Leylek bu kez un çuvalı getirdi

5 Şubat 2020, Çarşamba 14:32

     


EKODOSD derneği tarafından, leylek köylerinde her yıl leyleğin geldiğini gören ilk kişiye 1 çuval un kampanyası devam etti. 10 yıldır devam eden gelenekte un çuvalının sahibi M. Enes Yelmer oldu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

2 Şubat Pazar günü ilk leylek Söke’nin Gölbent köyüne geldi. Leyleği ilk gören kişi Gölbent köyünde yaşayan, Güllübahçe Atatürk İlkokulu 3. Sınıf öğrencisi M. Enes Yelmer oldu.

Okulun en başarılı öğrencileri arasında yer alan M. Enes Yelmer, leyleği gelmeden bir gün önce rüyasında gördüğünü, sabah uyandığında heyecanla yuvaları dolaşmaya başladığını, meydandaki yuvada bir leyleğin geldiğini görünce çok sevindiğini ve EKODOSD’a hemen haber verdiğini söyledi. Dernek yetkilileri de 10 yıldır bir gelenek haline getirdiği ve üyeleri tarafından verilen “Leyleği İlk Görene 1 Çuval Un” kampanyası kapsamında, Gölbent köyüne gelerek, EKODOSD üyesi Melek YAVAŞ tarafından alınan un çuvalını Yelmer’in ailesine teslim etti.

Küresel iklim değişikliği hava şartlarını değiştirdikçe, kuşların göçleri de değişmeye başladığı ifade edildi. 2017 yılında ilk leylek 7 Mart’ta, 2018 yılında 5 Mart’ta, 2019 yılında 14 Şubat’ta gelmişti. EKODOSD adına açıklama yapan Bahattin Sürücü, “Bu yıl ilk leylek 2 Şubat’ta geldi. Eğer böyle giderse önümüzdeki yıllarda Ocak ayında da leylekleri burada görebiliriz. Hatta Selçuk, Pamucak bölgesinde göç etmeyerek, burada kışlama yapan bir leyleğin olduğunu da görüyoruz. Bunlar alışıldık durumlar değildir. Değişken iklim şartlarına nasıl uyum gösterecekler, bunları süreç içinde izleyerek göreceğiz. Önemli olan leyleklerin beslenme alanları olan sulak alanların korunmasıdır. Yaklaşık 10 bin kilometre uzaklığında Afrika’da ki yaşam alanlarından üremek için gelen leylekler, yorgun, bitkin ve zayıflamış bir halde gelmektedir. Leyleklerin gelmeye başladığı bu aylarda, Söke ovasına güney illerinden kurbağa toplayıcıları da gelmektedir. Çabuk toparlanmaları, eş bularak çiftleşmeleri ve yuvalarını tamir etmeleri için iyi beslenmeleri gerekmektedir. Bu süre içinde besin grubu arasında en kolay avlayabildiği canlılar kurbağalardır. Leyleklerle birlikte her yıl Aşağı Büyük Menderes Havzası’na akın eden kurbağa toplayıcıları, leyleklerin temel besinlerinden biri olan kurbağaları toplamaktadır. Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’e uymadan kaçak olarak avlanan bu kişiler hakkında gerekli yaptırımlar uygulanmalı kurbağaların toplanmasına izin verilmemelidir. Leyleklerin izleme, koruma ve sayım çalışmalarına bu yıl da devam edeceğiz. Haziran ayında Aydın DKMP Şube Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve EKODOSD işbirliği, ADM Elektrik dağıtım şirketinin sepetli araç desteğiyle halkalama çalışmaları sürdürülecektir” dedi. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler