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler