Aile hekimlerinin sorunları masaya yatırıldı
13 Şubat 2026, Cuma 20:46| Tweet | ||
|
||
tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programının konuğu, Türkiye Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dr. Taner Balbay oldu. Programda aile hekimliği sisteminin mevcut durumu, fiziki altyapı sorunları, performans sistemi, sağlıkta şiddet, aşı karşıtlığı ve koruyucu hekimliğin geleceği masaya yatırıldı. Balbay, sistemin “çökmüş değil ancak karmaşık ve sürdürülebilirlik açısından riskli bir noktada” olduğunu vurguladı.
“SISTEM ÇÖKMEDI AMA KARMAŞIK”
Dr. Taner Balbay, iki dönem Aydın Aile Hekimleri Derneği başkanlığı yaptığını, Ekim ayından bu yana da Türkiye genelinde 80 ilde örgütlü yapıya sahip federasyonun genel başkanlığını yürüttüğünü belirtti. 30 bine yakın aile hekimini temsil ettiklerini söyleyen Balbay, aile hekimliği sisteminin 2006’da pilot olarak başladığını, 2010’dan itibaren ise tüm Türkiye’de uygulamaya geçtiğini hatırlattı.
Aile hekimliğinin temel amacının bireye dayalı, doğumdan ölüme kadar koruyucu sağlık hizmeti sunmak olduğunu ifade eden Balbay, sistemin ilk yıllarda belirli hedefler doğrultusunda iyi ilerlediğini ancak fiziki altyapı eksikliklerinin giderilemediğini söyledi. “Aile hekimliği çökmüş değil. Bu çok afaki bir ifade olur. Ama sistem karmaşık bir hale geldi ve çözülmesi zorlaştı” diyerek sürecin sahadaki hekimlerle istişare edilerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.
SANAL ASM’LER VE KIRA ÇIKMAZI
Programda en dikkat çeken başlıklardan biri “sanal” aile hekimliği birimleri oldu. Balbay, fiziki binası olmayan, aile hekimlerinin kendi imkanlarıyla kiralayıp hizmet verdiği birimlerin sayısının azalmadığı gibi arttığını belirtti.
Devletin cari gider adı altında ödeme yaptığını ancak artan enflasyon karşısında bu ödemelerin yetersiz kaldığını söyleyen Balbay, özellikle büyükşehirlerde kira krizinin ciddi boyutlara ulaştığını anlattı. Aile hekimlerinin ev sahipleriyle karşı karşıya kaldığını, fahiş kira artışları ve tahliye davalarıyla mücadele etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
Balbay, yeni birimler açılmadan önce fiziki altyapının devlet tarafından hazırlanması ve binaların kamu eliyle oluşturulması gerektiğini vurguladı.
DEPREM BÖLGESINDE TABLO AĞIR
Federasyon yönetimi olarak 6 Şubat depremlerinin ardından bölgeyi ziyaret ettiklerini belirten Balbay, Hatay başta olmak üzere birçok ilde aile sağlığı merkezlerinin hâlâ konteynerlerde hizmet verdiğini söyledi.
Yıkılan onlarca merkezden yalnızca birkaçının yeniden inşa edildiğini dile getiren Balbay, yeni yerleşim alanları planlanırken aile sağlığı merkezlerinin hesaba katılmadığını ifade etti. Bunun hem çalışanların hem de vatandaşların psikolojisini olumsuz etkilediğini belirtti.
PERFORMANS SISTEMI VE GELIR BELIRSIZLIĞI
Aile hekimlerinin gelir yapısına da değinen Balbay, ücretlerin yaklaşık yüzde 65’inin performans ve teşvik kalemlerinden oluştuğunu, temel maaş oranının ise düşük kaldığını söyledi.
“Hiçbir aile hekimi bir sonraki ay ne kadar ücret alacağını bilmiyor” diyen Balbay, son bir yıl içinde aile hekimine başvurmayan hastalar nedeniyle ücret kesintisi yapılmasının adil olmadığını savundu. Ulaşılamayan ya da gelmeyen hastalar yüzünden hekimin gelir kaybı yaşamasının motivasyonu düşürdüğünü belirtti.
Ayrıca hasta memnuniyet anketlerinin de performans kriteri haline getirilmesini eleştiren Balbay, uygunsuz rapor ya da ilaç taleplerine olumsuz yanıt veren hekimlerin bu nedenle düşük puan alabildiğini ifade etti.
“SAĞLIKTA ŞIDDET KATALOG SUÇ OLMALI”
Sağlıkta şiddetin aile hekimlerinin en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu söyleyen Balbay, aile sağlığı merkezlerinde güvenlik personeli bulunmadığını hatırlattı.
Şiddet olaylarında çoğu zaman saldırganların tutuksuz yargılandığını belirten Balbay, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin katalog suç kapsamına alınması gerektiğini savundu. Ayrıca şiddet uygulayan kişilere belirli süre sağlık hizmeti kısıtlaması getirilmesi önerisini de ilettiklerini açıkladı.
AŞI REDDI TEHLIKESI BÜYÜYOR
Programda aşı karşıtlığı da geniş yer buldu. Balbay, özellikle çocukluk çağı aşılarında artan red oranlarının ciddi risk oluşturduğunu söyledi. Kızamık aşı oranlarının bazı bölgelerde yüzde 95’in altına, hatta yüzde 85’lere düştüğünü belirten Balbay, bunun salgın riskini artırdığını ifade etti.
Aşı reddinin bireysel değil toplumsal bir mesele olduğunu vurgulayan Balbay, kamu spotları ve bilinçlendirme kampanyalarının artırılması gerektiğini söyledi. HPV aşısının da ücretsiz ulusal aşı takvimine alınması gerektiğini belirterek koruyucu hekimliğin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.
“BIRINCI BASAMAK SAĞLIK SIGORTASIDIR”
Balbay, birinci basamağın güçlü olması halinde ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerindeki yoğunluğun azalacağını ifade etti. Aile hekimlerinin yalnızca hasta bakan değil, kronik hastalık takibi, aşılama ve koruyucu hizmet sunan temel sağlık aktörleri olduğunu söyledi.
Günde 70-100 arası hasta bakmak zorunda kalan hekimlerin kronik hastalara yeterli süre ayırmakta zorlandığını belirten Balbay, koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini kaydetti. 2026 verilerine göre sağlık bütçesinin yalnızca yüzde 27’sinin birinci basamağa ayrıldığını hatırlattı.
SIGARA ILE MÜCADELEDE YENI DÖNEM
Programın sonunda sigarayla mücadeleye de değinen Balbay, aile sağlığı merkezlerinde sigara bırakma poliklinikleri açılacağını ve aile hekimlerinin bu konuda eğitim aldığını söyledi. Tütünle mücadelenin yalnızca yasaklarla değil, birinci basamağın aktif katılımıyla başarıya ulaşacağını ifade etti.
“MÜCADELE DE MÜZAKERE DE EDECEĞIZ”
Dr. Taner Balbay, federasyon olarak hem mücadele hem müzakere yolunu benimsediklerini belirterek Sağlık Bakanlığı ile diyalog kanallarının açık olduğunu söyledi.
Aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi, fiziki altyapının tamamlanması, performans sisteminin adil hale getirilmesi ve sağlıkta şiddetin önlenmesi çağrısında bulunan Balbay, “Bu ülkenin sağlığı için birinci basamağı ayakta tutmak zorundayız” mesajını verdi.
HABER VİDEOLARI

tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programının konuğu, Türkiye

tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programına konuk olan

Aydın’da uzun yıllardır kırtasiye ve şemsiye satışı yapan esnaf Fatih Aydemir,

Aydın Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda yerini alan Ser-Sed Römork, hem üretim

Aydın’ın İncirliova ilçesi Acarlar Mahallesi’nde 17 yıldır havut

Aydın’ın önemli tarım makineleri firmalarından Tuğra Tarım, 13. Uluslararası

Aydın’ın kalbinde yer alan ve yaklaşık 100 yıllık geçmişiyle kentin hafızasını

Aydın Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda yerini alan Aydın Enginar Kooperatifi,

Aydın’da tarım ve hayvancılık sektörünün en önemli buluşmalarından

Geçtiğimiz günlerde Çin’de çocuk istismarcılarına

Aydın’da mantar tüketimine olan ilgi her geçen gün artarken,

Çine Madran Anadolu Lisesi öğrencileri, unutulmaya yüz tutmuş üç

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan salı pazarında vatandaşın ortak gündemi

Son dönemde altın ve gümüş piyasalarında yaşanan hızlı fiyat hareketleri,

Aydın siyasetinde son günlerde dikkat çeken bir isim kulislerde konuşulmaya

Zincir marketlerin hızla çoğaldığı ve küçük esnafın her geçen

Dilge Klinik’in sahibi, medikal estetik ve cilt sağlığı alanında 15 yıllık deneyime

Aydın Büyükşehir Belediyesi, kent trafiğinin en yoğun noktalarından biri

Aydın Emek ve Demokrasi Platformu, 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve “asrın

Aydın’da lezzeti, esnaflığı ve güler yüzüyle yemek sektöründe

Aydın’ın Çine ilçesinde sebze üretimi yapan çiftçiler,

Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurular 2025 yılında rekor seviyeye ulaştı.

Çine Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın seçimli Olağan Genel

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çocukları dijital dünyanın

Koçarlı Belediyesi’nin 2026 yılı Şubat ayı olağan meclis toplantısı,

Aydın Marangozlar Keresteciler Kutu ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda

Aydın’da çocukları oyun yoluyla İngilizceyle buluşturmayı amaçlayan

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Pınardere Mahallesi’nde yaşayan

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Rabia Eser, son günlerde

tvDEN’de yayınlanan Ege’den programının sunucularından, İngilizce ve Dünya

Kış mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte hastalıklarda artış yaşanırken, bilinçsiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aydın ziyaretinde, Çıldır Havalimanı’nın













