/>

SON DAKİKA

"Kalbine dokunduğum çok insan var"

31 Ağustos 2020, Pazartesi 16:10

     


Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Doktor olmasını anlatan Ufuk Eryılmaz, "Ben matematikçi olamayıp doktor olmuş bir kişiyim. Benim ilk 6 tercihimin 4'ü matematikti. 6. tercihim Ege Tıp'tı. Ege Tıp'a girdim. Kardiyolojiyi seçtim. Radyoloji de çok parlak bir bölümdü ama kardiyolojiyi seçtim. Dünyaya bir daha gelsem doktor olmak ister miydim emin değilim ama doktor olsaydım kalp doktoru olmak isterdim. Kardiyoloji candır" dedi.

"KALP ÖZEL BİR ORGAN

Eryılmaz, "Biz kalp doktoru olduğumuz için kalbin özel bir organ olduğuna inancımız tam. Kalbin daha üstün bir organ hali var. Kalp olmayınca hayat olmuyor. Kalbi iyileştirince yaşama şansı devam ediyor. Kalp çok özel ve değerli bir organ. Diğer organlardan bir miktar ayırt ediyoruz. Kalp kırılır sözü gerçekte var. Kalp şüphesiz kırılır. Kalp kırık sendromu dedikleri bir durum var. Bu tıpta olan bir şey. Duygusal bir stres veya fiziksel stres kalpte geçici fonksiyonel bozukluğu yapabiliyor. Kalp gerçekten de geçici bir süre fonksiyon kaybına uğruyor" dedi.

"HAYAT, DENGE VE DÖNGÜ ÜZERİNE KURULU"

Aydınlıların kalp sağlığını değerlendiren Eryılmaz, "Aydınlıları seviyorum. Aydın için iyi bir isim olduğumun farkındayım. Türkiye'nin ortalamasından çok farklı değiliz. Kalp sağlığımızı ihmal ettiğimiz oluyor. Sigara karşıtı bir hekimim. Sigara çok içiliyor. Sigaranın zararları saymakla bitmez. Sigara kalbi besleyen damarları tıkıyor. Bunu yoğun yaşıyoruz. Özellikle gençlerin dikkat etmesi lazım. Toplumda hipertansiyon çok var ve bir çoğumuz bunun farkında değiliz. İdeali 120 - 80'dir. İstenilen değer. 140 - 90'nın olmamasını isteriz. Otomatik ölçüm cihazları var. Özellikle 18 yaş üstünün kan basıncı değerini bilmesini istiyoruz. Kan şekerini bilmek önemi. Hayat, denge ve döngü üzerine kurulu. Kalp ve damar hastalıkları erkeklerde daha fazla görülür. Egzersiz, kilo kontrolü, tuz önemli konular. Sofrada tuzu bulundurmak toplum sağlığına zarar veriyor. Toplum olarak doğru nefes almayı da bilmiyoruz" diye konuştu

"EGZERSİZ YAPILMALI"

"Kalp sağlığına en çok faydalı olan şey egzersiz" diyen Eryılmaz, "Yürüyüş, hafif koşu ve yüzme gibi egzersizler yapılmalı. Bisiklet de sürülebilir. Kesinlikle öneriyoruz. Trans yağlardan uzak kalınmalı. Bölgemizde zeytinyağı var. Bunu önemsiyorum. Temiz bir çevre önemli. Mümkün olduğunca tarladan beslenmek. Uyku çok önemli kalp sağlığı için. Uyku apne 2000'li yıllardan sonra yaygınlaştı. İdeal uyku saati sekiz saat. Kan vermek hayat kurtarır. Sağlıklı herkesin kan vermesinin zararı yok, faydalı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"KALBİN DE BİR MATEMATİĞİ VAR"

"En sık görülen hastalık kalp damar hastalıkları" diyen Eryılmaz, "Belli bir yaşın üzerinde görüyoruz. Nadir olarak genç yaşlarda da gördüğümüz oluyor. Ben bu mesleği severek yapıyorum. Yatağan'da 34 yaşında kalp krizi geçiren bir kişi vardı. Onu ameliyat ettim. Sonrada da çok iyi şekilde iyileşti. Bir kız çocuğu geldi, kızıymış. Görünce mutlu oluyorsun. Bizim böyle hikayelerimiz oluyor. Bu şehirde kalbine dokunduğum çok insan olduğunu biliyorum. Bizde empati çok önemlidir. Ben öğrencilerime iyi bir hekimi tarif ederken şöyle söylüyorum: İyi bir hekim önce bilgili olmalı, iyi bir hekim ilgili, merhametli ve şefkatli olmalı. Mesleki disiplini olmalı. İyi hekim erdemli, sabırlı ve ahlaklı olmalı. Öğrencilerimi de özledim. Pandemiden dolayı uzak kaldık. Kalbin bir matematiği var. Kalp ne kadar çok atarsa insanoğlu o kadar az yaşıyor. Hayatın kendisi matematik. Dakikada 60'la 100 arası idealdir. Kalbi çok tembel bırakmamak gerekiyor. Koronavirüsün tetiklediği kalp sorunları da oluyor" açıklamasında bulundu.

"DİKKAT EDİLMELİ"

Eryılmaz, "Zor bir döneme giriyoruz. Pandemi süreci var. Gribal enfeksiyonlar da çoğalacak. Yaz dönemi bitiyor. Sosyal mesafe, maske ve hijyen konusuna çok dikkat etmeliyiz. Hükümetten düzenleme beklemeden kendimiz doktor olalım ve tedbiri kendimiz alalım" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU) 







 
Son Eklenen Haberler