SON DAKİKA

“PKK aynı üst akıldan aldığı emirle bunu gerçekleştirdi”

15 Şubat 2021, Pazartesi 11:25

     


Gara Bölgesine yapılan operasyonun detaylarını anlatan Gazeteci Güngör Yavuzaslan, “Çok hızlı bir sürede yapıldı operasyon, 13 Şubat tarihinde başladı, 72 saatlik bir zaman dilimi içerisinde operasyon başarıyla gerçekleştirildi. Mağaraya operasyon ilk yapıldığında iki askerimizi şehit verdik. Mağaradaki terörist başı 13 vatandaşımız kurtarılmasın diye hunharca elleri ve gözleri bağlı olduğu halde infaz ettiler ve vatandaşlarımız şehit oldu. Elleri ve gözleri bağlı halde insanların öldürülmesi IŞİD’in kullanmış olduğu bir yöntemdi, PKK aynı üst akıldan aldığı akılla ve onların yönlendirmesiyle bunu gerçekleştirdi” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Z Raporu’nun konuğu, Gazeteci Güngör Yavuzaslan oldu. Yavuzaslan, terörle mücadele kapsamında gerçekleştirilen operasyonların iç siyaset malzemesi olmaması gerektiğini belirtti.

“YENİ DÖNEMDE TÜRKİYE’Yİ ÖNEMSİYORLAR”

Özbekistan’ın yeni dönemde Türkiye’yi önemsediğini belirten Yavuzaslan, “Yeni dönemde Türkiye’yi çok önemsiyorlar. Bize büyük görevler düşüyor. Başta Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Azerbaycan bizleri bekliyorlar. Özbekistan, 33 milyon genç bir nüfus, Asya’da Hazar Havzasına çıkışı olmamasına rağmen tarımda ilerlemeye çalışıyorlar. Petrol ve doğalgazları var, çok yüksek oranda olmasa da dışarıya satacak düzeydeler. Ülke yeniden inşa ediliyor. Sovyet zamanından kalan o dönemi geride bırakıp yeni bir döneme başlıyorlar. Asya’nın incisi olarak adlandırılıyor Özbekistan. Topraklarının çok bereketli olmasının yanında Türk İslam medeniyetinin öncülerinin olduğu bir kent. Özellikle Buharkent ve Semerkant İmam Maturidi’nin yurdundayız. Bunlar Türk İslam medeniyetinde Müslümanları aydınlatan ilim eserleri ve irfan sahibi insanlar, onların memleketindeyiz. Türkiye’ye çok ilgililer, Türkiye’de de çok fazla Özbek türkü yaşıyor. Özellikle burada gençler arasında Türk dizileri izleniyor, hem internetten hem de haber kanalları aracılığıyla Türkiye’de ki gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Özellikle Türkiye’nin ekonomik gücünü dünyadaki uluslararası diplomatik gücünü çok önemsiyorlar. Yeni Cumhurbaşkanı Özbekistan’ı bir dünya ülkesi yapmak istiyor değerleriyle. Yardım istiyorlar, özellikle Buhara’da bine yakın restore edilecek binalar var. Bu restorasyon konusunda Türkiye’den beklentileri var” dedi.

“TÜRKİYE’NİN ASKERİ BAŞARISINA İZİN VERMEMEK İÇİN VATANDAŞLARIMIZI ŞEHİT ETTİLER”

Gara Bölgesine yapılan operasyonun geniş kapsamlı bir hareket olduğunu söyleyen Yavuzaslan,”Gara operasyonu Irak’ın Kuzeyine terörle mücadelede Türkiye’nin yaptığı en geniş kapsamlı ve en zor operasyonlardan biri. Birincisi kara bağlantımızın yani kara sınırımızın olmadığı kuş uçuşu 35 kilometre derinliğe bir hava destekli özel kuvvet operasyonu gerçekleştirildi. Bu bir kurtarma operasyonuydu, PKK’nın 2015 yılından beri elinde tuttuğu güvenlik güçleri ve sivil vatandaşlarında olduğu 13 kişilik teröristlerin elinde tutsak olan, yerleri tespit edilen Gara bölgesindeki mağaraya özel kuvvet operasyonu gerçekleştirildi. Bunun yanında Gara bölgesinde bulunan terör unsurlarına, karargâhlarına, mühimmat depolarına ve sözde lojistik noktalarına da bir operasyon gerçekleştirildi. 41 tane savaş uçağı katıldı, onların yaptığı hava operasyonuyla başladı. SİHA’lar ve İHA’larla havadan destek verildi. İstisnai bir şey oldu, Akdeniz’de bulunan Türk deniz kuvvetlerine bağlı gemiler özel harp teknikleriyle bu operasyona destek verdi. Türkiye, Türk silahlı kuvvetlerinin bütün gücünü teröristleri etkisiz hale getirmek için alana yansıttı. 53 tane terörist etkisiz hale getirildi. Bunların iki tanesi sağ teslim alındı. Arazi taraması yapılmadığı için bu sayı daha fazla, yani bu 53 terörist alınan sayısı ben bu sayının daha fazla olacağını düşünüyorum. Özeli kuvvet operasyonu olduğu için geriye dönüldü, eğer oraya gidip kalabilselerdi, arazi taraması yapılsaydı daha fazla terörist etkisiz olurdu. Çok hızlı bir sürede yapıldı operasyon, 13 Şubat tarihinde başladı, 72 saatlik bir zaman dilimi içerisinde operasyon başarıyla gerçekleştirildi. Mağaraya operasyon ilk yapıldığında iki askerimizi şehit verdik. Mağaradaki terörist başı 13 vatandaşımız kurtarılmasın diye hunharca elleri ve gözleri bağlı olduğu halde infaz ettiler ve vatandaşlarımız şehit oldu. Elleri ve gözleri bağlı halde insanların öldürülmesi IŞİD’in kullanmış olduğu bir yöntemdi, PKK aynı üst akıldan aldığı akılla ve onların yönlendirmesiyle bunu gerçekleştirdi. Bu infazın nedeni şu, 13 vatandaşımız sağ olarak kurtarılsaydı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başarısı olacaktı. Türkiye’nin üstünlüğü olmasın diye hunharca bir katliam yaparak o kirli yüzlerini bir kez daha gösterdiler” diye konuştu.

“SÜLEYMAN SOYLU’NUN AÇIKLAMALARIYLA İNFAZ EMRİNİ VERENİN MURAT KARAYILAN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Yavuzaslan, “Amerika, Irak’tan terör örgütüne hala o tır sevkiyatları ve mühimmat desteğini veriyor. Türkiye oluşturduğu bu askeri etkiyle Sincar bölgesine doğru o bölgedeki Amerikan unsurlarına yetkililerine de alanda bir mesaj verdi. Ben askeri gücümü sonuna kadar kullanacağım, siz ne kadar bu desteği verirseniz de sizin desteklediğiniz teröristleri ben böyle etkisiz hale getiriyorum. Bu Türkiye’nin verdiği net bir mesajdı. 13 Türk vatandaşının kurtarılması terör örgütü tarafından gerçekleştirilen bir infazla cinayetle engellendi. Biliyorlardı ki bu 13 vatandaş kurtarılsaydı, Türkiye kamuoyunda bunun terörle mücadele adı altında bir başarı karşılığı olacaktı. Bunun kendilerince bir propaganda olmasını engellemek için Kandil’den aldıkları emirle bunu gerçekleştirdiler. Sayın Süleyman Soylu’nun bugün teröristlerin başı Karayılan’ın adını vermesiyle, özellikle Karayılan’ın bu infaz emrini verdiği düşüncesi ve sonucuna ulaşıyorum” dedi.

“PKK ÖRGÜTE KATILIMI IRAK VE SURİYE’DEN GERÇEKLEŞTİRİYOR”

Terör Örgütünün sadece Türkiye’den değil, Irak ve Suriye’den de insanları zorla dağlara çıkardığını söyleyen Yavuzaslan, “Terör örgütünün sadece Türkiye’den değil, Irak’tan zorla kaçırdığı ve elinde tuttuğu bir sürü insan var. Özellikle Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgelerinden insanları kaçırıp bunları da tutuyorlar. Ailelerden ya fideye istiyorlar ya da kirli bir pazarlığın içine giriyorlar. Son yıllarda artık Türkiye’den artık dağa çıkmalar çok azaldı. PKK artık Türkiye’den terörist devşiremiyor, bunun yerine Irak ve Suriye’den örgüte katılımı gerçekleştirmeye çalışıyorlar. İmkân vermek istemeyen ve karşı duran ailelerin çocuklarını da kaçırıyorlar. Diyarbakır annelerinin vicdan mücadelesi sonrası bunu duyan ve dağdan kaçabilen gençlerimiz teslim oluyor. Bir sürü gencimizde orada pişman ve çok fazlada kaçırılan var. Yani köylerinden silah zoruyla alınan çok sayıda gençte var” dedi.

“BU HAREKÂT SİYASİ DEĞİL”

Harekâtın siyasi boyutunun olmadığını vurgulayan Yavuzaslan,”Bu harekâtın siyasi bir boyutu yok. Terör örgütünün elinde esir olarak tutulan 13 vatandaşımızın yerinin tespit edilmesi ve bunun sonucunda alınan bir harekât. Türkiye’de olası bir erken seçim için planlanmış bir harekât değil, çünkü Türk Silahlı Kuvvetlerini Irak’ın kuzeyinde devam eden Pençe-Kaplan operasyonları yaklaşık 3’ncü yılına girdi. Pençe – Kaplan’ın ikincisi gerçekleştirildi. SİHA’lar, İHA’lar ile terör örgütünün hareketleri izleniyor. Hemen planlı ve hızlı bir şekilde bu operasyonlar yapılıyor artık. Bu harekât TSK’nın ve diğer ilgili güvenlik birimlerinin terörle mücadelede yeni stratejisi. Bir harekât olduğunda hızlı bir şekilde karar verilip dakikalar içinde oraya bir askeri etki oluşturabiliyor. Havadan vurulması gerekiyorsa havadan vuruluyor, yani çok hızlı bir karar alma mekanizması var. Terör örgütü sıkışmış durumda yani bir operasyonda elli kişi alındı. Terörle mücadelenin bir iç siyaset malzemesi olmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler