Aile yılında boşanmalar rekor kırdı
26 Şubat 2026, Perşembe 08:50| Tweet | ||
|
||
2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesine rağmen evlilikler azalıyor, boşanmalar artıyor. Ekonomik daralma, geçim sıkıntısı ve değişen toplumsal dinamikler aile kurumunu derinden etkiliyor.
“AİLE YILI”NA RAĞMEN DÜŞÜŞ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2024 yılında 569 bin 983 olan evlenen çift sayısı, 2025’te 552 bin 237’ye geriledi. Aynı dönemde boşanmalar ise 200 bine dayandı.
“Aile Yılı” ilan edilen bir dönemde evliliklerin azalması ve boşanmaların artması, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Mikrofon uzattığımız Aydınlı bir vatandaş, “Bu yıl iktidar aile yılı ilan etti ama aileler boşanıyor. Niye?” sözleriyle yaşanan çelişkiye dikkat çekti.
EKONOMİK GERÇEKLİK: “BEN EKONOMİ DİYORUM”
Son yıllarda artan hayat pahalılığı, kira fiyatları ve temel tüketim maliyetleri evlilik kararlarını doğrudan etkiliyor. Asgari ücret seviyesindeki kira bedelleri ve ev kurma maliyetleri genç çiftler için ciddi bir yük oluşturuyor.
Aydın’da mikrofon uzattığımız bir vatandaş, yaşanan tabloyu şu sözlerle özetledi “İnsanlar işsiz, gençler işsiz. Evlilik zaten çok pahalı. Ev kirası bir asgari ücrete bedel. Nasıl geçinecek bu insanlar? Ben ekonomi diyorum.”
BOŞANMALARIN ARKASINDAKİ DİNAMİKLER
Ekonomik sıkıntının tahammül sınırlarını düşürdüğünü savunan bir vatandaş “İnsanlar mutsuz. Aç olunca, para olmayınca boşanmalar artıyor” dedi.
Ekonomik sıkıntının aile içi gerilimi artırdığına dikkat çeken bir vatandaş, gelir yetersizliği, borç yükü ve gelecek kaygısının ev içindeki huzuru zedelediğini dile getirdi. “İki kişi çalışsa bile ev yönetilmiyor” diyen yurttaş, artan maliyetlerin çift gelirli haneleri dahi zorladığını ifade etti.
KADINLARIN EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞÜ
Bir vatandaş değişen güç dengelerine işaret ederek “Kadınlar artık ekonomik özgürlüğünü kazanmış durumda. Eski kadınlar gibi dişini sıkmıyorlar ve haklılar da” dedi.
Anadolu’daki kadınların da ekonomik özgürlükleri ve toplumsal baskıların azalması halinde farklı tercihler yapabileceğini savunan görüşler, evlilik kurumunun geleneksel yapısının dönüşüm geçirdiğini gösteriyor.
GENÇLERİN TERCİHİ: EVLENMEMEK
Aydın’da yapılan gözlemlere göre, genç kuşak evlilik ve çocuk sahibi olma konusunda daha temkinli davranıyor. Yabancı dil bilen ve dünyayla daha entegre bir yaşam süren gençlerin bireysel özgürlüğe daha fazla önem verdiği belirtiliyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan vatandaşlar, “Gençler evlenmiyor ve çok haklılar. Çocuk yapmamakta da haklılar” ifadelerini kullanarak, yeni neslin aile kurma kararını artık bir zorunluluk olarak görmediğini vurguladı.
ZİRVEDEN GERİLEMEYE
TÜİK verilerine göre evlilik sayıları en yüksek seviyesine 2008 yılında ulaşmıştı. Nüfus artışına paralel olarak evliliklerin de artması beklenirken, yıllar içinde düşüş eğilimi öne çıktı.
“Aile Yılı” ilan edilmesi sembolik bir adım olarak değerlendirilse de, ekonomik gerçekler değişmedikçe evlilik oranlarında kalıcı bir artış beklemenin zor olduğu belirtiliyor
HABER VİDEOLARI

1–7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla Aydın Valiliği önünde düzenlenen

Aydın’ın Efeler ilçesinin en kalabalık mahallelerinden Adnan Menderes

Koçarlı Belediye Meclisi’nin Mart ayı oturumu sert tartışmalara sahne

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kemer Mahallesi’nde yalnız yaşayan

Aydın’ın Efeler ilçesinde görev yapan aile hekimi uzmanı Dr. Süleyman

Sağlık Bakanlığı tarafından Aydın’a kazandırılan 15’i yeni, 1’i

Aydın’da 30 yıla yaklaşan esnaflık deneyimine sahip manav Turhan Vedat Terim,

Uluslararası çalışmalar, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık

Ramazan ayının vazgeçilmez geleneklerinden biri olan davul geleneği, Aydın’ın

Aydın’da sarı-lacivert sevdanın en güçlü temsilcisi olan Aydın

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte geleneksel tatlılardan güllaca ilgi yeniden

Emekliliğin ardından yeniden tezgâh başına geçen 45 yaşındaki ayakkabı

Aydın’da yapılan sokak röportajında vatandaşlara, “Y kuşağının IQ’su

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğrencilerine “Aydın bir öğrenci

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Ramazan ayının ilk gününde Efeler ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda

Aydın’ın Köşk ilçesinde yapımı süren çevre bağlantı

Yeni nesil kıraathane konseptiyle tasarlanan mekân, şehrin sosyal yaşamına modern

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden

Aydın’da gelinlik üretimi yapan bir işletme sahibi, 2026 gelinlik modellerinde

Ramazan ayında uzun süren açlığın ardından yapılan en büyük

Aydın Merkez’de faaliyet gösteren Garaj 09 Oto Kuaför’ün

Aydın’da yaşayan 72 yaşındaki maket ustası İsmail Erzurumluoğlu, yarım asrı

Erzincan Barosu avukatlarından Av. Tolga Aydemir, Aydın’ın kanayan yarası haline

tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programının konuğu, Türkiye

tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programına konuk olan

Aydın’da uzun yıllardır kırtasiye ve şemsiye satışı yapan esnaf Fatih Aydemir,

Aydın Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda yerini alan Ser-Sed Römork, hem üretim

Aydın’ın İncirliova ilçesi Acarlar Mahallesi’nde 17 yıldır havut

Aydın’ın önemli tarım makineleri firmalarından Tuğra Tarım, 13. Uluslararası

Aydın’ın kalbinde yer alan ve yaklaşık 100 yıllık geçmişiyle kentin hafızasını

Aydın Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda yerini alan Aydın Enginar Kooperatifi,

Aydın’da tarım ve hayvancılık sektörünün en önemli buluşmalarından

Geçtiğimiz günlerde Çin’de çocuk istismarcılarına

Aydın’da mantar tüketimine olan ilgi her geçen gün artarken,









