“Memurlar şimdiden aylık 206 lira kaybetti”
21 Ekim 2020, Çarşamba 13:13| Tweet | ||
|
||
Türkiye Kamu Sen İl Başkanı Ahmet Bozkurt “2020 yılının tamamı için maaşlar, enflasyon farkıyla birlikte ortalama 463 lira arttı ama ailenin harcamaları sadece 9 ayda 669 lira zamlandı. Memurlarımız şimdiden aylık 206 lira kaybetti” dedi.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı 2020 Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Eylül 2020 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3 bin 704 lira olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 7 bin 567 lira lira olarak belirlendi.
Türkiye Kamu Sen İl Başkanı Ahmet Bozkurt, açıklanan rakamları şu ifadelerle değerlendirdi:
“Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 60,15 lira, yüzde 0,80 oranında arttığını gösteriyor. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre 19 lira 74 kuruş, yüzde 0,69 oranında yükseldi ve 2 bin 865 lira 51 kuruş olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2020 yılı Eylül ayında 2 bin 843 lira olarak tahmin edildi. Araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Eylül 2020 verilerine göre günlük 58,324 lira olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 749 lira 72 kuruş. Eylül 2020 itibari ile ortalama 4 bin 478 lira ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 39,07’sini oluştururken, Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bin 93 lira 36 kuruş olarak belirlenen kira gideri ise Eylül 2020 ortalama maaşının yüzde 24,42’sine denk geldi. Buna göre bir memur, Eylül ayında ortalama maaşının yüzde 63,49’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül 2020 maaşından geriye yalnızca bin 634 lira 92 kuruşu kaldı.”
“MAAŞLARDAKİ KAYIP AYLIK YÜZDE 4,6’YA ULAŞTI”
Araştırma hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Aydın İl Temsilcisi Ahmet Bozkurt “2020 yılının tamamı için maaşlar, enflasyon farkıyla birlikte ortalama 463 lira arttı ama ailenin harcamaları sadece 9 ayda 669 lira zamlandı. Memurlarımız şimdiden aylık 206 lira kaybetti.” dedi. Her geçen ay aile bütçesindeki açığın büyüdüğüne dikkat çeken BOZKURT, maaşlardaki oransal erimenin yüzde 4,6’ya ulaştığını ifade etti.
Alım gücündeki erimenin telafi edilmemesi durumunda daha vahim sonuçlarla karşılaşılacağını ifade eden Bozkurt, “Önümüzde bütün masrafların artacağı sonbahar ve kış ayları bulunuyor. Bu dönemde hem masraflar artacak hem de fiyatlar yükselecek. Bu şartlar altında çalışanlarımız hayat pahalılığı karşısında kredi kartına borç yaparak yaşamlarını sürdürüyor. Türkiye Kamu Senin toplu sözleşme sürecinde kamu çalışanlarının hakları için birlikte hareket etme teklifine kulak tıkayan Memur Sen Konfederasyonunun 3,5 maaş artışını başarı gibi göstermesinin sıkıntılarını emekli ve kamu çalışanları çekmeye devam edecektir. 2019 yılında memur sen konfederasyonunun yetkili olarak katılmış olduğu ve hakem kurulu kararını onayladığı toplu sözleşmeye göre 2021 yılı altı aylık birinci dönemi için yüzde 3 ,ikinci altı aylık dönem için yüzde 3 lük maaş artışı kamu çalışanlarını ve emeklileri sefalete mahkum etmiştir. Bu durum ileride büyük sorunlara yol açacak, gelirler harcamalar kadar artmazsa, borç ödemelerinde aksaklıklar yaşanacak. Bu nedenle, mutlak surette önümüzdeki dönem için gerçek enflasyon rakamları dikkate alınarak memur ve emekli maaşlarının gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Efeler Mahallesi Köroğlu Caddesi üzerinde

Yılbaşı yaklaşırken kuruyemiş tezgâhlarında hareketlilik başlasa da ekonomik

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan İlayda Korkulu, AK

2026 yılı için asgari ücretin 28.075 TL olarak açıklanmasının ardından

Aydın Salı Pazarı’nda yaklaşık 40 yıldır üreticilik ve pazarcılık yapan

Geçen hafta sonunda oynanan Aydın Süper Amatör Lig 9. hafta mücadelesi

Aydın’ın ilk ve tek sporcu atletik performans salonu olan Atlas Atletik Performans

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Disiplinler Arası Çevre Sağlığı Programı,

Kırmızı et fiyatlarındaki sürekli artış, mutfak masraflarını her geçen

1 Ocak 2026’dan itibaren basit usulden gerçek usule geçecek esnafın

2026 yılına sayılı günler kala Aydın’da mikrofon uzatılan vatandaşlar,

Aydınlı muhasebeciler ve mali müşavirler bir araya gelerek, Türkiye genelinde

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin Disiplinler Arası Çevre Sağlığı

Söke’de partililerle buluşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel,

Aydın Salı Pazarı’nda bu hafta mikrofon uzattığımız vatandaşların yorumları

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Yeşilçam Sevgi Sokağı çalışanları,

Aydın’da 18 yıllık kuyumculuk tecrübesine sahip Uğuray Yılmaz, altın piyasasındaki

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Umurlu Kuyucular İlkokulu öğrencileri,

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Boydere Mahallesi’nde yaşayan

Aydın’ın Efeler ilçesi Alatepe Mahallesi’nde yaşayan Meryem Kırlı,

Başarılı geçen bu sezonun sonunda şampiyonluk hedeflediklerini belirten ve

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, ilçedeki totemlerle

Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, 27 Kasım’daki Aydın Büyükşehir

Türkiye’nin farklı şehirlerinde peş peşe yaşanan depremler, uzmanların

Hamilelik denince akla ilk gelen durumlardan biri olan aşerme, Aydın’da bir

Aralık ayının gelmesiyle birlikte Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı

Aralık ayında açıklanan %35,91’lik kira tavan zammı, zaten geçim

Aydın'ın Efeler ilçesinde hizmet veren Sevgi Sokağı Yeşilçam Cafe’nin

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi M. Umut Tuncer’in















