SON DAKİKA

Pandemi nedeniyle ‘Online Diyet’ ilgi görüyor

24 Nisan 2021, Cumartesi 11:18

     


Son günlerde pandemiyle birlikte gelişen ‘Online Diyet’ birçok insan tarafından tercih edilen diyet türlerinin başında geliyor. Özellikle kısıtlamaların olduğu bugünlerde fazla kilolarından kurtularak zayıflamak isteyen birçok insan ‘Online Diyet’ eğitimi alarak sağlığını korumaya çalışıyor. Online Diyet eğitimi veren Diyetisyen Özge Özbak, ‘Online Diyeti’ Baş Başa ’da anlattı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Diyetisyen Özge Özbak, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Özbak, pandeminin getirmiş olduğu kısıtlamalar ile birlikte ‘Online Diyet ’in çok fazla tercih edildiğini belirtti.

“DİYET BİZİM BESLENME DÜZENİMİZDİR”

Diyetin beslenme düzeni olduğunu söyleyen Özbak, “Diyet dediğimizde biz hep rejim gibi anlayabiliyoruz, zayıflama adına bir şeyler yapıyor gibi anlayabiliyoruz ama diyet dediğimiz şey bizim beslenme düzenimiz. Sabahtan akşama kadar ne yiyorsak o bizim diyetimiz. Tamamen bundan oluşuyor. Biz bunu biraz daha sağlıklı hale getirmeye çalışıyoruz. Sürdürülebilir bir sağlıklı beslenme planı oluşturmaya çalışıyoruz. Kişinin yaşamında ki hastalıklardan korunalım, kilomuzu yönetebilelim ve ileride de karşımıza sorunlar çıkmasın diye” dedi.

“BİR HASTALIĞINIZ VARSA DİYETİSYENE GİTMENİZ GEREKİYOR”

Herhangi bir hastalık durumunda diyetisyene gidilmesi gerektiğini ifade eden Özbak, “Bir hastalığınız varsa diyetisyenin kapısını çalmanız gerekiyor. Zaten doktorlarda bunu öneriyorlar. Özellikle günümüzde diyabet, insülin direnci gibi hastalıklarda kalp damar hastalıklarında, gut hastalığının tedavisinde biz beslenme planlarının oluşturulmasını sıklıkla görüyoruz. Sağlıklı bireylerde de bu yağın fazlalaşması obezite dediğimiz vücutta sağlıksız derecede yağlanma olması bizim için tedavi edilmesi gereken bir unsur haline geliyor. Buna bağlı olarak hastalıklar bizim kapımızı çok daha sık bir şekilde kapımızı çalabiliyorlar” diye konuştu.

“YEMEK YEMEK MUTLU HİSSETTİRİYOR”

Özbak, “Pandemiyle gerçekten daha kötü bir şekilde baş edenler var. Fazla yemek yemek, evden dışarı çıkmamak ama evde dururken de bu beslenme alışkanlıklarını kötü geçirmek şeklinde kullandık biz. Maalesef hamur işleri yapıldı, evde ekmek yapmayan kalmadı. Aslında sosyalleşme kısmımız biraz daha evde yemek yemeye döndü. Başka şeylerden alacağımız keyfi sadece yemeğe odaklamaya başladık, başka bir şey yapamadığımız için. Başka bir grup insanda var, onlarda pandemiyi avantaja çevirmeye çalıştılar. Evde sporlarına devam ettiler, sağlıklı olmaya devam ettiler. Böylelikle ideal kilolarını korumuş oldular. O noktada biz aslında pandemiyi iyi yönetemeyen, sağlık açısından güzel beslenemeyen insanlara hep şunu öneriyoruz, bir uzmanın kapısını çalın, size en azından evdeyken de o duygu durumunu nasıl yönetmeniz gerektiğini anlatsın. Aslında en ideal olanı psikolog ile çalışmaktır ama maalesef ki bu Türkiye’de çok mümkün olmuyor. En azından o süreci biraz daha iyi yönetelim istiyoruz. Yemek yemek insanı mutlu hissettiriyor, yemek yemek bir konfor alanı aslında. Özellikle karbonhidratlar ve bazı proteinler bunu sıklıkla sağlıyorlar. Otomatik olarak beyine bir ödüm mekanizmasını uyarmış oluyoruz, beyinde bir serotonin salgılanması gelişiyor, bu da bizi çok mutlu ve keyifli hissettiriyor” diye konuştu.

