700 yıl sonra yeniden su akmaya başladı
26 Mart 2021, Cuma 14:03| Tweet | ||
|
||
Muğla'nın Milas ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve Menteşeoğluları Beyliği'ne başkentlik yapan Beçin Antik Kenti'ndeki Kale Çeşmesi'nden, yürütülen kazı ve restorasyon çalışmasıyla yaklaşık 700 yıl sonra yeniden su akmaya başladı.
Bölgenin en önemli ören yerleri arasında yer alan ve yıl boyunca kazı çalışmaları yapılan Beçin Antik Kenti'nde, gün yüzüne çıkartılan kalıntılar tarihe ışık tutuyor. Ayakta kalan tarihi yapılar, restore edilerek turizme kazandırılıyor.
Bu eserlerden Kale Çeşmesi de restorasyon çalışmasıyla eski ihtişamına kavuştu.
Beçin Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, AA muhabirine, kentin tarihi geçmişi bulunsa da asıl önemini Menteşe Beyliği döneminde kazandığını söyledi.
Beçin şehri ve kalesini, Menteşeoğlularının başkent olarak seçtiğini, kurucusu Ahmet Gazi'nin de türbesinin bulunduğu bir bölge olduğunu anlatan Pektaş, Beçin'in Türk-İslam dönemi yerleşiminde önemli merkezlerden olduğunu dile getirdi.
Kentte kazıların yanı sıra restorasyon çalışmaları da yürüttüklerine değinen Pektaş, geçen yıl projesi onaylanan Kale Çeşmesi'nde bu yıl çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
RESTORASYON ÇALIŞMASI ASLINA UYGUN GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Pektaş, restorasyonun Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı destekleriyle yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:
"Çeşmenin bulunduğu alanda hem kazı hem restorasyon yapıldı. Burada yürütülen kazı ve restorasyon çalışması sayesinde yaklaşık 700 yıl sonra Kale Çeşmesi'nden su akmaya başladı. Buradaki restorasyon çalışması aslına uygun olarak gerçekleştirildi. Çeşme, Beçin Kalesi ve ören yerinin hemen girişinde ve kötü bir görünümdeydi. Ancak şimdi Valiliğin destekleriyle eski ihtişamına kavuştu. Buranın restorasyonunu gerçekleştirirken eski fotoğraflara ulaştık. 1970'li yıllarda yürütülen kazı sırasındaki raporları bulduk. O dönem çekilen fotoğrafları derledik ve proje hazırladık. Uygulama aşamasında da elde ettiğimiz verilerle restorasyonu gerçekleştirdik."
Eserin, Menteşe Beyliği döneminde yapılmış, sivri kemerli tek cepheli bir Türk çeşmesi olduğunu vurgulayan Pektaş, tahribatın önüne restorasyon çalışmasıyla geçtiklerini söyledi.
KALE VE SURLAR DA ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞTURULACAK
Menteşeoğluları'na başkentlik yapan kentin su yolları, çeşme ve sarnıçlarla da ilgi çektiğini anlatan Pektaş, "Burası su yapılarıyla çok zengin bir yer. Bunun yanında hamamlar, sarnıçlar, antik su kemerleri var. Yapmayı planladığımız su yolları projemiz var. Bu kaynakların tespitine yönelik bir çalışma yürüteceğiz." diye konuştu.
Etap etap kale ve surlarda da restorasyon yapacaklarını aktaran Pektaş, kaleyi de eski ihtişamına kavuşturacaklarını kaydetti.
BEÇİN KALESİNİN TARİHİ
Tarihi kaynaklarda, Milas-Ören yolunda ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan antik kentteki kalenin, Bizans döneminde yapıldığı, inşaatında çevresindeki antik yapıların taşlarından yararlanıldığı belirtiliyor. Yöreye hakim olan Menteşeoğulları döneminde ise kalenin onarılarak kullanıldığı ifade ediliyor.
Kayalık bir tepe üzerinde bulunan kaleye merdivenle çıkılıyor. Kesme taş ve moloz taştan yapılan kalenin kule ve burçları, sağlam durumda bulunuyor. Girişi büyük bir kule şeklinde olan, çift surlarla korunaklı görünümdeki kalenin güneyindeki surlar, günümüze oldukça iyi bir durumda gelebilmiş. (AA)

2026 yılına girerken akaryakıt fiyatlarında beklenen artış resmileşti. Özel Tüketim

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Efeler Mahallesi Köroğlu Caddesi üzerinde

Yılbaşı yaklaşırken kuruyemiş tezgâhlarında hareketlilik başlasa da ekonomik

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan İlayda Korkulu, AK

2026 yılı için asgari ücretin 28.075 TL olarak açıklanmasının ardından

Aydın Salı Pazarı’nda yaklaşık 40 yıldır üreticilik ve pazarcılık yapan

Geçen hafta sonunda oynanan Aydın Süper Amatör Lig 9. hafta mücadelesi

Aydın’ın ilk ve tek sporcu atletik performans salonu olan Atlas Atletik Performans

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Disiplinler Arası Çevre Sağlığı Programı,

Kırmızı et fiyatlarındaki sürekli artış, mutfak masraflarını her geçen

1 Ocak 2026’dan itibaren basit usulden gerçek usule geçecek esnafın

2026 yılına sayılı günler kala Aydın’da mikrofon uzatılan vatandaşlar,

Aydınlı muhasebeciler ve mali müşavirler bir araya gelerek, Türkiye genelinde

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin Disiplinler Arası Çevre Sağlığı

Söke’de partililerle buluşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel,

Aydın Salı Pazarı’nda bu hafta mikrofon uzattığımız vatandaşların yorumları

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Yeşilçam Sevgi Sokağı çalışanları,

Aydın’da 18 yıllık kuyumculuk tecrübesine sahip Uğuray Yılmaz, altın piyasasındaki

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Umurlu Kuyucular İlkokulu öğrencileri,

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Boydere Mahallesi’nde yaşayan

Aydın’ın Efeler ilçesi Alatepe Mahallesi’nde yaşayan Meryem Kırlı,

Başarılı geçen bu sezonun sonunda şampiyonluk hedeflediklerini belirten ve

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, ilçedeki totemlerle

Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, 27 Kasım’daki Aydın Büyükşehir

Türkiye’nin farklı şehirlerinde peş peşe yaşanan depremler, uzmanların

Hamilelik denince akla ilk gelen durumlardan biri olan aşerme, Aydın’da bir

Aralık ayının gelmesiyle birlikte Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı

Aralık ayında açıklanan %35,91’lik kira tavan zammı, zaten geçim

Aydın'ın Efeler ilçesinde hizmet veren Sevgi Sokağı Yeşilçam Cafe’nin

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi M. Umut Tuncer’in














