“Yeni Öğretmenlik Kanunu okulları çekilmeyecek bir ortama sokacak”

18 Ağustos 2022, Perşembe 18:43

     


Gazeteci Mehmet Aydın’ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programına Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir konuk oldu. Yeni kanun gereğince 19 Kasım'da, öğretmenlerin uzmanlık ve başöğretmenlik unvanı sınavına tabi tutulması hakkında konuşan Başkan Özdemir, öğretmenlerin aslında alanında uzmanlaşıp üniversite fakültelerinden mezun olduklarını ve yaptırılacak olan sınava olumlu bakmadığını dile getirdi.

Başkan Özdemir, “Aydın’ın başarısına baktığımızda hangi okula giderseniz gidin gerçekten eğitim emekçileri ciddi anlamda bir efor ve çabalar sarf ediyor. En çok da pandemi döneminde neler yaptıklarını hepimiz gördük. Dolayısıyla eğitim hevesine dönük varsa bu yönlü iyileştirme tabii ki özlük hakları mutlaka iyileştirilsin. Yani iktidar şunu diyebilir, sendikaları çağırın, ya da şu anki uzman öğretmenin veya başöğretmenin mevcut ücreti neyse artık direkt maaşlarına yansıtabilirler. Dolayısıyla bunun uygulanabilirliği pek mümkün görünmüyor. Ben bu konuda iktidarın geri adım atacağını düşünerek söylüyorum tabii birazcık buna eğitim emekçilerinin ortaya koyacağı tepkiye bağlı” dedi.

“BU KANUN OKULLARI ÇEKİLEMEYECEK BİR ORTAMA SOKACAK”

Kanun geri çekilmezse okullarda yaşanacak sıkıntıları anlatan Özdemir; “Bu kanun bu haliyle ciddi anlamda okul ortamlarını çekilemeyecek duruma sokacaktır. Bir şey olunca haklı olarak eğitim emekçileri bir şey demezler ancak, bir durum olduğunda ben bilmiyorum başöğretmene sorun, uzman öğretmene sorun gibi söyleyebilirler. Yani hiçbir eğitim emekçi arkadaşım bunu yapmaz eminim ama yarınlarda bu tür sık sorunlar da çıkabilir. O yüzden Milli Eğitim Bakanlığı’nın son açıklamasını anlamak mümkün değildir, bir an önce bu karardan vazgeçmesi lazım” diye konuştu.

İptal olan KPSS hakkında da düşüncelerini dile getiren Özdemir, olayın tüm detaylarıyla ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. “Ortada şaibeli bir durum söz konusu, haksızlığa uğramış bir durum var. Sonuçta o sınava giren, daha önceden bu soruları almış olan mutlaka birileri vardır. Tesadüf değil yani, bu yurtta ciddi bir sıkıntı var. Bu bölüm, bu ilgili alana bir neşter atılması lazım, bu sadece o alanla ilgili de sınırlı bırakılmamalı, nerede bu tür olaylara sebebiyet verebilecek kurum varsa üstüne gidilmesi lazım. Gerçekten şu an kurumlara güven hiç yok, bu KPSS sınavı çünkü çocuklar ciddi bir emek sarf ediyorlar, geleceğimiz çocuklara, gençlere emanet ama gençlere yönelik bu tür ayrımsız ayrımların ve haksızlıkların yapılmasını kabul etmek mümkün değildir. O yüzden sağlıklı sınavların yapılabilmesi için artık ciddi anlamda önlemlerin alınması gerekir” diye devam etti.

"ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ İÇİN KÖY OKULLARI ÖNEMLİ"

Eğitim konusunda da taşımalı eğitime geçilmesiyle birlikte kapanan köy okullarının hayata geçmesi ile ilgili çalışmaların değerlendirmesini yapan Özdemir, “Biz sendika olarak gerçekten hep yerinde, taşıma olmaksızın, bu şekilde desteklenmesi gerektiği yönünde savunuyoruz. Mutlaka köy okullarının açık tutulması gerekir, yani o çocuk sabah kalkıp saatlerce taşımayla niye başka yere gitsin? Kendi bulunduğu köyünde okuluna gitsin, hem öğlen arasında evine gider hem de karnını doyurur. Ayrıca köy okullarının açık olmasının temel sebeplerine sadece Eğitim-Öğretim değil, köyde de yaşayan insanlar ve buradan giden öğretmenler ile diyalogu sonucunda sosyal ilişkilerin geliştirilmesi anlamındadır. Ayrıca çocuklar için de o tabiatın farklılığının tümünü görebilmesi adına ciddi anlamda bir avantaj sağlar. Çünkü canlıyı görüyor, tarlada yaşayan diğer hayvanları görüyor ve toprakla oynama gibi birçok yönüyle kendini keşfederek hızlı bir şekilde gelişimini tamamlayıp bu süreci geçirecektir. Verdiğimiz röportajlarda da başından beri köy okullarını destekliyoruz. İktidarın bu yönlü attıkları adımdaki sonuçlarını birlikte göreceğiz. Olumlu bir adım olarak düşünüyoruz, mutlaka bunun da desteklenmesi gerekmesi lazım” dedi.

Aydın’da ise kullanılmayan köy okullarının tadilatı yapılması ve yaşam merkezlerine dönüştürülmesi konusunda da görüşmelerin yapıldığını söyleyen Özdemir, Efeler Belediyesi Mehmet Fatih Atay’ın da ciddi talepleri olduğunu, köy okullarının yaşam merkezine veya kadınlar, çocuklar için de yaşam alanlarına dönüştürülebileceği konusunu dile getirdi.

Türkiye geneli Eğitim-Sen’in 18 Ağustos Perşembe günü yapacağı eylemin, Aydın’da da olacağı belirtilen ve tüm sendikalılara veya sendikasız olan eğitim emekçilerine çağrıda bulunan Özdemir, “Hiçbir tereddüt olmadan herhangi bir şart koşulmadan, herkesle yan yana gelmeye hazırız” diyerek, 18 Ağustos Perşembe günü Saat 13.00 ve 19.30 arası Aydın Efeler Uğur Mumcu Parkı’nda öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili kamuoyu oluşturmak adına eylemlerin yapılacağını söyledi. (HAZEL BAYIK) 







 
Son Eklenen Haberler