Bamya tarlada 4, markette 100 TL
15 Temmuz 2020, Çarşamba 17:27Tweet | ||
![]() |
Aydın’ın bamya üretim merkezi Efeler Kızılcaköy Mahallesi’nde çiftçiler fiyatların dip yaptığını ifade etti. Girdi maliyetlerinin sürekli arttığını belirten üreticiler, 4 ila 4,5 liradan toptan satılan bamyanın 200 gramlık konservesinin 20-21 liradan satıldığını ifade etti.
Haziran ayı başından itibaren bamya hasadının başlandığı Kızılcaköy Mahallesi’nde üreticiler, tüccarların oyuncağı haline geldiklerini ifade etti. 15 liradan sezonu açtıklarını belirten çiftçiler, fiyatların 4 liraya kadar gerilediğini dile getirdi.
“20-25 DÖNÜMÜNÜ SULAMAMAK İÇİN TOPLAMAYI BIRAKTIK”
İkizdere Barajı’nın hemen altında bulunan Kızılcaköy Ovası’nın baraj suyundan faydalanamadığını ve saatlik ücreti 50 liradan artezyen suyu ile ürünlerini suladıklarını ve bu fiyatından da maliyetlerini çok fazla arttırdığını kaydettiler. Geçen yıl bamyanın en düşük 5 buçuk liradan satıldığını kaydeden üretici Hüseyin Uçar, “Kızılcaköy’de yaklaşık 42 dönümlük icar olarak bamya işliyorum. Şuan bamya fiyatlarının düşmesi sebebi ile gelirleri giderlerini karşılamıyor. Gübre, amale ve su fiyatları, bizi bütçe olarak çok yoruyor. Para etmediği, giderlerimizi karşılamadığı için 42 dönümün yaklaşık 20-25 dönümünü sulamamak için toplamayı bıraktık. Fiyatlar geçen yıla oranla düşük. Geçen sene en düşük 5,5 liradan satılırken şimdi 4-4,5 liradan satılıyor” diye konuştu.
“BİZ ÜVEY EVLAT MIYIZ?”
Para kazanamadıkları için bamya üretimi yapmayacaklarını dile getiren Remzi Gürdeniz, “Bu sene bamya müstahsillerin hepsi zararda. İlk olarak bunlara sebep olanlar belli. Memleketimizin bamyası 3 tane tüccarın, fabrikanın elinde. Biz bu fabrikaların Aydın’a yapılmasını istiyoruz. Kendi baraj suyumuzun Koçarlı, Didim’e kadar gitmesi yerine bizimde Kızılcaköy halkı olarak baraj suyumuzdan faydalanmamız üretici için daha faydalı olur. Üretici daha lezzetli daha güzel ürününü yetiştirmiş olur ve para kazanır. Kızılcaköy olarak biz sulama kooperatifinin artezyen suyundan yararlanıyoruz. Kooperatifin 1 saatlik su fiyatı 50 lira. 1 dönüm 2 saatte sulanıyor. 10 dönümlük bir tarlanın 15 saat suyu var. 10 dönüm için 750 lira yapar. Üreticinin 750 lira kazanması için bu tarlayı iki sefer toplaması lazım. Bizim Belediye Başkanımızdan, Aydın Valiliğinden, Devlet Su İşlerinden tek isteğimiz, Kızılcaköy’e barajdan su verilmesi. Dereağzı, İncirliova, Karabağ, Gerenkova baraj suyundan yararlanıyor, biz yararlanamıyoruz. Kızılcaköy olarak biz üvey evlat mıyız? Bizim en büyük problemimiz su. 42 dönüm civarı bir tarlası olan üreticinin kooperatife verecek olduğu para en az 20-25 bin lira. Bu para nasıl çıkacak bu tarlalardan. Geçen sene bamyanın fiyatı bayramda alınan bamya hariç 5,5 liranın altına düşmedi. Bu sene şimdiden 4-4,5 lira. Bayramda kaç para olacak? 2 TL olacak. O zaman üretici bamyayı bırakır, nerden geçinir bilemem” dedi.
“ÜRETTİĞİMİZİ KENDİMİZ İŞLEMEK İSTİYORUZ”
Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay bize bir söz verdi. Aydın’a fabrika kuracağız dedi. Bizim isteğimiz bu fabrikanın kurulması. Ürettiğimizi kendimiz işlemek istiyoruz. Çeştepe’deki Enginarcılar Kooperatifi gibi bizde devletimizin yardımı ile bir kooperatif kurmak istiyoruz. Bamyalarımızı kendimiz işlemek istiyoruz. Marketlerde en kötü bamya 20-21 lira. 1 kilo bamyadan 5 kavanoz bamya çıkıyor. Litrelik olan kavanozlarda altında domates, üstünde domates 200 gr bamya var. 2 kişilik aileyi zor doyurur ama fiyatı 20-21 lira ve kilo fiyatı 100 lirayı geçiyor. Bizim 1 kilo bamyamız 4,5 lira. Tarladaki organik, marketlerdeki ne ile yapılıyor, ne asit konuyor, ne limon kullanılıyor bilmiyoruz. Biz kendi malımızı kendimiz üretip kendimiz konserve yapıp kendimiz satmak istiyoruz. Milletvekillerimizden, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan bununla ilgili yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)

Manisa'da kar yağışı ile beyaza bürünen Spil Dağı'nı, kent sakinlerinin

Manisa'nın Yunus Emre ilçesinde, jandarma tarafından düzenlenen operasyonda

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sobacı, gazetelere yönelik

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Sakin Şehir unvanına sahip Yenipazar’a gerçekleştirdiği

Oto Bakım Ustası Deniz Ulaş Yılmaz, “İnsan bir işi severek yaptığı zaman başarı

Küresel yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını ile mücadele sürecinde

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2021 yılında "Gıda Güvenliği"ne

Buğday unu pazarında faaliyet gösteren ve ihalelerde 'danışıklı teklif'

tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Z

Honaz ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışan kişi otomobilin

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde görevli personele 1 Kasım 2020'den

Türkiye'de son 24 saatte 180 bin 303 kişiye Kovid-19 testi yapıldı, 10 bin

İzmir'in Konak ilçesinde, Doğan Karabil (74), kapıcılık yaptığı sırada

Ege İhracatçı Birlikleri, 2020 yılında 216 farklı ihracat pazarına ulaşarak,

Define avcıları, dünyanın yedi harikasından biri olan ve Belevi Mevkisinde yer

İzmir'in Narlıdere ilçesinde yaşayan Sudenaz Serter (17) ‘staja gidiyorum’

Aydın'ın Kuşadası ilçesi açıklarında, denize açılan balıkçıların

İnterdisipliner Ruhsal Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Anıl, “Pelin otu çok

Adalet Bakanlığınca uygulanmaya başlanan elektronik tebligatla bugüne kadar 628

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle mücadele kapsamında geliştirilen

İzmir'in Buca ilçesinde bir apartmanın 4. katından düşen kadın hayatını

KOSGEB'in geri ödemeli olarak sağlanacak destekleriyle erken ödemeleri

Aydın Ticaret Borsası ve Halk Bank Paraf Ticari Kredi Kartı ile ‘Güvenceli

Türkiye'de son 24 saatte 183 bin 413 kişiye Kovid-19 testi yapıldı, 14 bin

İzmir'in Konak ilçesinde, Erol S. (28) ve Ömer S. (54) husumetli oldukları

Sisal Şans tarafından 31 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilen Milli

Aydın'ın Didim ilçesinde Deniz Güner (18), kimya konulu çeşitli

Koronavirüs salgını nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnafa verilecek

İçişleri Bakanlığı, 28 Aralık 2020-4 Ocak 2021'de sokağa çıkma kısıtlamasına

Enflasyon, Aralık 2020'de yüzde 1,25 artarken, yıllık bazda yüzde 14,60

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk,

Aralık ayı ve yıllık enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Aralık

Ege Bölgesi ihracatının 12 dev adamı, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Yönetim

Türkiye'nin cennet hurması (cennet elması) ihtiyacının yüzde 70'inin