Pandeminin gözde mesleği; motosikletli kurye
28 Nisan 2021, Çarşamba 12:55Tweet | ||
![]() |
Pandemi sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle internet alışverişlerinin hız kazanması, kuryelerin iş yoğunluğunu artırdı. Son zamanlarda motosikletli kurye işine çok talep olduğunu belirten İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgün, üniversite mezunlarının da bu işe sıcak baktığını belirterek, mühendis ya da öğretmenlerin dahi kurye olarak işe girdiğini söyledi.
İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgün, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında sokağa çıkma kısıtlamalarının artmasıyla evlere servis isteyenlerin, kuryeleri daha çok kullandığını dile getirdi. Motosikletli kurye taleplerinin fazla olduğunu kaydeden Akgün, iş ilanlarında kurye arayışlarının da arttığını belirterek, "Kısıtlamalar başladıktan sonra birçok müşteri eve servisi alışkanlık haline getirdi. Bu işi talep edenlerin birçoğu da üniversite mezunu olmaya başladı. Çünkü motosikletli kurye mesleği kalifiye oldu. Birçok üniversite mezunu arkadaşım bizimle motosikletli kurye işine başladı" dedi.
Günde en az 10 saat çalıştıklarını anlatan Burhan Akgün, çalışma süresinin 16 saate kadar çıkabildiğini söyledi. Makine mühendisliği, İngilizce öğretmenliği, bilgisayar mühendisliği, işletme ya da iktisat bölümü mezunlarının da kurye olarak çalıştığını aktaran Akgün, "Ortalama gelirimiz 4 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişiyor. 16 saat çalışan 6 bin lira kazanıyor. Kuryelik pandemide daha tehlikeli olmaya başladı. Virüsün bulaşıcı olması bizi tedirgin ediyor ama virüsten değil de biz daha çok kazalardan ölüyoruz. Şu ana kadar virüsten vefat eden arkadaşımız olmadı. İnşallah bundan sonra da olmaz" diye konuştu.
'ÜNİVERSİTEDEYKEN BAŞKA HAYALLERİM VARDI'
İzmir'de 4 yıllık işletme fakültesi mezunu Ahmet Terzioğlu (30), 3 yıldır kurye olarak çalıştığını söyleyerek, işini sevdiğini dile getirdi. Fakülte bittikten sonra bir süre iş aradığını ve 'Biz sizi ararız, şu anda sizin için uygun pozisyonumuz yok' gibi yanıtlar aldığını anlatan Terzioğlu, "Çaresiz kalınca bu işi sevmeye başladım. Branşımla ilgili değil. Daha farklı hayallerim ve hedeflerim vardı ama şu anda en kötü kendi işletmemi açmak için sermaye biriktirmek adına çalışıyorum. 16, yeri geldiğinde 18 saat çalışıyorum ki borçlarım bitsin. Bir an önce kendime ufak da olsa bir yer açayım istiyorum. Ne trafik ne hava koşulları beni zorlamadı. Özellikle annemin 'Sen gelene kadar aklımız çıkıyor, aman yağmurda dikkatli git' diye beni evden çıkarken uğurlaması, akşam döndüğümde de kurban kesecek gibi sevinmesi beni düşündürüyor. Üniversitedeyken başka hayallerim vardı. Bir muhasebeci, bir bankacı olarak devam etmek istiyordum hayata. Gıda üzerine ufak bir büfeden başlayıp belki yükselmeyi hedefliyorum" dedi.
Makine mühendisi olan Eray Uluçay (28), 6 aydır kurye olarak çalıştığını belirterek, "2019 Ağustos'ta mezun oldum. Aralık 2020'de bu işe başladım. Mezun olduğumda mühendis alımları düşmüştü ardından koronavirüs salgını çıkınca iş bulmam zorlaştı. İşverenler tecrübesiz mühendislere sıcak bakmıyordu. Ben zaten motor kullanıyordum. Pandemide bu işlerin iyice arttığını görünce başvurdum. Üniversitede okurken aklıma gelmezdi. Eğitim aldığım işi yapacağımı düşünüyordum. İnşallah bir gün olur. Üretimin parçası olmak istiyorum, makine mühendisi olarak hem ülkemiz hem kendi adıma katma değer yaratmak istiyorum" diye konuştu.
'ÖLÜMLE HEP BURUN BURUNAYIZ'
Çanta işi yaparken kuryeliğe başlayan Veysi Kurşun (34) ise "Ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz. Bütün gün motorun üzerinde yağmur, çamur demeden çalışıyoruz; ama vatandaşlardan isteklerimiz var. Sürücüler biz yola çıktığımız zaman bize önem vermiyorlar. Biz 2 teker kullanıyoruz, onlar gibi 4 teker kullanmıyoruz. En ufak hamlede ölüm riskimiz var. Daha geçen gün evli ve 3 çocuk sahibi bir kurye arkadaşımız İkiçeşmelik Caddesi'nde vefat etti. Ölümle hep burun burunayız" dedi.
İzmir Motorlu Kuryeler Dernek Başkanı Muzaffer Saklavcı (28) da "Son zamanlarda pandeminin gelmesiyle kuaför de mühendis de bu işi yapmaya başladı. A2, A1 ehliyeti alıp da kuryelik yapanlar var. İnsanlar okuyup, yıllarını veriyor, kuryelik yapıyor" diye konuştu. (DHA)

Çeyiz kültürü, Anadolu’nun en köklü geleneklerinden

Aydın’ın en işlek noktalarından biri olan Adnan Menderes Bulvarı’nda yol

Selime Aydemir ve Ukraynalı Victoria Sağdıç'ın sunduğu eğlence dolu program

TVDEN ekibi olarak Aydın’da yaşayan vatandaşlara kentte yaşamın avantaj mı yoksa

tvDEN ekibi olarak Aydın'da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, toplumsal değerlerin

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Eğrikavak Mahallesi’nde incir üreticisi

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Bıyıklı Mahallesi’nde, geçmişin

Aydın’ın 1. Sanayi Sitesi'nde yarım asırdır jiplerle ilgilenen İhsan Akdeniz,

Aydın’da ikinci el otomobil piyasası, son faiz indirimine rağmen hâlâ

Aydın'daki ulaşım imkanlarının yeterliliği, son zamanlarda vatandaşların sıkça

Aydın Efeler’de kurulan pazarda meyve ve sebze fiyatları son dönemde ciddi

Aydın’da ikinci sanayi bölgesinde hizmet veren Kavak’s Oto Bakım

Çerçioğlu’nun ilk oturuma katılmaması ve mecliste yaşanan gerginlik

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, ilçedeki bamya üreticilerinin

Aydın Yıldızspor Teknik Direktörü Samet Albayrak, kulübün yeni

Aydın’ın İncirliova ilçesinde hizmet veren Nova Mobilya, uygun fiyatlı,

Kardeşköy Spor, 2000 yılından bu yana başkanlığını yürüten Hüseyin

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Ramazanpaşa Sarraflar Çarşısı’nda

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, yaklaşan pamuk hasadı öncesinde

Aydın’ın merkezi noktalarından Sevgi Yolu’nda faaliyet gösteren Sevgi

Hazır giyimin yükselişiyle yok olmaya yüz tutan manifatura kültürü,

Aydın İsabet Okulları, 2025–2026 eğitim öğretim dönemine yeni bir

Bir zamanlar kapı önlerinde çay eşliğinde edilen sohbetler, çocukların

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Eğrikavak Mahallesi’nde yaşayan

Aydın’da eğitim ve toplumsal dayanışmayı bir arada yürüten Aydın İsabet

Bakan Tekin’in zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasına yönelik açıklamaları

Aydın’ın eğitimde öncü kurumlarından Aydın Bil Koleji, 2025-2026 eğitim

Aydın sokaklarında mikrofonumuzu “Bir erkeği en iyi kim tanır, annesi mi yoksa

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3, Nazilli’de 2 şubesi bulunan Güldeste

Selime Aydemir ve Ukraynalı Victoria Sağdıç'ın sunduğu eğlence dolu program

Aydın’ın Çine ilçesinde yaşayan Cihan Akkurt, Aydın’ın düşman

Aydın’da vatandaşlara sosyal hayatta kendilerini ne kadar güvenli hissettikleri

35 yıllık deneyimiyle Türkiye’nin en büyük mobilya üretim

2025-2026 eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala, üniversite öğrencilerinin

SD İşitme Cihazları Kurucusu Sedanur Koç Kayhan, kulak sağlığı konusunda toplumda

CHP'den istifa edip 14 Ağustos'ta AK Parti'ye katılan Aydın Büyükşehir

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda, okullarda serbest kıyafet

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden emekli bürokrat İbrahim Gürdal,