Aydın’da barajlarda ve göletlerde azalma var
5 Şubat 2020, Çarşamba 12:02Tweet | ||
![]() |
Aydın’da yapılan Kuraklık İl Kriz Merkezi toplantısında geçen yılki oranlara göre yağışlardaki yetersizlik ile barajlarda yüzde 13, göletlerde ise yüzde 21’lik azalma olduğu belirtildi. Baraj ve göletlerdeki azalmanın henüz kuraklık riski oluşturmadığının altı çizildi.
Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem başkanlığında, Aydın İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi üye ve temsilcilerinin katılımıyla toplantı yapıldı. Toplantıda Aydın’da bulunan baraj ve göletlerdeki su durumu, bu zamana kadar görülen yağış miktarları değerlendirilerek, elde edilecek son veriler sonrasında planlama yapılması kararlaştırıldı.
Toplantıda, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü adına Ziraat Mühendisi Ahmet Altıkat tarafından tarımsal kuraklıkla ilgili mevzuat, kuraklık eylem adımları ve 2019 yılı için kabul edilen ‘Kuraklık Öncesi Süreç’le ilgili olarak yapılan çalışmalar ve eğitimler hakkında bilgi verildi.
Aydın Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Cumhur Çolakoğlu tarafından yağışlarla ilgili olarak bilgi verilirken, Ekim, Kasım, Aralık 2019 ile 2020 yılı 28 Ocak'a kadar 280,1 mm yağış gerçekleştiği, normal değerlere göre (353,1 mm) yağışların 21' lik bir azalış göstermiş olduğu belirtildi.
DSİ 21. Bölge Müdürlüğü adına Ziraat Yüksek Mühendisi Salih Kızılkaya, 27 Ocak 2020 itibariyle barajlarda su durumunun 27 Ocak 2019 tarihine göre toplamda yüzde 13 oranında, göletlerde ise yüzde 21.4 oranında bir azalma olduğunu açıkladı.
Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem ise, toplantı sonunda Şubat-Mart 2020 aylarıyla ilgili herhangi bir veri olmadığı ve bu sebeple de kuraklık süreci hakkında kesin bir kanaat oluşmadığını açıklayıp, “31 Mart 2020 tarihine kadar her 15 günde bir olmak üzere, Meteoroloji Müdürlüğü ve DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nün, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile veri paylaşımında bulunup süreç dikkatle takip edilecek. Son verilerin durumuna göre kesin kuraklık sürecinin belirlenmesine ve yeni kuraklık sürecine uygun planlama yapılacak” dedi.
Toplantı sonunda, sulama imkanı olmayan ve mevsimsel yağışlara bağlı üretim yapılan kuru alanlarda, özellikle zeytin, incir vesaire gibi ekonomik öneme sahip ürünlerin olası kurak dönemlerini en az zararla atlatabilmesi amacıyla öncelikle toprak neminin muhafazasına yönelik olarak, budama, boğaz açma, teraslama, toprak işlemesi, yabancı ot mücadelesi, doğal malçlama ve benzeri konularda çiftçi eğitimlerinin arttırılması yönünde kararlar alındı. (İHA)

Aydın'ın Efeler ilçesinde kar helvası satışı yapan Sedat Savaşal, yüksek

Aydın ASTİS Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Demobsan

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün

Aydın Bakkallar, Bayiler, Büfeciler Esnaf Odası Başkanı İlyas Seçkin,

Aydın Marangozlar Odası Başkanı Ertan Kaya, tüketici hakem heyetlerinden gelen

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) Grup Elemanları, yıllardır süregelen mağduriyetlerini

Aydın’ın Çine ilçesinde 54 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Turgut

Aydın’ın Çine ilçesinde sıcak yaz günlerinde serinletici

Aydın’ın Çine ilçesinde 2020 yılında kurulan Tun Gıda A.Ş., kırmızı

Aydın’ın tarihi simgelerinden Nasuh Paşa Külliyesi, aslına uygun şekilde

Aydın’ın Koçarlı ilçesinde hizmet veren Çallak Motor, artık

Aydın Barosu, zeytinlik alanların madenciliğe açılmasının önünü

tvDEN mikrofonuna konuşan bir vatandaş, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin

Sıcak yaz aylarının kavurucu etkisiyle serinlik arayışı tüm hızıyla sürerken,

Aydın'da 25 yıllık deneyime sahip cep telefonu teknik servis uzmanı Hüseyin

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, geçtiğimiz günlerde

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren SD İşitme Cihazları Satış ve Uygulama

Aydın’ın Efeler ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde ağız ve diş sağlığı

Antalya’nın Kaş ilçesinde darp sonucu ağır yaralanan 33 yaşındaki Muzaffer

Aydın’da yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte termometreler 40 dereceye

Bugün Dünya Alpagut Federasyonu yönetim kurulu, Türkiye Cumhuriyeti’nin

Gazeteci Emin Aydın'ın sunduğu tvDEN ekranlarındaki Baş Başa programının konuğu

Türkiye’de iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmak amacıyla Avrupa

Gazeteci Emin Aydın’ın sunduğu Baş Başa programına konuk olan Adnan Menderes

Profesyonel Koç ve Mentör Mehtap Şamat, tvDEN ekranlarında Gazeteci Emin

Konya’nın obruklarıyla ün salan Karapınar ilçesi, yeni bir obruk

Altının gramı güne yükselişle başlamasının ardından 3 bin 183 liradan işlem

23. Piyade Tümen Komutanlığında gerçekleştirilen törende, Şehit İs.

Gelişimini pek çok faktör tetikliyor Ailede varis hastalığı

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde sevgi evinde kalan 14 yaşındaki kız

Silahla yağma suçundan 24 yıl 9 ay 15 gün hapis cezası ile Afyon Açık

Türkiye ile AB tarafından ortaklaşa finanse edilen “Eğitimli Çocuk

AFAD, Kandilli son deprem bilgileri araştırılıyor. Sarsıntı hisseden yurttaşlar arama

Güncel akaryakıt fiyatları vatandaşın gündeminde yer almaya devam ediyor. Yüzde

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan son değerlendirmelere

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası