SON DAKİKA

“Ormanın bekçisi köylüdür”

28 Şubat 2022, Pazartesi 17:22

     


Gazeteci Mehmet Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının konuğu, Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde yaşayan esnaf ve çiftçi Mehmet Doğru oldu. Doğru, hem esnaf ve çiftçinin durumu hakkında hem de Kavaklıdere’de meydana gelen yangın sonrası tarafına verilen orman sahası ile ilgili yaşadığı mağduriyeti dile getirdi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Esnafın ve çiftçinin mevcut durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğru, “Özellikle bu 4 aylık süreçte çok zorlanmaya başladık. Şu an hammadde fiyatları çok yüksek. Fakat bizler devletimizin yanındayız. Kendilerinin desteklerini bekliyoruz. Şu anda çok sıkıntılı esnaf kardeşlerim var. BAĞ-KUR’larını dahi yatıramıyorlar. Yanımızda çalışanların maaşlarını bile ödeyemiyoruz. Yaptığımız işten kazandığımız paraların hepsi bize gelmeden gidiyor. Ben bu 4 aylık sürecin 3 ayında, eşim ve çocuklarım ile birlikte mantar alıp pazarda satarak geçimimi sağladım Devletimizin yardımlarını bekliyoruz” dedi.

“ÜYELER OLMADAN KOOPERATİF YAŞAYAMAZ”

Yaz döneminde çıkan yangından etkilenen Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde, kesilmesi için kendisine verilen orman sahası ile ilgili mağduriyetini dile getiren Mehmet Doğru, “Yaz döneminde Bozdoğan’da başlayıp birçok bölgeyi etkileyen bir yangın çıkmıştı. Kavaklıdere’de bu etkilenen pek çok yerden biriydi. Ben, çocuklarım ve kardeşim de bu yangın bölgesinde canımızı dişimize takarak hizmet ettik. Ormanın bekçisi köylüdür. Biz bu düşünce ile hareket ettik her zaman. Ağustos’un 26’sında Kooperatif Başkanlığı tarafından iş dağıtımı yapıldı. Yanan alanların temizlenmesi için bütünüyle dağıtımlar yapıldı. Çünkü sahanın ekim için temizlenmesi gerekiyor. Fakat bu alanlar direkt bütün olarak verildi. Yeşil ya da damgalı olarak herhangi bir ayrım yapılmadı. Damganın görevi ise kesilecek ağaçları belirlemektir. Bana da bu şekilde bir saha verildi ve yaklaşık 15 gün orada kesim yaptım. Bu 15 günün sonunda şefim geldi ve ‘Yeşiller de dahil hepsi kesilecek’ dedi. Fakat sonrasında Kooperatif Başkanı’nın olay yerine gelmesi ile birlikte Jandarma beraberinde bizim hakkımızda işlem yapıldı. Saha bana verilmiş olmasına rağmen kaçak kesim yaptığım iddiasıyla hakkımda işlem yaptılar. Fakat benim elimde bütün belgelerim mevcut. Kestiğim 100 metre, tomruk haline getirilmiş mal şu an hala orada duruyor. Benim yaptığım işe el koydular. Yani ben yeşil alan kesiyorum diye sahayı benden aldılar fakat şu an sahayı başkalarına verdiler ve onlar da yeşil alan kesiyorlar. Yani bu iş zaten yapılması gereken bir işti. Fakat benden alıp başkasına verdiler. Ayrıca kooperatiften de men edildim. Yaşadığım bu süreçte Kaymakamlığa gittim ve izah ettim. Kaymakam Orman İşletme Müdürlüğüne yazı yazmamı söyledi. Kavaklıdere Belediye Başkanı ile de görüştüm. Bölge Müdürlüğüne de ulaştım fakat yaklaşık 4 aydır cevap gelmedi. Sebebini sorduğumda ise ‘Cevap vermek zorunda değilim’ yanıtını aldım. Bunun sonucunda CİMER’e başvurdum. Oradan da dönüş alamadım. Bu mevcut durumun sorumlusu kooperatiftir. Benim şu an tek arzum, bu haksızlığın giderilmesi. Kooperatif üyesini savunur, zarar vermez. Kanun böyledir. Fakat şu an mevcut olan durum bunun tam tersi. Biz olmadan kooperatif yaşayamaz. Bizim üzerimizden para kazanmaktadırlar. Şayet ben haksızsam, her türlü cezamı çekmeye razıyım. Devlete karşı boynumuz kıldan ince. Her zaman devletimizin yanında ve emrindeyiz” dedi. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler