“Ormanın bekçisi köylüdür”
28 Şubat 2022, Pazartesi 17:22Tweet | ||
![]() |
Gazeteci Mehmet Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının konuğu, Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde yaşayan esnaf ve çiftçi Mehmet Doğru oldu. Doğru, hem esnaf ve çiftçinin durumu hakkında hem de Kavaklıdere’de meydana gelen yangın sonrası tarafına verilen orman sahası ile ilgili yaşadığı mağduriyeti dile getirdi.
Esnafın ve çiftçinin mevcut durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğru, “Özellikle bu 4 aylık süreçte çok zorlanmaya başladık. Şu an hammadde fiyatları çok yüksek. Fakat bizler devletimizin yanındayız. Kendilerinin desteklerini bekliyoruz. Şu anda çok sıkıntılı esnaf kardeşlerim var. BAĞ-KUR’larını dahi yatıramıyorlar. Yanımızda çalışanların maaşlarını bile ödeyemiyoruz. Yaptığımız işten kazandığımız paraların hepsi bize gelmeden gidiyor. Ben bu 4 aylık sürecin 3 ayında, eşim ve çocuklarım ile birlikte mantar alıp pazarda satarak geçimimi sağladım Devletimizin yardımlarını bekliyoruz” dedi.
“ÜYELER OLMADAN KOOPERATİF YAŞAYAMAZ”
Yaz döneminde çıkan yangından etkilenen Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde, kesilmesi için kendisine verilen orman sahası ile ilgili mağduriyetini dile getiren Mehmet Doğru, “Yaz döneminde Bozdoğan’da başlayıp birçok bölgeyi etkileyen bir yangın çıkmıştı. Kavaklıdere’de bu etkilenen pek çok yerden biriydi. Ben, çocuklarım ve kardeşim de bu yangın bölgesinde canımızı dişimize takarak hizmet ettik. Ormanın bekçisi köylüdür. Biz bu düşünce ile hareket ettik her zaman. Ağustos’un 26’sında Kooperatif Başkanlığı tarafından iş dağıtımı yapıldı. Yanan alanların temizlenmesi için bütünüyle dağıtımlar yapıldı. Çünkü sahanın ekim için temizlenmesi gerekiyor. Fakat bu alanlar direkt bütün olarak verildi. Yeşil ya da damgalı olarak herhangi bir ayrım yapılmadı. Damganın görevi ise kesilecek ağaçları belirlemektir. Bana da bu şekilde bir saha verildi ve yaklaşık 15 gün orada kesim yaptım. Bu 15 günün sonunda şefim geldi ve ‘Yeşiller de dahil hepsi kesilecek’ dedi. Fakat sonrasında Kooperatif Başkanı’nın olay yerine gelmesi ile birlikte Jandarma beraberinde bizim hakkımızda işlem yapıldı. Saha bana verilmiş olmasına rağmen kaçak kesim yaptığım iddiasıyla hakkımda işlem yaptılar. Fakat benim elimde bütün belgelerim mevcut. Kestiğim 100 metre, tomruk haline getirilmiş mal şu an hala orada duruyor. Benim yaptığım işe el koydular. Yani ben yeşil alan kesiyorum diye sahayı benden aldılar fakat şu an sahayı başkalarına verdiler ve onlar da yeşil alan kesiyorlar. Yani bu iş zaten yapılması gereken bir işti. Fakat benden alıp başkasına verdiler. Ayrıca kooperatiften de men edildim. Yaşadığım bu süreçte Kaymakamlığa gittim ve izah ettim. Kaymakam Orman İşletme Müdürlüğüne yazı yazmamı söyledi. Kavaklıdere Belediye Başkanı ile de görüştüm. Bölge Müdürlüğüne de ulaştım fakat yaklaşık 4 aydır cevap gelmedi. Sebebini sorduğumda ise ‘Cevap vermek zorunda değilim’ yanıtını aldım. Bunun sonucunda CİMER’e başvurdum. Oradan da dönüş alamadım. Bu mevcut durumun sorumlusu kooperatiftir. Benim şu an tek arzum, bu haksızlığın giderilmesi. Kooperatif üyesini savunur, zarar vermez. Kanun böyledir. Fakat şu an mevcut olan durum bunun tam tersi. Biz olmadan kooperatif yaşayamaz. Bizim üzerimizden para kazanmaktadırlar. Şayet ben haksızsam, her türlü cezamı çekmeye razıyım. Devlete karşı boynumuz kıldan ince. Her zaman devletimizin yanında ve emrindeyiz” dedi. (HAZEL BAYIK)
HABER VİDEOLARI

Çeyiz kültürü, Anadolu’nun en köklü geleneklerinden

Aydın’ın en işlek noktalarından biri olan Adnan Menderes Bulvarı’nda yol

Selime Aydemir ve Ukraynalı Victoria Sağdıç'ın sunduğu eğlence dolu program

TVDEN ekibi olarak Aydın’da yaşayan vatandaşlara kentte yaşamın avantaj mı yoksa

tvDEN ekibi olarak Aydın'da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, toplumsal değerlerin

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Eğrikavak Mahallesi’nde incir üreticisi

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Bıyıklı Mahallesi’nde, geçmişin

Aydın’ın 1. Sanayi Sitesi'nde yarım asırdır jiplerle ilgilenen İhsan Akdeniz,

Aydın’da ikinci el otomobil piyasası, son faiz indirimine rağmen hâlâ

Aydın'daki ulaşım imkanlarının yeterliliği, son zamanlarda vatandaşların sıkça

Aydın Efeler’de kurulan pazarda meyve ve sebze fiyatları son dönemde ciddi

Aydın’da ikinci sanayi bölgesinde hizmet veren Kavak’s Oto Bakım

Çerçioğlu’nun ilk oturuma katılmaması ve mecliste yaşanan gerginlik

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, ilçedeki bamya üreticilerinin

Aydın Yıldızspor Teknik Direktörü Samet Albayrak, kulübün yeni

Aydın’ın İncirliova ilçesinde hizmet veren Nova Mobilya, uygun fiyatlı,

Kardeşköy Spor, 2000 yılından bu yana başkanlığını yürüten Hüseyin

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Ramazanpaşa Sarraflar Çarşısı’nda

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, yaklaşan pamuk hasadı öncesinde

Aydın’ın merkezi noktalarından Sevgi Yolu’nda faaliyet gösteren Sevgi

Hazır giyimin yükselişiyle yok olmaya yüz tutan manifatura kültürü,

Aydın İsabet Okulları, 2025–2026 eğitim öğretim dönemine yeni bir

Bir zamanlar kapı önlerinde çay eşliğinde edilen sohbetler, çocukların

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Eğrikavak Mahallesi’nde yaşayan

Aydın’da eğitim ve toplumsal dayanışmayı bir arada yürüten Aydın İsabet

Bakan Tekin’in zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasına yönelik açıklamaları

Aydın’ın eğitimde öncü kurumlarından Aydın Bil Koleji, 2025-2026 eğitim

Aydın sokaklarında mikrofonumuzu “Bir erkeği en iyi kim tanır, annesi mi yoksa

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3, Nazilli’de 2 şubesi bulunan Güldeste

Selime Aydemir ve Ukraynalı Victoria Sağdıç'ın sunduğu eğlence dolu program

Aydın’ın Çine ilçesinde yaşayan Cihan Akkurt, Aydın’ın düşman

Aydın’da vatandaşlara sosyal hayatta kendilerini ne kadar güvenli hissettikleri

35 yıllık deneyimiyle Türkiye’nin en büyük mobilya üretim

2025-2026 eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala, üniversite öğrencilerinin

SD İşitme Cihazları Kurucusu Sedanur Koç Kayhan, kulak sağlığı konusunda toplumda

CHP'den istifa edip 14 Ağustos'ta AK Parti'ye katılan Aydın Büyükşehir

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda, okullarda serbest kıyafet

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden emekli bürokrat İbrahim Gürdal,