“Yüzde 25 devlet katkısı dünyada sadece Türkiye’de var”
22 Şubat 2021, Pazartesi 15:14| Tweet | ||
|
||
Bireysel Emeklilik Yatırım Danışmanı Hasan Güzel, “Bireysel emeklilikte uluslararası bir piyasa var, emeklilik sistemi olarak. Bu bazı ülkelerde alternatif bir emeklilik sistemidir, bazı ülkelerde ise, zorunlu bir bireysel emeklilik sistemidir. Her ülkenin kendine özgü birtakım kriterleri ve verileri var. Yüzde 25 devlet katkısı olayı tüm dünyada sadece Türkiye’de var” ifadelerini kullandı.
tvDEN ekranlarında Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa programının konuğu, Bireysel Emeklilik Yatırım Danışmanı Hasan Güzel oldu. Güzel, Bireysel emeklilik sisteminde yüzde 25 oranında bir devlet katkısı olduğunu belirtti.
“BİREYSEL EMEKLİLİK ALTERNATİF BİR EMEKLİLİK SİSTEMİDİR”
Bireysel emeklilik hakkında bilgi veren Güzel, “Bireysel emeklilik çalışan-çalışmayan, genç- ihtiyar, 18 yaş ve üzeri herkese hitap eden, küçük birikimlerle ya da toplu paralarla sisteme entegre olunabilen alternatif bir emeklilik sistemidir. Çünkü toplumda emeklilik yaşının uzaması maaş bağlanma kat sayılarının düşmesiyle böyle bir gereksinim ortaya çıktı. İnsanlar niye emekli olurlar? Rahata kavuşmak için ama alternatif bir geliri olmayan insanlarında gelirleri düşüyor bu açığın kapatılması içinde bu sistem geliştirilmiş. Dünyada da bunun örnekleri var, özellikle Amerika, İngiltere, Avustralya ve Hollanda gibi ülkelerde denenip başarı elde edilince hemen ardından Türkiye, Şili, Peru gibi gelişmekte olan ülkeler bu sisteme dâhil olmuş ve şu anda korkunç fon büyüklüklerine ulaşılmış. Uluslararası bir piyasa var ortada, bir emeklilik sistemi var. Bu bazı ülkelerde alternatif bir emeklilik sistemidir, bazı ülkelerde de zorunlu bir bireysel emeklilik sistemidir. Her ülkenin kendine özgü birtakım kriterleri ve verileri var. Yüzde 25 devlet katkısı olayı tüm dünyada sadece Türkiye’de var. Nedir bu yüzde 25 katkı sistemi? Örneğin siz bu sisteme girmeye karar verdiniz, alternatif bir emeklilik sistemine dâhil oldunuz, yatırmış olduğunuz her bin TL’ye devlet tarafından bir sonraki ayın son işlem günü 250 TL katkı sağlanıyor. Anapara 1250 TL oluyor, bunun bir örneği yok. Devlet bunu ciddi anlamda teşvik ediyor. Bu sisteminde bir üst limiti var, üst limit şöyle hesaplanır, brüt asgari ücretin on iki katına kadar devlet yüzde 25 oranında katkı veriyor. Bu yıl için konuşuyorum 43 bin liraya yaklaşık 11 bin liralık bir devlet katkısı oluyor. Bu 11 bin lirada devlet tarafından kolay bir şekilde verilmiyor, çünkü bu sistemin asıl amacı orta ve uzun vadede yatırım aracı olmasıdır. Devletin buradaki asıl amacı, sizi orta ve uzun vadede emekliliğe hazırlamak. Yani size alternatif bir planla para biriktirin diyor, çünkü artık yaşam şartları ve ömür uzadı, bunun yanı sıra emeklilik sistemleri birçok ülkede çökme aşamasına geldi. Çünkü yaşam standartlarının uzaması aktif-pasif sigorta dengesinde çok büyük bir sekmeye sebep oldu” dedi.
“BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE 56 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİYORSUNUZ”
Bireysel emeklilik sisteminde 56 yaşında emekli olunabildiğini belirten Güzel, “Bireysel emeklilik sisteminde en az 10 yıl artı 56 yaşında emekli oluyorsunuz. Kadın ve erkek standart en az 10 yıl artı, 56 yaşında bu sistemden emekli olabilirsiniz. Bize en çok sorulan sorulardan biri de ne kadar maaş alabilirim sorusudur. Ben de onlara ne kadar yatırabilirsiniz diyorum. Bu sistem aslında ne ekersen onu biçersin sistemidir. Bir taraftan da paranız TL olarak kalmıyor, yatırılan parayı değişik fonlarda sepet oluşturup değerlendiriyoruz. Bizim asıl görevimizde müşterilerin birikimlerini yönetmek. Yani yatırmış olduğunuz paralar TL olarak kalmıyor. Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmak iki değişik şekilde olabilir, birincisi tüm birikimleri toplu şekilde alabilirsiniz, ikinci olarak ta süreli maaş dediğimiz yani örneğin 450 bin TL toplamda bir anaparanız varsa bunu 20 yılda maaş olarak alabilirsiniz. 56 yaşına geldiğinizde 20 yıl sonra yani 76 yaşında, 20 sene boyunca 20’de bir dediğimiz 22 bin TL’yi bir yılda maaş olarak alırsınız, kalan anapara tekrar çoğalır. Yani ertesi yıl 25 bin TL, bir sonraki yılda 30 bin TL olur ve böyle artarak gider. Dolayısıyla para fonlanarak çoğalmaya devam eder” diye konuştu.
“TOPLAM 14 MİLYON İNSAN BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE”
Toplam 14 milyon insanın bireysel emeklilik sisteminde olduğunu söyleyen Güzel, “Bireysel emeklilik şirketleri arkalarında güçlü bankaların olduğu şirketlerdir. Bireysel emeklilik sisteminde müşteriler para kazamazsa bizde ayakta duramayız. Biz müşterilerin kazançları üzerinden çok küçük kesintilerle ayakta duran firmalarız. 5 Şubat 2021 Cuma itibariyle bireysel emeklilik katılımcı sayısı 6 milyon 892 bin kişiye ulaşmış. Bu sayı normal bireysel emeklilik sisteminin sayısıdır, birde otomatik katılım var. Bireysel emeklilik otomatik katılım 2017 yılında yürürlüğe girdi, orada da 5 milyon 800 bin civarında insan var. Toplamda 14 milyon insan bireysel emeklilik sisteminde şu anda herkesi ilgilendiriyor yani. Bireysel emeklilik sisteminde yatırım danışmanları kalıcı değildir, sistem kalıcıdır. Şirketlerde kalıcıdır ve sürekli takip edilirler, devlet tarafından denetlenir, emeklilik gözetim merkezi tarafından da günlük olarak kontrol edilebilen bir sistem. Hangi şirkette olursanız olun paralar Takasbank aracılığıyla tek bir merkezde toplanır ve garantörü devlettir” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)

Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) yönetimi, Adana Valisi

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Vedat Gündoğan ve

Aydın’ın Efeler ilçesine vatandaşlara çocuklarına hangi isimleri

Aydın’ın Efeler ilçesinde emekli ve yaşlılar, günlerini büyük

Aydın’da fizyoterapist Sinem Acıkmaz, son yıllarda fiziksel aktiviteye olan

Aydın'ın ana arterlerini etkileyen Dörtyol ve akıllı kavşak düzenleme

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde sahilde turşu satışı yapan emekli Nedim Selçuk,

Aydın’ın Efeler ilçesinde Aydın-Muğla Karayolu üzerinde meydana

Aydın’ın yeni kurulan Kadın Sağlığı ve Menopozla Yaşam Derneği (KAMEDER), Efeler

Aydın’ın gözde turizm merkezlerinden Kuşadası, baharın yüzünü

Aydın’ın Efeler ilçesinde yorgancılık geleneğini 1988’den bu yana

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Recep Tayyip Erdoğan İlkokulu ve Ortaokulu

Aydın’ın Efeler ilçesinde 10 yıldır sahaflık yapan Fehmi Keskin, dijital

Dijitalleşmenin hızla yayılması ve modern yaşamın temposunun artması, insanların günlük

Mart ayının gelmesiyle çağla tezgahlarda yerini aldı. Fakat pazar esnafı, bu

Aydın’ın Çine ilçesinde kendisini kolluk görevlisi olarak

Aydın'ın Efeler ilçesinde her hafta binlerce vatandaşın uğrak noktası olan

Türkiye’de genç işsizliği giderek büyüyen bir sorun haline

Aydın’da emekli polis Mustafa Demirel, küçük dükkânında

Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler ve küresel piyasalardaki dalgalanmalar

Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerin ardından akaryakıta gelen yeni zamlar sürücülerin

Bayramın ikinci gününde akaryakıt almak için istasyonlara yönelen

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Hasan Haşimoğlu, bayram günü

Aydın’da uzun yıllardır görev yapan Üroloji Uzmanı Operatör Doktor

Aydın’ın Böcek Mahallesi’nde Ramazan Bayramı’nın ilk günü

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Aydın’ın Efeler ilçesinde

Aydın’da diyetisyen Büşra Uçar, bayram öncesinde vatandaşların

Aydın’da görev yapan Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı

Aydın’ın iş dünyası, AY-SİAD’ın geleneksel iftarında bir araya gelerek

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Aydın’da şehirlerarası otobüs

Aydın’da uzun yıllardır baklava ve tatlı sektöründe faaliyet gösteren

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekilleri Süleyman Bülbül,

AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, Efeler’de Cumartesi Pazarı’nı

Aydın’da ticari araçlar otomobile dönüşüyor: Mazaka Otomobil

Yaklaşık 2 yıl önce yürürlüğe giren Katliam Yasası’nın ardından

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan cuma pazarında vatandaşlara Ramazan

Türkiye’de ara tatillerin kaldırılıp kaldırılmaması konusu yeniden gündeme








