Yağmur var, satış yok
13 Şubat 2026, Cuma 20:43| Tweet | ||
|
||
Aydın’da uzun yıllardır kırtasiye ve şemsiye satışı yapan esnaf Fatih Aydemir, son dönemde artan yağışlara rağmen satışların geçmiş yıllara göre ciddi biçimde düştüğünü söyledi. Artan maliyetler, çoğalan satıcı sayısı ve düşen alım gücünün piyasayı daralttığını belirten Aydemir, “Yağmur var ama satış yok” diyerek esnafın yaşadığı çelişkiye dikkat çekti.
Aydın’da yaklaşık çeyrek asırdır aynı dükkânda hizmet verdiğini anlatan Fatih Aydemir, mesleğe genç yaşta başladığını dile getirdi. Kırtasiye, valiz ve özellikle şemsiye satışı yaptıklarını belirten Aydemir, sektördeki değişimi yıllar içinde yakından gözlemlediğini ifade etti. Aydemir, meslekteki geçmişini şöyle aktardı “19 yaşından beri bu işi yapıyorum. Yaklaşık 24–25 senedir buradayım. Kırtasiye ve şemsiye üzerine çalışıyoruz.”
YAĞMUR ARTTI, TALEP AZALDI
Son günlerde Aydın’da etkili olan yağışların normalde satışları artırması gerektiğini söyleyen Aydemir, beklenen hareketliliğin yaşanmadığını vurguladı. Geçmiş yıllarda yağmurlu günlerin esnaf için bereketli geçtiğini hatırlatan Aydemir, bugün aynı tabloyu göremediklerini belirtti. Durumu karşılaştırmalı olarak şöyle anlattı “Eskiden böyle yağmur yağdığında günde en az 15–20 şemsiye satardık. Şimdi gün boyu 5’i geçmiyor. Saat öğlen olmasına rağmen 3–4 tane anca satmış oluyorum.”
“SATIŞ OLMASI GEREKİRKEN DÜŞTÜ”
Yağışlı havanın talebi artırması gerekirken satışların düşmesini piyasa koşullarına bağlayan Aydemir, çok sayıda düşük kaliteli ürünün piyasaya girmesinin de etkili olduğunu dile getirdi.
Esnaf, mevcut durumu şu sözlerle özetledi “Aslında satışlarımızın artması gerekirken daha da düştü. Çok kişi satıyor, kalite olarak çok düşük markalar var. Bu da piyasayı bozuyor.”
ALIM GÜCÜ EN BÜYÜK ETKEN
Satışlardaki gerilemenin temel nedeninin vatandaşın alım gücündeki düşüş olduğunu vurgulayan Aydemir, fiyatların sanıldığı kadar artmadığını ancak gelirlerin yetersiz kaldığını ifade etti.Ekonomik tabloyu şu sözlerle değerlendirdi “Şemsiye fiyatlarında çok bariz artış yok. Ama insanların alım gücü düştü. Emekli maaşı, işçi maaşı düşük. İnsanlar artık 100–200 lira şemsiye parası bile vermek istemiyor ya da veremiyor.”
“HİÇBİR ŞEY ALAMIYORLAR”
Vatandaşın artık zorunlu ihtiyaç dışında harcama yapmadığını söyleyen Aydemir, sadece şemsiye değil valiz ve benzeri ürünlerde de aynı düşüşün yaşandığını belirtti. Tüketici davranışındaki değişimi şu ifadelerle anlattı “Alım gücü düştükçe insanlar hiçbir şey almıyor. Sadece şemsiye değil, valizde de böyle. Genel olarak satışlar düşüyor.”
ESNAFIN TEK BEKLENTİSİ: GELİR ARTIŞI
Sorunun çözümünün esnafın değil ekonomik koşulların iyileşmesine bağlı olduğunu vurgulayan Aydemir, talebin artması için vatandaşın gelir seviyesinin yükselmesi gerektiğini dile getirdi. Beklentisini şu sözlerle dile getirdi “Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Sadece insanların alım gücü artmalı. Maaşlar yükselmeden satışlar düzelmez.”
Aydın’da yağmurun bereketi eskisi gibi tezgâhlara yansımıyor. Şemsiye esnafı, artan yağışa rağmen azalan satışlarla ayakta kalmaya çalışırken, piyasadaki daralmanın temel nedeni olarak vatandaşın düşen alım gücünü gösteriyor. Esnafa göre çözüm ise net: Gelir artmadan talep artmıyor.
HABER VİDEOLARI

Aydın’da medya ve darbelerin toplumsal etkilerinin ele alındığı “Medya

Aydın’da yaşayan 48 yaşındaki Kadriye Özcan Topbaş’ın eğitim azmi

Aydın Belediye eski Başkanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hüseyin Aksu,

Aydın’da yaşayan Yahya Kardaş, hem ailesinin hem de sülalesinin ilk üniversite

Aydın’da toplu taşıma ücretlerinde değişikliğe gidildi. Büyükşehir

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan 2. Sanayi Sitesi’nde yaklaşık

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet vermeye başlayan Hayal Kahvesi, kafe

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin Kurban Bayramı

Aydın Büyükşehir Belediyesine bağlı Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM), radyo ve televizyon yayıncılarının

Aydın’ın Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen

Aydın Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkan Adayı Ömer Altuntaş,

Aydın’ın Efeler ilçesi Girne Mahallesi’nde faaliyet gösteren

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Yemişendere Mahallesi, bu yıl ilk kez

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3 şube ile İncirliova ve Nazilli'de de

Aydın Eczacı Odası, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nün 187’nci

Zübeyde Hanım Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Grafik ve Fotoğrafçılık

Aydın’ın Efeler ilçesinde park ettiği tırında kahvaltı hazırlayan 46

Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, kamuoyunda tartışma oluşturan “1 liralık

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçı ve CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer,

Aydın’da farklı sanat dallarında hazırlanan el emeği eserler, sanatseverlerin

Kadınların ekonomik hayatta daha aktif rol almasını hedefleyen “Kadın Gücüyle

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde

Türkiye’nin gündemine oturan kıtalararası balistik füze “Yıldırımhan”

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı, tiyatro dünyasının

Aydın’ın Efeler ilçesinde petshop işletmecisi Gökay Başar ile kedi

Pazarlarda domates fiyatları günden güne yükselirken, esnaf artışın

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Hacıhamzalar Mahallesi’nde

RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Gündoğan, Telif Hakları Genel Müdürü Erkin

Aydın Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (AYESOB) Başkan Adayı Semih Özmeriç,

Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Medinova Hastanesi’nde

Aydın'ın Çine ilçesinde uzun yıllara dayanan kasaplık tecrübesiyle

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu kapsamında düzenlenen 61. yılın 2.

Kahve sektörünün son yıllarda hızla büyümesiyle birlikte

Sağlık alanında bilinçlendirmeye yönelik önemli konuların ele alındığı

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan “Uzmanına Sor” programında

Aydın’ın Efeler ilçesinde 18 yıldır esnaflık yapan oto boya ustası Yakup

Aydın’ın Çine ilçesinde çocuklar ile ailelerin birlikte






