Aydınlılar kar helvasıyla serinlemeye çalışıyor

3 Temmuz 2025, Perşembe 19:40

     


Aydın’ın Çine ilçesinde sıcak yaz günlerinde serinletici etkisiyle bilinen geleneksel kar helvası, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Çine'de hizmet veren Cumhur Has Helvaları işletmecilerinden Mehmet Cumhur Altıntaş, aileden gelen mesleğin sırlarını ve kar helvasının sıcak havalara etkisini anlattı.

TOPRAĞIN ALTINDA SAKLANAN DOĞAL BİR SERİNLETİCİ

Altıntaş, kar helvasının yapım sürecini şöyle anlattı: “İlk karlar yağdıktan sonra, ikinci karlarla birlikte kar basılır. İlk karlar basılmaz. Yere derin çukurlar açılır, ardından testerelerle kesilip arabalara yüklenir. Değerli satıcılarımıza ulaştırılır ve oradan halka sunulur.”

Kar yağışının yoğun olduğu bölgelerden toplandığını belirten Altıntaş, “Eskiden Çine’de Madran Dağı’nda kar çukurları vardı. Ancak kar yağışının azalması nedeniyle şu anda Antalya çevresinde daha iyi karlar bulunuyor ve üretim orada yapılıyor” dedi.

ŞERBET YAPIMINDA İNCELİKLER

Kar helvasının olmazsa olmazı şerbetin yapımına da değinen Altıntaş, “Şerbet yapılırken vişnenin çok kaynatılmaması, şeker oranının ve suyun doğru ayarlanması gerekir. Bu detaylara dikkat ettiğinizde fark yaratıyorsunuz” diye konuştu.

HEM DOĞAL HEM DE SERİNLETİCİ

Sıcak havalarda kar helvası yiyerek serinleyen vatandaşlar, hem lezzetine hem de ferahlatıcı etkisine hayran kaldıklarını dile getirdi. “Bu geleneksel lezzet, yaz aylarında adeta kurtarıcı oluyor. Hem doğal hem de serinletici” diyen vatandaşlar, kar helvasını ve yanında sunulan doğal dondurmayı tercih ediyor.

Kar helvasının yaz aylarında sıcaklara karşı çok etkili olduğunu söyleyen Altıntaş, “Kendi yapımımız olan doğal dondurmamızı da içine eklediğiniz zaman benzersiz bir lezzet ortaya çıkıyor. Kesinlikle herkese tavsiye ederim” ifadelerini kullandı. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler