Kuru soğan ve patateste hem üretim hem ticaret arttı
10 Ocak 2020, Cuma 09:21| Tweet | ||
|
||
İhracatı ön izne bağlanan patates ve kuru soğanda üretim son 5 yılın en yüksek rakamına ulaşırken, ihracat ve ithalatta da bir önceki yıla göre artış oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle ihracatı ön izne bağlanan patates ve soğanda, geçen yıl üretimin yanı sıra ihracat ve ithalatta da artış gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiye göre, ülkede patates ve kuru soğan üretimi son 5 yılın en yüksek rakamına ulaştı. Kuru soğan üretimi 2015-2019 döneminde toplam 23 milyon 839 bin 824 ton oldu. Ürünün en çok yetiştirildiği yerler Ankara, Amasya, Çorum, Adana ve Tokat olarak sıralandı. Kuru soğanda son 5 yılda 34 milyon 278 bin 848 dolarlık ithalat yapılırken, bunun 34 milyon 98 bin 440 dolarlık kısmı geçen senenin 11 ayında gerçekleştirildi. Mevsimsel etkilerle soğan fiyatlarında yaşanan yükseliş, ithalatla frenlenmişti. Geçen yıl en çok ithalatın yapıldığı ülke ise 22 milyon 349 bin 256 dolarla Mısır oldu. 5 yıllık dönemde ihracattaki artış da dikkati çekti. 2015-2019 döneminde 111 milyon 767 bin 376 dolarlık kuru soğan ihracatı yapıldı. Geçen yıl 11 ayda yapılan dış satış 31 milyon 597 bin 178 doları buldu. Ocak-Kasım 2019 döneminde en çok ihracat 5 milyon 337 bin 310 dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirildi.
PATATES ÜRETİMİ ARTTI
Patates üretiminde de geçen yıl son 5 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı. Ocak-Kasım 2019 döneminde toplam 2 milyon 200 bin ton patates üretildi. Patatesin en çok üretiminin yapıldığı yer Niğde olurken, bu ili Konya, Afyonkarahisar, Kayseri ve İzmir takip etti. Son 5 yılda 38 milyon 565 bin 510 dolarlık patates ithalatı yapıldı. Bunun 31 milyon 994 bin 53 dolarlık kısmı geçen yılın 11 ayında gerçekleştirildi. En çok ithalatın yapıldığı ülke ise 29 milyon 570 bin 22 dolarla Mısır oldu. Böylece Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle ihracatı ön izne bağlı mallar listesine eklenen kuru soğan ve patateste geçen yılın 11 ayında toplam 66,1 milyar dolarlık ithalat ve 55,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiş oldu.
"ÜRETİMDE İSTİKRAR" HASSASİYETİ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kuru soğan ve patates üretiminde meydana gelen dalgalanma ve pazarlama sorunlarının üreticiden tüketiciye tüm tarafları etkilediğini söyledi. Bayraktar, patates ve kuru soğan üretiminde geçen yıl bir önceki yıla göre artış gerçekleştiğine işaret ederek, Irak'ın uyguladığı yüksek vergilerin patates ihracatını olumsuz etkilediğini bildirdi. Üreticinin yaşadığı sorunların kalıcı çözümünün üretimde istikrarın sağlanmasıyla mümkün olacağını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: "Üretim planlaması yapılmalı, ihracat imkanları artırılmalı, üreticilerimizin üzerindeki girdi yükü hafifletilmelidir. Bu yıl patateste üretiminin fazla olması nedeniyle tüketimin artırılmasına yönelik bulunduğumuz girişimlere olumlu yanıt alıyoruz. Milli Savunma Bakanlığı talebimize olumlu geri dönüş yaparak, kuvvet komutanlıklarına yemek listelerinde patates tüketiminin artırılması yönünde teşvik edici talimat verdi." (AA) (MEHMET RAŞİT AKBALIK)

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, Aydın’daki

Oyunculuğun yalnızca kamera karşısına geçmekten ibaret olmadığını belirten

Aydın’ın Efeler ilçesinde vatandaşlara bu kez yaşadıkları kenti sorduk.

Aydın’da ulaşım ücretlerinde yeni fiyat tarifesi uygulanmaya başladı. Aydın

Aydın’ın Efeler ilçesinde vatandaşlara bu kez kentin zengin mutfak kültürünü

Aydın’ın Efeler ilçesinde vatandaşlara bu kez nüfus cüzdanlarındaki

Aydın’da çevre, israf ve kaynak yönetimine yönelik sorunların

Aydın’da vatandaşlara “Sevdiğiniz bir işte çalışıp az para kazanmak

Aydın’ın Efeler ilçesi 7 Eylül Mahallesi’nde kar helvası yapan

Aydın’da eylül ayının sonuna yaklaşılmasına rağmen etkisini sürdüren

Aydın’da vatandaşlara “En son ne zaman kendiniz için bir şey yaptınız?”

Aydın’ın Efeler ilçesindeki 1. Sanayi Sitesi’nde mikrofon uzattığımız

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda hareketlilik

Aydın’da ilin Ahisi seçilen Karacasulu pide ustası Halil İbrahim Köse,

Aydın Sanayi Odası (AYSO) seçimleri öncesi ilin otomotiv sektöründe

Aydın’da pazar tezgahlarında satışa sunulan deniz börülcesi, son yıllarda

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda vatandaşın gündeminde

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Büyükşehir Belediyesi

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3 aracın karıştığı trafik kazasında ortalık

Aydın’ın Efeler ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 84 yaşındaki

Aydın’da doğal ürünler hazırlayan üretici, kozalak macunundan

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Fatih Kapalı Pazar Yeri’nde tezgahlar

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Cuma Pazarı’nda balık tezgahları

Aydın Galatasaray Taraftarlar Derneği’nin Efeler ilçesi Zeybek Mahallesi’nde

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda meyve ve

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan ve 18’inci yüzyılın ilk

Efeler Belediye Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısı, Efeler Belediye

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kardeşköy Mahallesi’nde hizmet

Aydın’ın Efeler ilçesinde serinlemek için sulama kanalına giren

Aydın’ın Karacasu ilçesi Esençay Mahallesi’nde bulunan Aydın

Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan Şeyh Kemal Türbesi ve tekkesi,

Aydın’ın Didim ilçesinde turizm sezonunun en yoğun günlerinin yaşandığı

Aydın kira fiyatları 2026 yılında ne kadar oldu? HB Gayrimenkul sahibi Hakan Bahçıvanlar,

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alattin Durmaz, sosyal

Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde tarım arazilerindeki sulama yöntemi

Aydın’ın Karacasu ilçesinde yaklaşık 250-300 yıllık olduğu tahmin edilen

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy Mahallesi’nde düğün

Okulların açılmasına kısa bir süre kala veliler okul alışverişi için

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı toplantısında Bozdoğan’ı

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Bit Pazarı, hayalini gerçekleştirmek





