SON DAKİKA

"Ege tüm uygarlıkların başlangıcı"

17 Ağustos 2020, Pazartesi 16:37

     


Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel oldu. Turizm hakkında değerlendirme yapan Yücel, "Ege tüm uygarlıkların başlangıcı. Cennet topraklarda yaşıyoruz, bu cennetin bilincinde olunmalı" dedi. Yücel, turizm sektörünün dikkat etmesi gereken unsurların da altını çizdi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

tvDEN ekranlarında haftaiçi her gün yayınlanan Baş Başa programına Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel konuk oldu.

Ülkenin turizmini değerlendiren Yücel, Ege Bölgesi'nin turizm açısından önemine dikkat çekti. Birçok bilim insanının ve sanatçının Ege'de yaşam sürdüğünü ve çok sayıda uygarlığın başlangıcının Ege Bölgesi olduğunu belirten Yücel, "Ege tüm uygarlıkların başlangıcı. Cennet topraklarda yaşıyoruz, bu cennetin bilincinde olunmalı. Tatil beldelerinin olduğu her yerde olağanüstü bir tarih var. Aydın'da bunlardan bir tanesi" dedi. Genel olarak turizmi de değerlendiren Yücel, "Türkiye, dünyanın on yedi ya da on sekizinci büyük ekonomisi. Yabancı turist ağırlayan ülkeler arasında altıncıyız. Gelir açısından baktığımızda ise on ikinciyiz. Yani ucuza satıyoruz. Türkiye değerinde pazarlanmıyor. Dünyanın en zengin tarihi coğrafyasının üzerinde biz ucuz deniz, kum, güneş satma alışkanlığından kurtulamadık. Bu durum Türkiye'nin hak ettiği geliri elde etmesini engelliyor" dedi.

"TURİST SEÇME LÜKSÜMÜZ YOK"

Türkiye'nin tatil ülkesi olduğunu ifade eden Yücel, "Tatil beldelerinin olduğu her yerde olağanüstü bir tarih var. Aydın'da bunlardan bir tanesi. Bu yapıyla tarihle kum, deniz ve güneşi birleştirmemiz lazım. Dinlenme ihtiyacını giderecek yeni modellemeler yapılmalı. Hükümet çok İslamcı davranıyor ve 'Araplar gelsin' düşüncesiyle hareket ediyor. Bizim turist seçme gibi bir lüksümüz yok" diye konuştu.

Pandemi sürecinde turizm sektörünün yapması gerekenlere dikkat çeken Yücel, "Öncelikle mevcut yapılanma gözden geçirilmeli. Çalışanların geçinecekleri kaynaklarının en az iki yıl süreyle devlet tarafından sağlanması gerekiyor. Tesislerin de sahipliklerinin yeniden gözden geçirilmesi lazım. Sektördeki çalışanları tutmak lazım. Çünkü bir kere kaçınca gelmez geriye. O insan gücü ve insan kalitesini kaybedersek yerine koymamız çok zaman alır" diye konuştu.

"AYASOFYA TÜRKİYE'NİN ALEYHİNDE PROPAGANDAYA SEBEP OLABİLİR"

1996-1997 yıllarında bakanlık yapan ve iki dönem milletvekili olan Yücel, "Dönemimde Başbakan Necmettin Erbakan'dı. Uzlaşmacı bir yönetim anlayışı vardı. Belki geçmişte Erbakan'ın yapmış olduğu uygulamalardan yeni bir sentez çıkabilir. Ama bunun AK Parti üzerinden olmayacağı da ortada" dedi. Geçtiğimiz günlerde cami olarak açılan Ayasofya hakkında konuşan Yücel, "Ayasofya'de beş vakit namaz kılınıyor, ezan okunuyordu. Ayasofya'nın ibadete açılması olayı propaganda aracı haline getirildi. Bu durum Türkiye'nin aleyhinde bir propaganda aracı olarak kullanılabilir, buna fırsat vermiş olduk" diye konuştu.

"TURİZM SEKTÖRÜNÜ AK PARTİ POLİTİKALARINDAN KORUYAMADIK"

Yücel, "Bakanlık yaptığım yıl gelen turist sayısını yüzde 14.5 arttırmıştık. Şimdi turist bulamazken o dönemde otellere çifte rezervasyon yapmaması için baskı yapıyorduk ki kimse sokakta kalmasın. Sektör üzerinde kumarhaneler gibi haksız kazanç sağlayan bir kesim oluşmuştu. Sektörü onlardan koruduk ama pandemiden ve AK Parti'nin politikalarından koruyamadık. Şu anda AK Parti iktidarı turizmle ilgili yapılmaması gereken her şeyi yapıyor. Ayasofya da bunlardan bir tanesi" dedi.

Pandemi sürecini değerlendiren Yücel, "Hükümet pandemi sürecinin yönetimini özellikle bilgilendirme açısından çok iyi yapamıyor. Bu süreçte sağlanan başarının nedeni bizim hekimlerimiz. Cumhuriyetin ilkelerini savunan hekimler ve yardımcı personeller, canları pahasına koronavirüsün önlenmesinde çok ciddi bir sınav verdiler. Ama bu süreci iyi yönetemedik" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN EKONOMİK DURUMU KRİTİK"

Yücel, "Türkiye'nin ekonomik durumunu çok kritik görüyorum. Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölge yeniden düzenleniyor. Doğu Akdeniz'de demografik bir planlama yapılıyor. Ben Türkiye gelen Suriyelilerin demografik planlamanın bir parçası olduğunu düşünüyorum. Başka ülkelerden gelen diğer insanların da bu planlamaya ait olduğu düşüncesindeyim" dedi.

"SUYUN BAŞINI TUTMAK ZORUNDAYIZ"

Bölgenin coğrafi konum olarak önemli olduğuna dikkat çeken Yücel, "Bu coğrafyada iki önemli argümanımız var. Biri Fırat ve Dicle Nehirlerinin Türkiye'den çıkmasıdır. Su kaynakları hadisesi var ve bu çok önemli. İkincisi de İstanbul ve Çanakkale Boğazları. İki de su yolu. Suyun başını tutmak zorundayız" diye konuştu. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler