İEÜ'de otonom robot geliştirildi
11 Eylül 2020, Cuma 10:56| Tweet | ||
|
||
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) yürütülen projeyle engelle karşılaştığında yapay zeka kullanarak yeniden rota çizebilen otonom robot geliştirildi.
TÜBİTAK tarafından desteklenen "Kapalı Alanlarda Kullanılan Otonom Yer Araçları için Yer Bulma, Haritalandırma ve Güzergâh Planlama Yapabilen Cihaz Tasarımı ve Geliştirilmesi" projesi kapsamında yaklaşık 2 yıllık çalışma sonunda otonom aracın prototipi üretildi.
Projenin danışmanı İEÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümleri Doktor Öğretim Üyesi Pınar Oğuz Ekim, geliştirilen prototipin ilerleyen yıllarda nihai ürüne dönüşeceğini söyledi.
Robotun eğitimden endüstriye, AVM'den hastaneye kadar birçok alanda kullanılabileceğini aktaran Ekim, "Özelinde de interaktif reklamcılık, bilgilendirme ve rehberlik robotu. Bu robot sayesinde, robot-insan etkileşiminin yapay zeka ile olan çözümlerine odaklanmak istiyoruz." dedi.
Aracın otonom olarak hareket edebildiğini anlatan Ekim, araçla birlikte geliştirilen uygulamayla alanın haritasının da çıkarıldığını ifade etti.
"KENDİ KENDİNE KARAR VEREBİLİYOR"
Ekim, geliştirdiklerini aracın muadillerinden farkını ise şu sözlerle anlattı: "Otonom denildiğinde daha çok kendi kendine hareket edebilen, daha akıllı cihazlar öne çıkıyor. Fakat baktığımız zaman genelde bu tarz robotlar bir hattı takip ediyor veya engel gördüğünde duruyor. Bu geliştirdiğimiz robot, önüne bir engel çıktığı zaman kendine yeniden rota çiziyor. Kendi kendine karar verebiliyor. Gerçek anlamda otonom kelimesini karşılıyor." dedi.
Yaşanan salgından sonra insanların uzak mesafeli yaşam tarzına yöneldiğine işaret eden Ekim, "Bununla birlikte mecburen artık hayatımızda robotlar olacak. Ya da onların desteklediği uygulamalar olmak zorunda kalacak. Bizim öngörümüz bu robotların her türlü alanda kullanılabilmesi. Bizim ilk hedefimiz ise servis robotları yönünde olması. Havaalanlarında, hastanelerde, AVM'lerde yardımcı personel olarak kullanılabilir. Biz daha çok akıllı uygulamalar doğrultusunda gitmek istiyoruz." diye konuştu. (AA)

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Efeler Mahallesi Köroğlu Caddesi üzerinde

Yılbaşı yaklaşırken kuruyemiş tezgâhlarında hareketlilik başlasa da ekonomik

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan İlayda Korkulu, AK

2026 yılı için asgari ücretin 28.075 TL olarak açıklanmasının ardından

Aydın Salı Pazarı’nda yaklaşık 40 yıldır üreticilik ve pazarcılık yapan

Geçen hafta sonunda oynanan Aydın Süper Amatör Lig 9. hafta mücadelesi

Aydın’ın ilk ve tek sporcu atletik performans salonu olan Atlas Atletik Performans

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Disiplinler Arası Çevre Sağlığı Programı,

Kırmızı et fiyatlarındaki sürekli artış, mutfak masraflarını her geçen

1 Ocak 2026’dan itibaren basit usulden gerçek usule geçecek esnafın

2026 yılına sayılı günler kala Aydın’da mikrofon uzatılan vatandaşlar,

Aydınlı muhasebeciler ve mali müşavirler bir araya gelerek, Türkiye genelinde

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin Disiplinler Arası Çevre Sağlığı

Söke’de partililerle buluşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel,

Aydın Salı Pazarı’nda bu hafta mikrofon uzattığımız vatandaşların yorumları

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Yeşilçam Sevgi Sokağı çalışanları,

Aydın’da 18 yıllık kuyumculuk tecrübesine sahip Uğuray Yılmaz, altın piyasasındaki

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Umurlu Kuyucular İlkokulu öğrencileri,

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Boydere Mahallesi’nde yaşayan

Aydın’ın Efeler ilçesi Alatepe Mahallesi’nde yaşayan Meryem Kırlı,

Başarılı geçen bu sezonun sonunda şampiyonluk hedeflediklerini belirten ve

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, ilçedeki totemlerle

Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, 27 Kasım’daki Aydın Büyükşehir

Türkiye’nin farklı şehirlerinde peş peşe yaşanan depremler, uzmanların

Hamilelik denince akla ilk gelen durumlardan biri olan aşerme, Aydın’da bir

Aralık ayının gelmesiyle birlikte Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı

Aralık ayında açıklanan %35,91’lik kira tavan zammı, zaten geçim

Aydın'ın Efeler ilçesinde hizmet veren Sevgi Sokağı Yeşilçam Cafe’nin

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi M. Umut Tuncer’in















