SON DAKİKA

“Ben ölürsem bunu yapmayın, kimse zehirlenmesin”

11 Nisan 2024, Perşembe 17:34

     


Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve Bütüncül tıp doktoru Ayça Urhan Tuzcu sosyal medya hesabından doktor arkadaşı Nursen Yıldırım'dan alıntıladığı yazıyı paylaştı. Paylaşılan yazıda “Ben ölürsem, adıma sakın lokma dağıtmayın. Diğer insanların ölmesine neden olmak istemiyorum” ifadeleri yer aldı. Dr. Öğretim Üyesi Tuzcu, bu yazıyı ‘Çok yerinde bir istek’ diye paylaştı.

 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve Bütüncül tıp doktoru Ayça Urhan Tuzcu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tuzcu, kültürümüzde olan lokma besininin oldukça zararlı olduğunu ifade ederek bu geleneğin değiştirilmesi gerektiğini savundu.

 

Doktor Ayça Urhan Tuzcu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Bizim kültürümüzde dökülen lokmalar aslında oldukça sağlıksız bir besin. Çünkü ilk başta çok yüksek derecede ısıtılmış trans yağ oluşturuyor. Trans yağ da kalp damar sağlığımızı bozucu etki gösteriyor. Bu birinci zehir kısmı. İkinci zehir kısmı şeker kısmı. Şeker de maliyet düşük olsun diye fruktoz şurubu dediğimiz nişasta bazlı şeker dediğimiz mısır şurubu dediğimiz maddeden yapılıyor. Mısır şurubu, çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor. Çünkü Fruktoz, Glikoza göre çok daha fazla bel çevresi ve karaciğer yağlanması yapan bir madde sıvı olması ve ucuz olması nedeniyle glikoza göre daha fazla tercih ediliyor. Fakat insan sağlığını daha kötü etkileyen bir şeker bu. İkinci zehirli etki buydu. Birincisi zaten trans yağ. Şeker ve una gelecek olursak un da beyaz olduğu için beyazlatılmış ve topaklanma önleyici madde konulmuş yani endüstriyel bir gıda maddesi olduğu için ileri derecede işlenmiş olduğu için zaten o da metabolik bozukluklara yol açan bir madde. Bu üçü bir araya geldiğinde Fitoz şurubu ve yüksek derecede kızartılmış yağlar bu üçü de zaten lokmayı oluşturuyor ve oldukça zararlı etkiler yaratıyor. Biz bunu öldükten sonra insanlara dağıtıyoruz ama bu aslında çok fazla zararlı. Bu geleneğin değiştirilmesi gerekli. Lokmanın yerini çeşitli sağlıklı gıdaların alması gerekiyor. Bu farkındalığın kazandırılması lazım” ifadelerini kullandı. 







 
Son Eklenen Haberler