Deri hastalıklarına "patlıcanlı" çözüm
31 Temmuz 2019, Çarşamba 15:45| Tweet | ||
|
||
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Bitki Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinde, patlıcanın içinde bulunan "glikoalkaloid"den deri hastalıklarında kullanılacak ilaç geliştirildi.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora eğitimi gören Engin Tatlıdil, Hatice Şelale ve Nergiz Gürbüz'ün tez programı kapsamında İYTE Moleküler Biyoloji Genetik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Sami Doğanlar ve Prof. Dr. Anne Frary danışmanlıklarında yürütülen, İYTE ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projede patlıcan üzerinde çalışmalar yapıldı.
Çeşitli tedavi yöntemlerinde ve ilaçlarında kullanılan patlıcanın pürüzsüz ve parlak cildinden yola çıkan bilim insanları, bunun insan cildine de faydalı olup olmayacağını araştırdı. Patlıcana parlaklık veren etken maddeyi patlıcandan izole eden ekip, bunu ilaç haline getirerek deri rahatsızlıklarında kullandı ve olumlu sonuç aldı.
PATLICANIN PARLAKLIĞINDAN YOLA ÇIKILDI
Prof. Dr. Sami Doğanlar, yaptığı açıklamada, dünyada son yıllarda sağlıkla ilgili uygulamalarda bitkisel kökenli çözümlerin popüler olduğunu ve insanların artık sentetik ilaçlar kullanmadığını söyledi.
Patlıcanın da çok uzun yıllar tedavi amaçlı kullanıldığını aktaran Doğanlar, şunları kaydetti:
"Biz de burada patlıcanın iki özelliğinden faydalanıyoruz. Patlıcana bakıldığında çok parlak, düz ve pürüzsüz olduğunu görüyoruz. Bunun sağlayan patlıcan içindeki bir kimyasal. Biz bu kimyasalı patlıcandan izole ettik. 'Bu madde insanda da aynı pürüzsüzlüğü sağlar mı' diye düşündük. Bunun da yapılan araştırmalarda sağlandığını gördük. Ancak bunu en etkili olacak şekilde cilde nasıl verebiliriz diye düşündük. Yine laboratuvarımızda bunun ilaç formülasyonlarını geliştirdik. Nanoteknolojik uygulamalarla bu molekülü ilaç olarak değerlendirmeye çalıştık."
Patlıcanın içinde bulunan glikoalkaloidlerin kültür patlıcanına göre yabani patlıcanda daha çok bulunduğuna işaret eden Doğanlar, şöyle konuştu:
"Bir öğrencimizin yaptığı çalışmada ağızdaki bir kanser hücresinde bu ilacı denedik ve başarılı olduk. Bir sonraki aşamada bu geliştirdiğimiz formülasyonun fare denemeleriyle etkisine bakacağız. Oradan da sonuçlar elde edilirse klinik aşamasına geçilip ilaç olarak tüketicilerin kullanımına sunulacak. Geliştirdiğimiz ilacın bütün deri hastalıklarıyla ilgili başta deri kanseri, şark çıbanı olmak üzere bir çok deri hastalıklarına iyi geleceğini düşünüyoruz."
"Deriye nano taşıyıcılarda nüfuz ediyor"
Nergis Gürbüz de çok uzun süredir patlıcandaki glikoalkaloid üzerinde çalıştığını dile getirerek, "Bu glikoalkaloidler yüksek dozlarda alındığında hayvanlarda ve insanlarda toksik etkiye sebep oluyor. Ölüme kadar götürebiliyor. Bunları da deriye nano taşıyıcılarla nüfuz ettirdik. Hücre çevrelerini taklit ederek geçişi sağlıyoruz. Aynı karakterde oldukları için bu nano taşıyıcıları hücre içine alıyorlar. Hücre içine alındığı için daha fazla etkinliğini göstermiş oluyor. Böylece toksik dozlara çıkmamız gerekmiyor. Bir nevi damlama yöntemiyle bunu yapıyoruz. İlacı elde ettikten sonra yapılan denemelerde çok olumlu sonuçlar aldık." ifadelerini kullandı.
PATLICAN ÜRETECEKLER
Projenin bir diğer katılımcısı Hatice Şelale de ilaçta kullanılan etken molekülü daha ekonomik ve yüksek miktarda üretmek için kolları sıvadıklarını dile getirerek, "Şu anda sadece bu molekülü yabani patlıcandan sentezliyoruz. Çalışmalar devam ediyor. Genlerin aktarımı aşamasındasıyız. 2 yıl içinde istediğimiz miktarlarda glikoalkaloid alabileceğimiz patlıcanları üretebileceğiz." dedi. (AA)

2026 yılına girerken akaryakıt fiyatlarında beklenen artış resmileşti. Özel Tüketim

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Efeler Mahallesi Köroğlu Caddesi üzerinde

Yılbaşı yaklaşırken kuruyemiş tezgâhlarında hareketlilik başlasa da ekonomik

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan İlayda Korkulu, AK

2026 yılı için asgari ücretin 28.075 TL olarak açıklanmasının ardından

Aydın Salı Pazarı’nda yaklaşık 40 yıldır üreticilik ve pazarcılık yapan

Geçen hafta sonunda oynanan Aydın Süper Amatör Lig 9. hafta mücadelesi

Aydın’ın ilk ve tek sporcu atletik performans salonu olan Atlas Atletik Performans

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Disiplinler Arası Çevre Sağlığı Programı,

Kırmızı et fiyatlarındaki sürekli artış, mutfak masraflarını her geçen

1 Ocak 2026’dan itibaren basit usulden gerçek usule geçecek esnafın

2026 yılına sayılı günler kala Aydın’da mikrofon uzatılan vatandaşlar,

Aydınlı muhasebeciler ve mali müşavirler bir araya gelerek, Türkiye genelinde

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin Disiplinler Arası Çevre Sağlığı

Söke’de partililerle buluşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel,

Aydın Salı Pazarı’nda bu hafta mikrofon uzattığımız vatandaşların yorumları

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Yeşilçam Sevgi Sokağı çalışanları,

Aydın’da 18 yıllık kuyumculuk tecrübesine sahip Uğuray Yılmaz, altın piyasasındaki

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Umurlu Kuyucular İlkokulu öğrencileri,

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Boydere Mahallesi’nde yaşayan

Aydın’ın Efeler ilçesi Alatepe Mahallesi’nde yaşayan Meryem Kırlı,

Başarılı geçen bu sezonun sonunda şampiyonluk hedeflediklerini belirten ve

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, ilçedeki totemlerle

Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, 27 Kasım’daki Aydın Büyükşehir

Türkiye’nin farklı şehirlerinde peş peşe yaşanan depremler, uzmanların

Hamilelik denince akla ilk gelen durumlardan biri olan aşerme, Aydın’da bir

Aralık ayının gelmesiyle birlikte Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı

Aralık ayında açıklanan %35,91’lik kira tavan zammı, zaten geçim

Aydın'ın Efeler ilçesinde hizmet veren Sevgi Sokağı Yeşilçam Cafe’nin

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi M. Umut Tuncer’in