“ONLİNE DİYET ÇOK TERCİH EDİLİYOR”

Online diyet hakkında konuşan Özbak, “Online diyet tabi ki yapılabiliyor. Yüz yüze diyetten çok majör farkları yok. Yüz yüze görüşemiyoruz ama internet o kadar gelişti ki, gerçekten yüz yüze iletişim kurabiliyoruz. Birbirimizin mimiklerini görebiliyoruz, göz göze gelebiliyoruz yani o konuda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Süreç tamamen yüz yüze ile bire bir aynı işliyor, sadece bir ölçüm cihazıyla sonuçları alamadığımız içinde evde tartılmasını mümkünse de bel ve kalça çevresi ölçümlerini yapmalarını rica ediyoruz. Zaten daralmanın da en büyük belirtisi de o olmuş oluyor. Kilo verdiğimi nasıl anlayacağım kaygısı oluyor normal tartılardan dolayı ama biz bel kalça ölçümlerini aslında yüz yüze kadar başarılı olduğumuzu, kiloları verdiğimizi görebiliyoruz. Yüz yüze görüşmelerimizden tek farkı birbirimize hem dokunamıyor olmamız hem de ölçüm yapamıyor olmamızdır. Bu süreçte kişiler kaygılar ve koronavirüsten dolayı daha çok online olan diyeti tercih ediyorlar. Çok farkın olmadığını da söylüyorlar. Süreç ise şöyle başlıyor, biz ilk görüşmemizi de online yaptığımız için hastanın geçmişini alıyoruz. Bilgileri edindikten sonra da mümkünse bir kan tahlili rica ediyoruz. Doktor oluru olmadan başlamak istemiyoruz diyete, herhangi bir sağlık sorunu varsa diye. Daha sonra görüşmelerimizi online olarak sürdürüyoruz. Ben memnunum online diyetten, kişinin motivasyonuyla ilişkili oluyor bu süreç aslında. Bu motivasyonu da sağlamak bir taraftan bizim diğer taraftan kişinin kendi görevi. O motivasyon sağlıklı olacaksa eğer, gerçekten diyetin sonuna kadar gidip o koruma sürecini tamamlayıp, aslında sağlıklı kalıcı bir beslenme davranışına ulaşabiliyorsak bu diyet kesinlikle kalıcı ve başarılı oluyor. Başarılı olduğumuz çok danışanımız var” diye konuştu.

“ORUÇ DOĞRU YAPILDIĞINDA SAĞLIĞA FAYDALARI OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Özbak, “Ramazan orucu da bizim için aralıklı orucun bir çeşidi. Oruç doğru yapıldığında aslında sağlığa bazı faydaları olduğunu da görebiliyoruz. Bu Ramazan orucunu da tutarken ilk şartımız sahura kalkılmasıdır. Sahura kalkılmadan bu süreç olmaz. Sahura kalkıp sahuru aynı bir kahvaltı gibi yapacağız. Sahurda börek, çörek ve akşamdan kalma pilav türü yemekler olmayacak. Sahurda yumurtamız kesinlikle olacak. Yumurta tam ve kaliteli bir protein kaynağı, ya haşlanmış yumurta ya da az yağda pişmiş bir yumurta olabilir. Yanına da tuzsuz peynir menüsü ekleyebiliriz, çünkü gün içindeki susuzluğu yönetmek biraz zor olabiliyor. Yanında da yine yıkanmış tuzsuz bir zeytin ya da badem, fındık ta ekleyebiliriz. Daha sonra bolca yeşillik, domates ve salatalık olabilir. Yani sebzeyi sahura mutlaka dâhil etmek lazım. Lifi tam alabilmek adına İftarda pide varsa eğer sahurda olmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 







 
Son Eklenen Haberler