/>

SON DAKİKA

"Organik üretim teşvik edilmeli"

11 Kasım 2020, Çarşamba 17:21

     


tvDEN ekranlarında her salı yayınlanan Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar'ın hazırlayıp sunduğu 'Tarımda Gündem' programına konuk olan ERMAD Organik Ürünler Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Mühendisi Ersin Ünsal, "Organik üretim teşvik edilmeli" diyerek üzüm piyasalarının ve asma yaprağı sektörünün durumunu değerlendirdi.

Manisa'nın Ahmetli ilçesinde faaliyet gösteren ERMAD Organik Ürünler Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Mühendisi Ersin Ünsal, tvDEN ekranlarında yayınlanan ve moderatörlüğünü Naim Özdamar'ın yaptığı Tarımda Gündem programına konuk oldu. Üzüm rekoltesinin 2020 yılı için düşük olduğunu belirten Ersin Ünsal, "Üzüm rekoltesi bir hayli düşüktü, rekolte düşük olduğu için kalite güzeldi. Toprak Mahsülleri Ofisinin açıklamaları, üzümün fiyatlarını bir nebze olsun yükseltti. Toprak Mahsülleri Ofisi, 50 bin ton üzümden bahsediyor. Türkiye'de üretilen kuru üzüm ise 300 bin ton civarında. Bugünkü fiyatları biz TMO'ya borçluyuz. Ziraat Odalarının destekleri ve TMO'nun katkılarıyla üzüm piyasaları normal bir düzen içerisine girdi. Üzüm fiyatlarının yükselmesi üreticiyi memnun etmese de eskiye oranla daha iyi. Kuru üzümü üreten çok az insan var altı ya da yedi işletmeci üzümü kendi istedikleri şekilde dizayn ediyorlardı. TARİŞ ve TMO'nun destekleriyle bir nebze olsun üzüm sektöründe yeni düzenlemeler ve iyileştirmeler oldu" dedi.

"ÜZÜM DÜNYADA 12 MİLYON TON ÜRETİLEN BİR ÜRÜN"

Üzümün dünyada 12 milyon tondan fazla üretildiğine değinen Ünsal, "Dünyada 12 milyon ton üzüm üretiliyor, Türkiye'de ise bu rakamlar 4 milyon ton civarında. Bunun yaklaşık, yüzde altılık yüzde yedilik kısmı kuru üzüm olarak üretiliyor. Kalan diğer kısımları ise yaş üzüm, pekmez, pestil dediğimiz ürünler olarak kullanılıyor. 290 bin ton kuru üzümün yüzde doksanı da ihracat olarak pazarlanmakta" diye konuştu.

"ASMA YAPRAĞI SEKTÖR HALİNE GELMİŞ BİR ÜRÜN"

Asma yaprağının büyük bir sektör haline geldiğini dile getiren Ünsal, "Asma yaprağı son beş yıldır sektör haline gelmiş bir ürün. Çiftçilerimiz mağdur durumdaydı, masrafları azaltmaya başladılar. Asma yaprağı çiftçiye ilaç gibi geldi. Asma yaprağını dünyaya tanıtan Tokat, dünyanın neresine giderseniz gidin asma yaprağı denince akla ilk gelen il olmayı başardı. Tokat yaprağı Manisa yaprağından oldukça farklıdır. Bu farklılıklar aroma ve tat olmak üzere tüylü ve damarlı çeşitleriyle de farklılık göstermektedir. Ahmetli İlçe Tarım Müdürü Mehmet Çobanoğlu da Manisa asma yaprağının patentini almak için girişimlerde bulundu. Manisa bölgesinde de en güzel yaprak Ahmetli, Salihli, Turgutlu'ya kadar olan kesimi içermektedir" dedi.

Devletin tarıma destek sağlaması gerektiğini vurgulayan Ünsal,"Devletin, çiftçinin organik tarım yapması için teşvik etmesi gerekiyor. İhracat konusunda da devletimizden destekler alıyoruz. Yurt dışına ürün verdiğimizde KDV kesmiyoruz, KDV'yi devlet bize borçlanıyor. Katma değeri yüksek olan ürünlerde adet ve kilo başına devletin desteklemeleri var. Örneğin ambalajları satın alırken yüzde 18 KDV'yi biz ödemiyoruz. Devletin ihracat yapan firmalara bu tür destekleri ve teşvikleri var. Yaprak üretiminde de devletten destek beklentimiz var. Çünkü ürün bulmakta zorlanıyoruz, rağbet çok ürün az. Kalıntısız ürün çıkarabilmemiz için iyi tarım yapabilmesi" dedi.

Ünsal, "Yaprak çeşitliliği üzerinde bir araştırma yapılıp yapılmadığını da bilmiyoruz. Dünya'da 15 bin üzüm çeşidi var. Bunun bin iki yüz çeşidi Türkiye'de bulunmakta. Bu çeşitler, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Merkezinde sergileniyor. Yaprak ihracatında da organik olarak 5 bin ton civarında ürün var. Bizim ERMAD olarak 500 bin ton ürün ihracatımız var. Bizim gibi organik yaprak üreten 10 firma var" diye konuştu. (AYHAN BOĞATARAN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler