Şehirli çiftçiler!
5 Ağustos 2019, Pazartesi 20:28| Tweet | ||
|
||
Aydın'da şehir hayatı yaşayan vatandaşlar, çatı ve balkonlarında organik sebze yetiştirmeye başladı.
Şehrin betonundan usanmış, hormonlu binalar arasında sıkışmış kentliler bir nebze olsun toprağa dokunuyor. Hormonlu mu, kimyasal ilaç kullanıldı mı, GDO var mı, diye sorguladığı sebze ve meyveleri artık şehirliler geleneksel yöntemlerle kendisi yetiştiriyor. Gıda terörünün en büyük mağdurlarının kent ahalisi olduğunu söyleyen Çine Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir, "Kimi balkonunda, kimi bahçesinde, kimi ise çatısında kendi organik ürünlerini yetiştirirken kentsel tarım her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Artık günümüzde hileli ürünler, ilaçlı, hormonlu tarım o kadar çok yaygınlaştı ki insanlar artık neye güveneceğini bilemez hale geldi. Şehirde yaşayan vatandaşlar ise artık bunun bilincinde. Dünya genelinde tarımın öneminin daha iyi anlaşıldığı yılları yaşıyoruz. Doğa ve tarımın insanlık için ne denli önemli olduğu önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacak" dedi.
"HOBİ DEĞİL YAŞAM TARZI"
Kendi balkonunda sebze ve meyvelerin yanı sıra rengarenk, birbirinden güzel çeşitli çiçekler de yetiştiren Çine Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir, "Tarım insana huzur veriyor. Şehirde betonların arasında insanın yeşille buluşması özlemi duyulan bir aşk misali. Bugün dünyada 'çatıda tarım' diye bir trent var ve bu uğraş ve zevk artık hobi olmaktan çıktı. Hobi değil yaşam tarzı artık binlerce insan kendi besinini kendisi yetiştiriyor" şeklinde konuştu.
"GENÇ NESİL TARIMLA UĞRAŞMAK İSTEMİYOR"
Çatıda tarım ile uğraşan ve kendi sebze ve meyvelerini yetiştiren Çine Yeni Mahalle Muhtarı Doğan Özırmak ise şunları söyledi: İnsanoğlu şehir hayatına o kadar çok hızlı bir giriş yaptı ki. Genç nesil tarım ile uğraşmak istemiyor. Sokakta, domates ağaçta mı yoksa yerde mi yetişir diye sorsak cevap veremeyecek olan çocuklarımız var. Bu eksiklikler zinciri de tükettiğimiz gıdaların bir çoğunun sağlıksız üretilmesini sağladı. Artık hayatımızda gıda terörü diye bir şey var. Hal böyle olunca toprağa verilen emeğin kıymetini anladık. Ben de çatıda kendi sebze ve meyvemi yetiştiriyor torunlarıma yediriyorum. İnsanın kendi ürettiği bir başka oluyor. Kafandaki soru işaretleri ortadan kalkıyor. Beton yığınlarının arasında yeşilin insana vermiş olduğu huzur ise bu işin bonusu gibi. Küçük bir arka bahçe ya da büyük bir balkon-teras ile kent bahçesi yapmak mümkün. Bu mutluluk şehirde önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşacak, buna inanıyorum" dedi. (SEZGİN MADRAN)

Aydın’da kültür, sanat ve sporu tek çatı altında buluşturmayı

Aydın’ın Germencik ilçesinde 22. Germencik İncir Festivali kapsamında

Aydın’da LGS’ye hazırlanan Final Kurs öğrencileri, akademik çalışmaların

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, Aydın’daki

Oyunculuğun yalnızca kamera karşısına geçmekten ibaret olmadığını belirten

Aydın’ın Efeler ilçesinde vatandaşlara bu kez yaşadıkları kenti sorduk.

Aydın’da ulaşım ücretlerinde yeni fiyat tarifesi uygulanmaya başladı. Aydın

Aydın’ın Efeler ilçesinde vatandaşlara bu kez kentin zengin mutfak kültürünü

Aydın’ın Efeler ilçesinde vatandaşlara bu kez nüfus cüzdanlarındaki

Aydın’da çevre, israf ve kaynak yönetimine yönelik sorunların

Aydın’da vatandaşlara “Sevdiğiniz bir işte çalışıp az para kazanmak

Aydın’ın Efeler ilçesi 7 Eylül Mahallesi’nde kar helvası yapan

Aydın’da eylül ayının sonuna yaklaşılmasına rağmen etkisini sürdüren

Aydın’da vatandaşlara “En son ne zaman kendiniz için bir şey yaptınız?”

Aydın’ın Efeler ilçesindeki 1. Sanayi Sitesi’nde mikrofon uzattığımız

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda hareketlilik

Aydın’da ilin Ahisi seçilen Karacasulu pide ustası Halil İbrahim Köse,

Aydın Sanayi Odası (AYSO) seçimleri öncesi ilin otomotiv sektöründe

Aydın’da pazar tezgahlarında satışa sunulan deniz börülcesi, son yıllarda

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda vatandaşın gündeminde

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Büyükşehir Belediyesi

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3 aracın karıştığı trafik kazasında ortalık

Aydın’ın Efeler ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 84 yaşındaki

Aydın’da doğal ürünler hazırlayan üretici, kozalak macunundan

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Fatih Kapalı Pazar Yeri’nde tezgahlar

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Cuma Pazarı’nda balık tezgahları

Aydın Galatasaray Taraftarlar Derneği’nin Efeler ilçesi Zeybek Mahallesi’nde

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda meyve ve

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan ve 18’inci yüzyılın ilk

Efeler Belediye Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısı, Efeler Belediye

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kardeşköy Mahallesi’nde hizmet

Aydın’ın Efeler ilçesinde serinlemek için sulama kanalına giren

Aydın’ın Karacasu ilçesi Esençay Mahallesi’nde bulunan Aydın

Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan Şeyh Kemal Türbesi ve tekkesi,

Aydın’ın Didim ilçesinde turizm sezonunun en yoğun günlerinin yaşandığı

Aydın kira fiyatları 2026 yılında ne kadar oldu? HB Gayrimenkul sahibi Hakan Bahçıvanlar,

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alattin Durmaz, sosyal

Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde tarım arazilerindeki sulama yöntemi

Aydın’ın Karacasu ilçesinde yaklaşık 250-300 yıllık olduğu tahmin edilen






