Ekmeklerini balıktan çıkaran Aydınlı çift, 40 yıldır birlikte kürek çekiyor
19 Şubat 2021, Cuma 16:29| Tweet | ||
 
 | 
||
Aydın'ın Söke ilçesinde 65 yıla ulaşan ömürlerinin 40 yılını birlikte geçiren Ayşe ve Mehmet Özbaşı çifti, ilerleyen yaşlarına rağmen kayıkla açıldıkları Bafa Gölü'nde balık avlamayı sürdürüyor.
Aydın-Muğla sınırları arasında kalan Bafa Gölü'nün eşsiz manzarası eşliğinde ava çıkan balıkçılar arasında, 64 yaşındaki Ayşe Özbaşı ve eşi 65 yaşındaki Mehmet Özbaşı da bulunuyor. Çalışkanlıkları ve birbirlerine olan sevgilerini ortaya koyan tavırlarıyla dikkati çeken çift, 40 yıldır birlikte kürek çekiyor.
Gölün hemen yakınındaki mütevazi evlerinde yaşayan iki çocuk sahibi çift, günün ilk ışıklarıyla yola koyuluyor. Zor olmasına rağmen kayığın kürekleri Ayşe Özbaşı'na emanet. Mehmet Özbaşı ise ağları göle atarak balıkları çıkarıyor. Özbaşı çifti, genellikle kefal, yılan balığı ve levrek gibi balıkları avlayarak geçimlerini sağlıyor.
Öğleye kadar balık avlayan Ayşe Özbaşı, günün kalan zamanını ise ev işlerine ayırıyor, eşinin görevi ise avladıkları balıkları satmakla devam ediyor. Özbaşı çifti, havanın müsait olduğu her gün neredeyse gölde balık avlıyor. Yaklaşık 40 yıldır geçimlerini gölden sağlayan çift, sağlıkları elverdiği müddetçe birlikte kürek çekmeyi hedefliyor.
Mehmet Özbaşı, AA muhabirine, vatani görevinin ardından evlenip bir kayık alarak balıkçılığa başladığını söyledi.
Eşiyle birlikte çalışmanın kendisini mutlu ettiğini aktaran Özbaşı, "Aslında işimiz çok zor değil ama rüzgarlı havalardan biraz etkileniyoruz. Kayığın içine su kaçınca kötü oluyor, o zaman açılmıyoruz." dedi.
Mutlu bir hayat sürdürdüklerini belirten Özbaşı, "Eşimi çok seviyorum, iki oğlumuzu evlendirdik, ikimiz kaldık. Ölüm meselesi belli olmaz ama 'ben senden önce gideyim' diyorum. O ölürse ben asla evin içinde duramam." diye konuştu.
Eşiyle kaçarak evlendiğini anlatan Ayşe Özbaşı ise 40 yıldır mutlu bir yaşam sürdüklerini dile getirdi.
Huzurlu bir evlilik süreçlerinin olduğuna dikkati çeken Özbaşı, şöyle devam etti:
"Onu çok seviyorum. Sevmezsen geçim olmaz ki… Varlık ve yokluk tasası oluyor ama bizim evliliğimiz iyi geçti. Balıkçılık yaparak iki oğlumuzu da evlendirdik. Elimizin emeğiyle yaptık. İlk çocuğumuzu evlendirdiğimizde birkaç hayvanımız vardı onları sattık. Elde hiçbir şey kalmadı. Küçük oğlanı evlendireceğimiz zaman elde avuçta hiçbir şey yoktu. Günde 5 kilo balıkla borç ödedik. Sevgiyle saygıyı getirdikten sonra her şey olur gider. Benim sinirli olduğum zaman o sinirlenmeyecek. Bu evlilik böyle yürür. Ama şimdi maalesef evlilik çocuk oyuncağı oldu. Kaç yıldır evliyiz... İlla ki tartışmalar oldu ama yolumuza devam ettik. Bir yere gittiğimizde birbirimizi özleriz. Her yere birlikte gider beraber çalışırız. Yalnız kalmıyoruz. O benim sağ kolum ben onun sol koluyum. Aynı sandalda ve evde de biriz. İşte de biriz. Ölene kadar da inşallah bu şekilde mutlu gideriz."
Gölde kürek çekmenin zor olduğunu dile getiren Özbaşı, "Ne iş olursa yaparım, ben Osmanlı kadınıyım. Asla gocunmam. Zamanında analarımız cepheye mermi taşımış. Biz onların evlatlarıyız. Çalışmak lazım. Eşime destek oluyorum. Bir elin nesi var iki elin sesi var. Çalışırsan olur, çalışmazsan olmaz. Biz her şeyimizi elimizin tırnağıyla kazandık. Böyle çalıştık hep. Hayatımdan da çok memnunum." ifadelerini kullandı. (AA)

TMOBB Jeoloji Mühendisleri Aydın İl Temsilcisi Salih Kaymak, “Şu anda Aydın

Aydın’da havaların serinlemesiyle birlikte pazarlarda turşuluk sebze telaşı

Kış kapıya dayandı. Havalar yavaş yavaş soğumaya başlarken, Aydınlı vatandaşlara kış

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Mustafa Mutlu Yılmaz, 30 yılı aşkın

Nazilli Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Hüdai Tosun, ilçede

tvDEN'de Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programı,

Hukukçu-sosyolog Zekai Savaşlar, tvDEN ekranlarında yayınlanan Kuş Bakışı programında

Aydın sokaklarında mikrofon uzattık, “Sizi en çok rahatsız eden şey nedir?”

Ekim ayının son günlerinde Aydın’ın Kuşadası ilçesi, farklı ülkelerden

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 55 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Kazım Kahyaoğlu,

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bu hafta kurulan semt pazarında hem pazarcılar

Aydın’da Salı Pazarı, sadece taze gıda ürünleriyle değil, uygun fiyatlı

Cumhuriyet’in 102’nci yılına günler kala, Aydın sokaklarında vatandaşlara

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun

Sonbaharın son ayına girilmesine sayılı günler kala, Aydın’ın turizm cenneti

Aydın’ın Efeler ilçesi Doğu Gazi Bulvarı Hasanefendi Mahallesi’nde

Aydın’da dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış, kent genelinde

tvDEN ekranlarında yayınlanan Gündem Özel programında bu hafta, kamuoyunda

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yiyecek

Aydın’ın Nazilli ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda bu hafta

Bir dizi ziyaret kapsamında Aydın’a gelen Zafer Partisi Genel Başkanı Prof.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde vatandaşlar, Aydın Büyükşehir Belediye

Aydın’ın Didim ilçesi Altınkum sahilinde faaliyet gösteren su sporları

TvDEN ekranlarında yayınlanan Söz Muhtarda programının bu haftaki konuğu, Kuyulu

Eski İçişleri Bakan Danışmanı Haldun Haşmet Aysan, Gündem Özel’de

tvDEN’de “Şehir ve İnsan” programını sunan eski Aydın Belediye Başkanı

tvDEN ekranlarında Kuş Bakışı'nı sunan hukukçu-sosyolog Zekai Savaşlar,

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programının bu haftaki

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Güldeste Mandıra Kahvaltı

Yeni yıla aylar kala 2026 yılı asgari ücret beklentisi Aydın’da da gündemin

Adnan Menderes Üniversitesi öğrencileri, kampüs yaşamında karşılaştıkları

Aydın’da kendi kliniğinde hem online hem de yüz yüze danışan kabul

Kadın girişimciden Efeler’de ilham veren işletme: Destan Davetevi & Kafe

Söke Şoförler Odası Başkanı Refik Karataş, minibüsçü esnafının

Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar, üç yıllık görev sürecini

Aydın’ın Efeler ilçesinde, vergi, SSK ve Bağkur borçlarının yeniden

Köşk Beyköy Mahallesi Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği tarafından

Aydın’ın Söke ilçesinde yaşayan 87 yaşındaki Halil Arabacı, 7 yaşında







