SON DAKİKA

Karaciğer sağlığınız için bunlara dikkat edin

14 Ekim 2019, Pazartesi 13:15

     


tvDEN'de Ayşe Yılmaz'la Günaydın Ege'de Sağlık Vakti bölümüne konuk olan Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar, karaciğer sağlığına ve karaciğere iyi gelen besinlere dikkat çekti. Aktar, " Vücüdumuzda en önemli organlardan birisi olan karaciğer aslında bizim için doğal detoks görevini yerine getiren işlevi bulunmaktadır. Son yıllarda detoks kavramı çok populer olmaya başladı ancak biz karaciğerimize iyi bakarsak vücut daha sağlıklı çalışacak , kilo vermemiz kolaylaşacak ve toksinler daha iyi bir şekilde vücuttan atılacaktır." dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Organlarımızın güç kaynağı karaciğerimizi nasıl korumalıyız? Sağlığına dikkat etmek için beslenmemiz nasıl olmalı? Hangi besinler karaciğer sağlığına iyi gelir? sorularına tvDEN'de yanıtlayan Beslenme Uzmanı Yelşim Üngör Aktar, verdiği bilgilerde su tüketimine ve mevsimsel gıdalara dikkat çekti. Aktar, canlı yayında şu bilgileri aktardı;

"Doğal besinler ve beslenmemizde dikkat edeceğimiz püf noktalar ile karaciğer sağlığımızı koruyabiliriz. Karaciğerimize iyi gelen besinleri de şöyle sıralayabiliriz;

KARACİĞER DETOKSUNUN EN GÜÇLÜ GIDASI

Turpgiller: İçeriklerinde sigara dumanında bulunan nitrozaminler gibi belli toksinleri nötralize eden kimyasallar bulunduğundan, turpgiller karaciğer detoksu için oldukça güçlü gıdalardır. Aynı zamanda detoks süreci için ihtiyaç duyulan enzimlerin de karaciğer tarafından üretilmelerine yardımcı olan glukosinolat maddesi içerirler. Turpgillere örnek olarak brokoli, Brüksel lahanası, karnıbahar ve lahana verilebilir.

AÇIĞA ÇIKAN SERBEST RADİKALERE KARŞI CEVİZ

Taze meyvelerden gelen antioksidanlar: Antioksidanlar karaciğeri detoks sürecinde doğal olarak yüksek düzeyde açığa çıkan serbest radikallere karşı korurlar. Antioksidan içeriği en yüksek meyveler ise : böğürtlen, yaban mersini, turunçgiller, kayısı, greyfurt, havuç , sert kabuklu meyveler ( fındık , ceviz , badem) gibi.

ENZİMLERİ AKTİVE EDEN MUCİZEVİ YİYECEK

Sarımsak: Karaciğer enzimlerini aktive ederek toksinlerin vücuttan atılımına destek olur. Sülfür bazlı bir madde olan allicin içeriğiyle karaciğer detoksifikasyonunu sağlar.

SAFRA AKIŞINI SAĞLAR

Enginar: Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır.İçeriğindeki vitamin ve minerallere ek olarak enginarda bulunan ‘Ciarin’ adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Bedeni ve ruhsal bitkinliği giderir.Safra salgılanmasının artışına etki ederek hazımsızlık ve diğer sindirim şikâyetlerinin azaltılmasına yardımcı olur.

KANSERE KARŞI GÜÇLÜ KORUMA

Yeşilçay: Yeşil çay, ‘kateşin’ adı verilen antioksidan bakımından zengindir. Araştırmalar, kateşinlerin karaciğer de dahil bazı kanser türlerine karşı vücudu koruyabileceğini gösteriyor.

SAĞLIKLI KİLO VERMEK İÇİN SIVI TÜKETİN

Su: Karaciğeriniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, sağlıklı kilo vermektir. Yüksek kalori ve şeker içeren içecekler yerine gün içinde yeterli miktarda su tüketmek( en az 2 litre) , sizi her gün fazladan yüzlerce kaloriden kurtaracak ayrıca metabolizmanızın daha iyi çalışmasına da yardımcı olacaktır.

KARACİĞERİN GÜÇ DEPOSU

Mercimek:Mercimek yüksek miktarda arginin içermektedir. İşte barındırdığı bu amino asit sayesinde mercimek, karaciğeri güçlendirmek için tüketebileceğiniz yiyeceklerin başında gelmektedir.

KARACİĞER KANSERİNE KARŞI, DOMATES

Domates:Lezzetli olmasının ve vücudun su miktarının bir kısmını karşılamasının yanında domates, glutatyon içerir. Glutatyon, karaciğeri temizleyen bir maddedir.Domates aynı zamanda karaciğer ve karaciğer kanserine karşı koruyucu özellikteki likopen pigmentini içerir.

AĞIR METALLERİN TEMİZLİĞİ İÇİN YEŞİLLİK TÜKETİN

Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, maydonoz, dereotu, roka, pazı , ısırgan otu gibi yeşil yapraklı sebzeleri mevsimi geldiğinde beslenmemizde olmalıdır. Bu sebzeler, karaciğeri zararlı ağır metallerden temizler. Safra üretimini artırarak yiyeceklerle beraber vücudumuza giren tarım ilaçlarını da yok eder.

KARACİĞER DOSTU İKİLİ

Zencefil- zerdeçal: Bu baharatlar antioksidan bileşenler açısından zengin olduğundan hem karaciğer için hem de sağlığımızı korumamız için önemi büyüktür.Karaciğerinize en iyi gelen yiyeceklerdendir, çünkü toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve kanserojen hücreleri iyileştirir." (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler