SON DAKİKA

"Aydın’ın gelişmeye en müsait ilçesi Didim’dir”

13 Ekim 2021, Çarşamba 11:35

     


Eski Aydın Belediye Başkanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hüseyin Aksu, Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu “Emin Aydın’la Baş Başa” programının konuğu oldu. Aksu, hazırlamış olduğu Didim projesi hakkında bilgiler vererek, "Aydın’ın gelişmeye en müsait ilçesi Didim’dir” dedi.

Aksu, “Ben hep şikayet etmişimdir Aydın’da 22 mahallelik küçücük sınırları olan bir alanda Belediye Başkanlığı yapmak durumunda kaldım. O 8.5 yıl içinde Aydın’ın bütününe dair projeler hazırladık. Bunları uygulamak için merkezi idareden destek istedik, bizi büyükşehir yapın dedik yapmadılar ama buna rağmen Aydın geneline ilişkin pek çok projeyi hayata geçirdik. Örneğin Aydın’da 6 tane Organize Sanayi Bölgesi kurdum. Ben hem Belediye Başkanlığım süresince Mençe projesini hazırladım, Aydın’ın dağını, taşını, kasabasını, köyünü, beldelerini hepsini inceledim. Belediye Başkanlığını bıraktıktan sonra da Söke’nin stratejik planlarını ve imar planlarını yaptım. Söke’yi bugün Aydın’da en iyi bilen kişi olarak da Söke’ye vakıfım. Yaklaşık 20 sene siyaset öncesinde Kuşadası’nı çok yakından biliyorum masaya yatırdım. Beni 1970’li yılların sonlarına doğru rahmetli Lütfi Suyolcu çağırdı Kuşadası’na, Kuşadası’nı etüt etmem için. 70’li yıllardan itibaren Kuşadası’nda hem yatırım yaparak hem Belediye Başkanlarına danışmanlık yaparak Kuşadası’nda bütün problemleri çözümlerini çalıştık. Didim’le ilgili de stratejik planlar hazırladık. Nazilli’nin imar planlarını çizdim. İncirliova’nın imar ve stratejik planlarını hazırladım. Bunları profesyonel şehirci olarak, mühendis ve mimar olarak yaptım. Aydın ili benim ilgi alanım” dedi.

“BUGÜN MENDERES’TE HAKİKATEN PİSLİK AKIYOR”

Gazeteci Emin Aydın’ın, son zamanlarda çevreciler Menderes Nehri’nde sık sık eylem yapıyorlar nehrin kuruduğuna dair. Eğer MENÇEP projeniz hayata geçmiş olsaydı bugün Menderes bu kuraklıktan etkilenmiş olacak mıydı sorusuna Aksu, “Hiçbir şekilde bu kadar etkilenmeyecekti. Menderes’te güldür güldür su olacaktı. Çünkü sulama hataları ve Menderes’in düzenlenmesindeki ciddi hatalar bırakın kirliliği bugün Menderes’te hakikaten pislik akıyor. Kanalizasyon atıkları da olmasa orada 1 gram su olmayacak. MENÇEP projesi denizi Denizli’ye kadar götüren bir projeydi” yanıtını verdi.

“DİDİM, AYDIN’IN GELİŞMEYE EN MÜSAİT İLÇESİ”

Ben hiçbir ilçeyi kendi içinde ele almam. Örneğin biz Didim’de bir büyük ihracat limanı öneriyoruz. Didim’de çok büyük bir serbest bölge öneriyoruz. Didim çok özellikli bir yer. Didim, Aydın’ın gelişmeye en müsait ilçesi. Sosyal dokusuyla, sosyal kalitesiyle o kadar geri planda bırakıldı ki. 90’lı yıllarda yapılan bir artıma tesisi onu da zamanındaki çok sevdiğim Belediye Başkanı yaptırtmıştı. Şimdi son derece yetersiz. Didim’in neredeyse nüfusunun çok az bir kısmına hitap eden artıma tesisi var. Didim’de arıtma yok, çöpün nasıl toplandığı belli değil, ulaşımda problemler var, yollar kötü, yeşil alan diye bir şey yok hala bildiğiniz o dağ taş Didim. Didim’in stratejik planını yaptık. Didim bugün aşağı yukarı 90 bin nüfusa ulaşmış, 5 tane köyü olan bir yerleşmemiz. Hem hafif eğimli dağlık değil hem de taban ve sulak değil. 402 metrekare bir alana sahip, merkezde 10 tane mahallesi olan bir yer. Temel ana projeleri özetliyeyim. Didim’de 77 kilometre köy yolu statüsünde yol var bunların hepsi duble bulvar olacak. Didim’e çevre ve sahil yolu önerdik. Aydın genelindeki jeotermal Ay-je projesi kapsamında Didim jeotermal enerjiyle ısıtılacak. İzmir limanına alternatif olarak Didim’de büyük bir ihracat ve kruvaze limanı yapılacak. 40 kilometre mesafede Söke’de önerdiğimiz bakanlıkça kabul edilen Milet Havaalanı sayesinde Didim yaklaşık 20 dakikada ulaşabileceğiniz bir havaalanına kavuşacak. 15 bin kapasiteli bir Ortaöğretim kampüsü ile 5 bin öğrencisi olan Latmos Üniversitesi’nin Didim kampüsü olacak. Latmos Üniversitesi bizim Söke’de önerdiğimiz vakıf üniversitesidir. Didim’de kuracağımız Termal Sağlık Bölgesi’nde çok ciddi yatak kapasitesi ve çok ciddi bir istihdam sağlanıyor. Doğal Yaşam Parkı ve Kenet Ormanı olacak. Didim’in katı atıkları sahipsiz. Katı Atık Deponi Merkezi olacak. Didim’in suyu yok, Beşparmak B arajında içme suyu projesi olacak. Didim’de Büyük Entegre Kanalizasyon Sistemi kurulacak. Organize Hayvancılık Bölgeleri kurulacak” ifadesini kullandı.

“DİDİM’İN BALIKÇILIK KAPASİTESİNİ DE KATLAYACAK BİR PROJE”

Aksu, “Didim’de yolcu gemilerinin geleceği bir liman planladık. Kruvaze limanına iskelesine aynı anda 6 tane gemi yanaşabiliyor. Türkiye’nin en önemli Kruvaze merkezlerinden bir tanesi Kuşadası’na yakın zamana kadar 1 gemi yanaşabiliyordu şimdi sanıyorum 2 gemi yanaşabiliyor. Burada 6 gemi aynı anda bu Kruvaze Limanı’na yanaşabiliyor. Her türlü turistik faaliyet var. Termal turizm var, alışveriş var. Dolayısıyla serbest bölge ile kruvazenin bir ilgisi olmaz. Kruvaze günü birlik gelir alışveriş yapar çıkar. Kruvaze limanının 1440 metre rıhtımı var, 90 metre genişliği var. Panayır Adası ile orada olan bulvarı birleştiriyor buradan Kruvaze Limanı’na geliyor. Panayır adası için ayrı bir proje var. Aynı anda 6 kruvaze gemisini karşılayabilecek bir iskelesi var. Didim’de balıkçıyı düşünmek zorundayız çünkü Didim’in balıkçılık sektöründe de yeri var. Balıkçı Barınağı ve çekek yeri planladık. Bunun yanına onun 2 katı büyüklüğünde yeni bir barınak inşa ediyoruz. 60 bin metre kare balıkçıların teknelerin bakımı için bakım alanı. Buranın kapasitesi çok yüksek. Dolayısıyla Didim’in balıkçılık kapasitesini de katlayacak bir proje. En güzel tarafı balık hali var. 8 bin metre kare kapalı alanı var” dedi.

“BU BİR DUBAİ ÖRNEĞİ GİBİ BİR ŞEY”

Aksu, “Didim’in şehir içi minibüs hatları olacak. Akbük’ten tutun Akköy’e kadar taşıyan Fevzipaşa Mahallesi’nden Yalıköy’e kadar taşıyan bir şehir içi ulaşım sistemi. Aynen Aydın’da kurduğumuz gibi rotasyonlu bir sistem olacak. Minibüs esnafımız da oradan toplu ulaşım dışında ekmek yiyecek. Bütün bunlar için sadece havaalanı değil otobüs turizmi için ciddi bir santral garaj projesine ihtiyaç var. Çevreyoluna paralel, çevreyoluna cepheli büyük bir santral garaj, 50 bin metrekare alana yapılacak. Kanalizasyon arıtması yapılabilmesi için Didim’in 4 ayrı bölgede 4 ayrı arıtma tesisine ihtiyacı var. Şu anda da arıtmak isteseniz eğimler nedeniyle 4 ayrı noktada toplayabiliyorsunuz. Örneğin Didim’in içindeki pis suyu orada topluyorsun ama Akyeniköy’ün suyunu Didim’e taşıyamıyorsun arada dağ var. Didim merkez, Didim batı, Akbük koridoru ve Kuzey koridoru diye 4 tane arıtma tesisi kurguladık. Bunların yerleri ve yapılacağı alanlar hepsi tespit edildi. Aydın genelinin katı atık ana toplama merkezleri var tam 15 adet. Bunu etüt etmezseniz Didim’i göremezsiniz. Bütün bu atıklar motorsuz araçlarla nehir yoluyla Didim’deki ihracat limanına, orada ayrıştırma merkezi var orada ayrıştırılacak ve değerlendirilecek. Didim’de 2 milyon metrekare park düşünün, etrafında da oteller. Termal turizm bölgesi 5 bin dönüm. İçinde 35 otel ön görmüşüz. Toplam 45 bin yatak, 18 bin istihdam. 2 numaralı bölgeye gelelim o da 2 milyon metrekare. 15 tane 5 yıldızlı otel, her biri 13400 yatak ortalama. 20 bin yatak da burada var 65 bin yataktan bahsediyoruz. 7500 istihdam da burada var. Aydın’daki her türlü işsizi emecek kadar istihdam var. Kimisi sezonluk çalışır kimisi ful çalışır. Venüs projesi de denizin içine yapılacak. Bu projede 8 bin residence var. Bu bir Dubai örneği gibi bir şey. Yol binaların içinden geçiyor. İki ucu sahil yolunu birleştiriyor. 200 bin metrekarelik de bunun içinde ticaret, eğlence, sağlık var. Bu bir akıllı kent. Bunu ister bir turistik tesis olarak düşünün, ister süper zengin yabancılara satılıp onların parasını emeceğimiz bir turizm yatırımı olarak görün. Didim’in simgesi olacak Venüs Projesi. İçinde de 35 bin nüfus yaşayacak” ifadesini kullandı. (ELİF DUMANOGLU) 







 
Son Eklenen Haberler