Aydın’da kuşaklar arası zeka tartışması
23 Şubat 2026, Pazartesi 19:45| Tweet | ||
|
||
Aydın’da yapılan sokak röportajında vatandaşlara, “Y kuşağının IQ’su Z kuşağından daha yüksek çıktı” iddiasını sorduk. Farklı yaş gruplarından katılımcılar, eğitim sisteminden teknoloji bağımlılığına, sosyal medyadan kültürel değişime kadar birçok gerekçeyle görüşlerini paylaştı. Yanıtlar, kuşaklar arası algı farkını ve değişen toplumsal değerleri gözler önüne serdi.
EĞİTİM SİSTEMİ DEĞİŞTİ VURGUSU
Röportaja katılan bazı vatandaşlar, kuşaklar arası zeka farkı iddiasını eğitim sistemindeki değişime bağladı. Bir katılımcı, geçmişteki eğitim anlayışının daha farklı ve daha disiplinli olduğunu dile getirerek “Eğitim şart ama şu andaki eğitimle bir önceki eğitim çok farklı” sözleriyle değerlendirmede bulundu.
Aynı katılımcı, teknoloji ve güncel gelişmelerin gençler üzerindeki etkisini ise olumsuz gördüğünü belirterek, gençlerin gidişattan memnun olmadığını ifade etti.
“Z KUŞAĞI BİLGİYE DAHA YAKIN”
Bazı katılımcılar ise araştırma sonucuna katılmadıklarını, aksine Z kuşağının daha avantajlı olduğunu savundu. Bir vatandaş, dijital çağın sağladığı erişim kolaylığını vurgulayarak “Z kuşağı internete ve teknolojiye daha yakın olduğu için bence daha zeki” dedi.
Bu görüşü destekleyen bir başka katılımcı da teknoloji bağımlılığının olumsuz etkilerini kabul etmekle birlikte, bilgiye hızlı erişimin önemli olduğunu belirtti.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI ELEŞTİRİSİ
Özellikle orta ve ileri yaş grubundaki katılımcılar, Z kuşağının IQ’sunun daha düşük görünmesini teknoloji bağımlılığıyla ilişkilendirdi. Bir genç katılımcı bile kendi kuşağı için,
“Aşırı bağımlıyız, biraz uzak durmalıyız” ifadelerini kullandı.
Bir başka vatandaş ise dijital araçların yaratıcılığı azalttığını savunarak “Telefon, tablet ellerinde. Bir tuşa basınca her şey önlerine geliyor. Kitap okuma, araştırma yok” sözleriyle eleştirisini dile getirdi.
KÜLTÜREL DEĞERLER VE SAYGI TARTIŞMASI
Röportajlarda yalnızca bilişsel değil, kültürel değişim de öne çıkan başlıklardan biri oldu. Yaşlı bir katılımcı, kuşaklar arası farkı geleneklerin zayıflamasıyla ilişkilendirerek “Biz ekmek yere düşse alır öperdik, şimdi ayakla itiyorlar” dedi.
Aynı katılımcı, gençlerin toplumsal saygı kurallarından uzaklaştığını savunarak, bunun genel gelişim üzerinde olumsuz etkisi olduğunu dile getirdi.
SOSYAL MEDYA: HEM AVANTAJ HEM RİSK
Katılımcıların önemli bir bölümü sosyal medyanın çift yönlü etkisine dikkat çekti. Bir vatandaş, doğru kullanıldığında sosyal medyanın faydalı olduğunu ancak çoğunlukla zaman kaybına dönüştüğünü söyledi.
Buna karşılık bazı katılımcılar, dijital çağın bilgi ufkunu genişlettiğini belirterek “Bilgiye ulaşma daha kolay, vizyon daha geniş oluyor” değerlendirmesinde bulundu.
BESLENME VE SAĞLIK FAKTÖRÜ DE GÜNDEMDE
Röportajda dikkat çeken bir diğer görüş ise kuşaklar arası farkın yaşam koşullarından kaynaklanabileceği yönündeydi. Bir katılımcı, geçmişte daha doğal ve dengeli beslenildiğini savunarak“Eskiler daha dengeli beslendiği için zeki olabilir” dedi.
Bir başka katılımcı ise modern yaşamın ilaç, ekran ve medya maruziyetini artırdığını belirterek bunun gelişimi etkileyebileceğini ifade etti.
KUŞAK ALGISI İKİYE BÖLÜNDÜ
Sokak röportajında genel tablo, kuşaklar arası IQ karşılaştırmasına dair toplumun ikiye bölündüğünü gösterdi. Bir kesim teknoloji ve kültürel değişim nedeniyle yeni neslin geride kaldığını düşünürken, diğer kesim bilgiye erişim ve dijital yetkinlik sayesinde Z kuşağının daha avantajlı olduğunu savundu.
HABER VİDEOLARI

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan ve 18’inci yüzyılın ilk

Efeler Belediye Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısı, Efeler Belediye

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kardeşköy Mahallesi’nde hizmet

Aydın’ın Efeler ilçesinde serinlemek için sulama kanalına giren

Aydın’ın Karacasu ilçesi Esençay Mahallesi’nde bulunan Aydın

Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan Şeyh Kemal Türbesi ve tekkesi,

Aydın’ın Didim ilçesinde turizm sezonunun en yoğun günlerinin yaşandığı

Aydın kira fiyatları 2026 yılında ne kadar oldu? HB Gayrimenkul sahibi Hakan Bahçıvanlar,

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alattin Durmaz, sosyal

Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde tarım arazilerindeki sulama yöntemi

Aydın’ın Karacasu ilçesinde yaklaşık 250-300 yıllık olduğu tahmin edilen

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy Mahallesi’nde düğün

Okulların açılmasına kısa bir süre kala veliler okul alışverişi için

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı toplantısında Bozdoğan’ı

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Bit Pazarı, hayalini gerçekleştirmek

Aydın’ın Efeler ilçesinde her cumartesi kurulan Bit Pazarı, uygun fiyatlı

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ağustos ayı toplantısında kamulaştırma,

YENİ Parti Aydın İl Başkanlığı’nın yeni hizmet binası düzenlenen törenle

Tuğba Kuruyemiş, Türkiye genelindeki büyümesini sürdürerek

Günlük yaşamda başkalarını memnun etme isteği, kişinin kendi ihtiyaçlarını

Aydın’da faaliyet gösteren Zihni Sadegönül Motorlu Araçlar,

Akaryakıt fiyatlarındaki artış vatandaşın bütçesini zorlamaya devam ediyor.

Aydın’ın Kuşadası ve Söke ilçelerinde evlerini tadilat ettirmek

Aydın’ın Söke ilçesinde geçmişten günümüze

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, Meclis kürsüsünde esnaf

Aydın'da yaz aylarının gelmesi ve düğün sezonunun başlamasıyla birlikte

Aydın'da yaşayan Karacasulu Servet Köse, muhasebe mezunu olmasına rağmen

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve önceki dönem

tvDEN ekranlarında yayınlanan “Gündem Özel” programının konuğu

YENİ Parti Aydın Kurucu İl Başkanı Hikmet Saatçı, kurucu yönetim kuruluyla

Son dönemde yasa dışı bahis, dolandırıcılık ve kara para aklama soruşturmalarında

Aydın İki Teker Spor Kulübü Başkanı ve antrenörü Abdullah Yıldırım,

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aydın'daki Tralleis Antik

Türk Tarih Kurumu (TTK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS)

Aydın'ın Çine ilçesinde çalınan motosiklet JASAT ekiplerinin

İzmir'in Ödemiş ilçesinde eski sevgilisi Fatma Kara'yı (27) sokak









