Emekli astsubayın hobi olarak başladığı mantar üretimi, yeni mesleği oldu
23 Nisan 2021, Cuma 10:13Tweet | ||
![]() |
Aydın'ın Efeler ilçesine emekli astsubay Tolga Kapar (41), hobi olarak başladığı istiridye mantarında tesis kurup yılda 40 ton mantar üretiyor. Sezonda 5 kez üretim yaptıklarını belirten Kapar, "Mantar 60- 70 gün arasında yetişiyor. Ham madde olan kompos bulunduğunuz bölgenin hava durumu ve sizin oda yönetimine göre değişiyor. Mantarın kilosu toptan 10 ila 13 lira arasında değişebiliyor. İstiridye mantarı üreticiliğinde üretici olarak bizim hedefimiz yüzde 25 verim ve üzerine çıkabilmektir" dedi.
Türkiye'nin çeşitli illerinde 23 yıl görev yapan emekli astsubay evli ve 2 çocuk babası Tolga Kapar, son olarak çalıştığı Edirne'de hobi olarak istiridye mantarı işine başladı. Yaptığı işten zevk alan Kapar, 2 yıl önce emekli olarak memleketi Aydın'a döndü. Kapar, Zeybek Mahallesi'nde 500 metrekare arsa kiralayarak üzerine 100'er metrekarelik 3 istiridye mantarı üretim tesisi ve yanında da mantarları koruyabileceği soğuk hava deposu yaptı. Kendi imkanlarıyla 200 bin lira harcayarak yılda 40 ton istiridye mantarı üretimi yapan Kapar, 3 tesis kurdu. Tesiste toptancılardan aldığı pamuk komposlarıyla 70 günde ürettiği mantarları önce Aydın genelinde kilosu 10 ila 13 lira arasında değişen fiyatlarla pazarcılara satışa sunan Kapar, bir kısmını da İzmir, İstanbul, Muğla ve Bordum gibi birçok kente yolluyor.
Sezonda 5 kez üretim yaptıklarını belirten Tolga Kapar, "Memleketime yerleşerek istiridye mantar sektörüne adım attım. İstiridye mantar üretimi çok risklidir. Öncelikle yeterli teknik bilgiye ve tecrübeye sahip olmanız gerekiyor. İyi bir tesisinizin olması gerekiyor. Merdiven altı ve depolarda yapmak isteyen arkadaşlarımız var. Ama süreklilik arz etmeleri çok zordur. Mantar 60- 70 gün arasında yetişiyor. Hammadde olan kompos bulunduğunuz bölgenin hava durumu ve sizin oda yönetimine göre değişiyor. Mantarın kilosu toptan 10 ila 13 lira arasında değişebiliyor. İstiridye mantarı üreticiliğinde üretici olarak bizim hedefimiz yüzde 25 verim ve üzerine çıkabilmektir. 10 ton kompos koyulan bir tesiste 2 defada 2.5 ton ve üzeri mantar elde edinilebilir. Yılda 5 defa üretim yapıyoruz. Bir tesisten 13 ton gibi mantar üretme potansiyeli var. 3 tesisten yıllık yaklaşık 40 ton mantar üretim kapasitesine sahibiz. İstiridye mantarının protein değeri kırmızı etle bire birdir. Üretimde hiçbir şekilde kimyasal ilaç katkı tarzı hiçbir şey kullanmıyoruz. Saman ve pamuk kompostonda yetişir. Biz pamuk kompostu ile yetiştiriyoruz. Bizlere destek verenlere teşekkür ederim" dedi. (DHA)

14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimlerde Aday adaylıklarında başvuru

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman

Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan raporda, “Aydın diri fay

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgedeki yetiştiricilere, bir

Hatay'da iki aile, deprem felaketinden 261 saat sonra evlatlarına kavuşmanın sevincini

Sivas Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hakan Demirgil, Kahramanmaraş

Koçarlı Belediyesi tarafından altyapı çalışması biten cadde ve sokaklarda

Hatay'da depremde enkaz altından sağ çıkarıldıktan sonra arama-kurtarma

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde devrilen toprak yüklü kamyonun

Aydın’ın Söke İlçesi’nde ‘Kamu kurum ve kuruluşlardan

7. Anadolu Medya Ödülleri'nde Yetenekler kategorisinde ödüle

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel öğretim kurumları zamlarına ilişkin,

Devlet memurları, sözleşmeliler ve emeklilerin gözü, yarın açıklanacak

Ege Bölgesi'nin önemli turizm merkezlerinden Aydın'ın Kuşadası ve

Aydın'ın Söke ilçesinde, bir fabrika inşaatında vinç bomunun

Aydın'ın Buharkent ilçesinde tarlada çalışırken ayağını çapa

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı

Koçarlı’nın yeni kurulan iki futbol kulübü dostluk maçında

İzmir'in Kınık ilçesinde, mutfakta süt ısıtırken elbisesi tutuşan

İzmir'in Karabağlar ilçesinde aydınlatma direğine çarpan kamyonetin

Geçen yıl 1 milyon 22 bin 737 bebek nüfus kütüklerine tescil

İzmir'de 2023 yılının ilk bebeği dünyaya gözlerini açtı. Özel

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu

75 Yataklı Çine Devlet Hastanesi’nin inşaat alanında incelemelerde bulunan

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın ilçe tarımını desteklemeye

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, Çine’de

Kütahya'da, aracında çalıntı malzemeler bulunan şüpheli gözaltına

Aydın Efeler ilçesi Ovaeymir Mahallesi 1327 Sokak’ta yaşayan vatandaşlar,

Aydın’ın Efeler İlçesinde 1998 yılından bu yana hizmet vermekte olan

Aydın'ın Nazilli İlçe Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan'ın

Saadet Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Nurgül Beytiye Ekinci tvDEN ekranlarında

Aydın'ın Karacasu ilçesinde otomobille traktörün çarpışması

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Nazilli'de yapımı tamamlanan

Anadolu Yayıncılar Derneği'nin (AYD) 7. Anadolu Medya Ödülleri açıklandı.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği yeni asgari ücret için