“Benden sonra Orta Mahalle tam manasıyla dejenere edildi”
18 Mayıs 2022, Çarşamba 11:43Tweet | ||
![]() |
Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Eski Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ve inşaat yüksek mühendisi akademisyen Hüseyin Aksu oldu. Aydın içerisinde hedeflediği kentsel dönüşüm projelerinden bahseden Aksu, “Benden sonra Orta Mahalle tam manasıyla dejenere edildi” dedi.
“ESAS ZARARI ŞEHRE VERDİLER”
Aksu, “Efeler için benim Belediye Başkanlığı yaptığım dönemde Aydın şehrinin hemen hemen tamamını hedefleyen, şehrin her noktasını modernize eden bir yaklaşımımız vardı. Bu AYKONUT projesi ile temsil ediliyordu. Kalan bütün dönüşümler AYKONUT’a bağlıydı. Benden sonra AYKONUT projesini devam ettirmediler. Belediye bu projeden kaçtı. Projeye giren mal sahibi, üye gibi herkesi mağdur ettiler. Ama esas zararı şehre verdiler. Şehirdeki kentsel dönüşüm kavramı durduğu gibi, birtakım bozuk mahalleler de ürettiler. Yani bizim Orta Mahalle için, Cuma Mahallesi için çok ciddi projelerimiz vardı. Zaman içerisinde herkes Orta Mahalle’nin çok kötü bir dokuya dönüştüğünü görüyor. Bu benim dönemimden kalan bir doku değil, benden sonra üretilen bir doku. Keza Ilıcabaşı ya da Aydın’a yeni bağlanan Çeştepe, Ovaeymir gibi beldelerde de bozuk doku giderek büyüdü, el atılmadı. Şimdi Işıklı, Şevketiye, Kuyulu tarafı. Çünkü oraya öyle büyük bir rant götürüyorsunuz ki; öğrenci yurtları, hastaneler, emniyet müdürlüğünün ana binasını götürüyorsunuz fakat orası köy. Burası rant kazanacak, köy değerlenecek. Tamam, ama köy tarzında ev yapmaktan başka bir şey olmayacak ve o daracık yollar duracak. Dolayısıyla bir yere rant götürüyorsanız oraya ciddi bir imar planı hazırlayacaksınız ve vatandaşlara da o rantı paylaştıracaksınız. Bizim Mimar Sinan Mahallesi’nde yaptığımız gibi. Mimar Sinan Mahallesi de ben göreve geldiğimde 2 küme kaçak evlerden ibaretti. Biz oraya mükemmel bir proje hazırladık ve ortaya güzel bir kent parçası çıktı. Benden sonra Orta Mahalle tam manasıyla dejenere edildi, perişan edildi, kimse mutlu ve memnun değil. ‘O eski evler bugünkü halinden çok daha iyiydi’ diyenler çoğaldı” dedi.
“ÇOK İDDİALI BİR PROJE”
Kentsel dönüşüm projesinin Orta ve Cuma Mahalleleri hedeflerini anlatan Aksu, “Bu iki mahallemiz için iki tür alternatif hazırlamıştık. Bir tanesi çok çok daha iddialı. 6 bulvardan ve çokça parktan oluşan bir projemiz mevcut. En önemli özelliği aşağı yukarı 25 bin kişilik 8 bin konut yapılması. Orada mevcut olan konut sayısının 2 katı. Demek ki herkese yetecek kadar bir rant var. Ancak burada 25 bin araçlık bir otoparktan da söz ediyoruz. Bu çok büyük bir rakam. Mahallenin 25 bin araçlık otoparka ihtiyacı yok ama hemen önündeki bugünlerde Özlem Çerçioğlu’nun restore edip hizmete sunmaya hazırladığı Aydın Tekstil’de, öyle basit işletmeler değil, büyük bir kongre merkezi, bir fuar alanı planlamıştık. İnşallah Allah nasip ederse ilerde bunların hepsi yapılabilir. Bir fuar alanında çok ciddi bir şekilde otoparka ihtiyaç var. Dolayısıyla Aydın Tekstil’deki ağaçlandırılmamış çıplak alanların hepsinin altına 2 katlı otopark tesis ediyoruz. Yani bunlar hep Orta Mahalle’nin dönüşümünün içerisinde. Bugün Orta Mahalle’de benim yaptığım 1-2 park düzenlemesi dışında bir gram yeşil alan yok. Tam 200 bin metre karelik bölgeye yeşil alan kazandırmışız. Çok iddialı bir proje” diye konuştu.
“ATA MAHALLESİ ADETA ÜVEY EVLAT GİBİ”
Ata Mahallesi projelerinden söz eden Aksu, “Ata Mahallemiz maalesef eskiden beri ihmal edilen bir bölgemiz. Biz kısmen belirli bölgelerini modernize ettik. Birtakım bulvarlarını açtık, ana altyapısını yaptık. Fakat bizden sonra yine ihmal edildi. Ata Mahallesi adeta üvey evlat gibi. Ben geçtiğimiz günlerde gidip inceledim. Yollar perişan, paramparça. Şimdi de rastgele döşemeler yapılıyor, bazı yerlerine asfaltlar dökülüyor. Ama hepsi plansız. Yani hiçbiri bu mahalleyi değerli bir hale getirecek girişimler değil. Bir tane yeni yeşil alan, dikili ağaç yok. Yani Ata Mahallesi’nin kentsel dönüşüm anlamında komple ele alınması lazım. Ata Mahallesinin kentsel dönüşümünün en önemli unsuru 1. Sanayi Sitesi’nin alt kesimi. Fakat bu alanlarda kentsel dönüşümlerden sonra yapacağınız konutlar, o bölgenin trafiğini altüst eder ve otopark sıkıntısını çoğaltır. Bunların hepsini birlikte düşünüyoruz. Tabakhane deresinin 8 şeritli Egemenlik Bulvarı olarak düzenlenmesi şarttır. Su yatağı çok derinleştirilip, genişletilir. Üstünde bir taşma refüjü bırakılır, içinde iş makinalarının çalışabileceği kadar alan bırakılır. Tabakhane deresinin muhtemel en yüksek sel debisi bellidir. Bu debiyi kaldıracak şekilde yapıldığı takdirde kısmi olarak üstü kapatılarak yol olarak kullanılabilir. Biz bunu 98-99 yıllarında Devlet Su İşleri ile konuştuk. Önce kabul ettiler. Fakat sonra birtakım siyasi müdahaleler oldu ve maalesef engellendi. Keşke dinlemeyip yapsaymışım” dedi. (MEHMET AYDIN)
HABER VİDEOLARI

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Eğrikavak Mahallesi’nde incir üreticisi

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Bıyıklı Mahallesi’nde, geçmişin

Aydın’ın 1. Sanayi Sitesi'nde yarım asırdır jiplerle ilgilenen İhsan Akdeniz,

Aydın’da ikinci el otomobil piyasası, son faiz indirimine rağmen hâlâ

Aydın'daki ulaşım imkanlarının yeterliliği, son zamanlarda vatandaşların sıkça

Aydın Efeler’de kurulan pazarda meyve ve sebze fiyatları son dönemde ciddi

Aydın’da ikinci sanayi bölgesinde hizmet veren Kavak’s Oto Bakım

Çerçioğlu’nun ilk oturuma katılmaması ve mecliste yaşanan gerginlik

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, ilçedeki bamya üreticilerinin

Aydın Yıldızspor Teknik Direktörü Samet Albayrak, kulübün yeni

Aydın’ın İncirliova ilçesinde hizmet veren Nova Mobilya, uygun fiyatlı,

Kardeşköy Spor, 2000 yılından bu yana başkanlığını yürüten Hüseyin

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Ramazanpaşa Sarraflar Çarşısı’nda

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, yaklaşan pamuk hasadı öncesinde

Aydın’ın merkezi noktalarından Sevgi Yolu’nda faaliyet gösteren Sevgi

Hazır giyimin yükselişiyle yok olmaya yüz tutan manifatura kültürü,

Aydın İsabet Okulları, 2025–2026 eğitim öğretim dönemine yeni bir

Bir zamanlar kapı önlerinde çay eşliğinde edilen sohbetler, çocukların

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Eğrikavak Mahallesi’nde yaşayan

Aydın’da eğitim ve toplumsal dayanışmayı bir arada yürüten Aydın İsabet

Bakan Tekin’in zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasına yönelik açıklamaları

Aydın’ın eğitimde öncü kurumlarından Aydın Bil Koleji, 2025-2026 eğitim

Aydın sokaklarında mikrofonumuzu “Bir erkeği en iyi kim tanır, annesi mi yoksa

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3, Nazilli’de 2 şubesi bulunan Güldeste

Selime Aydemir ve Ukraynalı Victoria Sağdıç'ın sunduğu eğlence dolu program

Aydın’ın Çine ilçesinde yaşayan Cihan Akkurt, Aydın’ın düşman

Aydın’da vatandaşlara sosyal hayatta kendilerini ne kadar güvenli hissettikleri

35 yıllık deneyimiyle Türkiye’nin en büyük mobilya üretim

2025-2026 eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala, üniversite öğrencilerinin

SD İşitme Cihazları Kurucusu Sedanur Koç Kayhan, kulak sağlığı konusunda toplumda

CHP'den istifa edip 14 Ağustos'ta AK Parti'ye katılan Aydın Büyükşehir

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda, okullarda serbest kıyafet

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden emekli bürokrat İbrahim Gürdal,

Türkiye Yangın Söndürme Cihazları İmalatçı ve İthalatçı

Aydın İsabet Okulları, 1-10 Eylül 2025 tarihleri arasında “Oryantasyon

Yunanistan’da gündeme gelen haftada 4 gün, günde 10 saatlik çalışma

Aydın’da yaklaşık 20 yıldır kuyumculuk yapan İbrahim Gül, altın fiyatlarındaki

Okulların açılmasına günler kala çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarında