SON DAKİKA

“Seneye öğrenci servisçiliği yapacak insan bulamazsınız”

14 Aralık 2021, Salı 15:29

     


Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, ihale ile öğrenci servisi taşımacılığı yapan esnafın beklentisini dile getirerek, “Bu yıl ihale sözleşmeleri gereği bu işi yapmak zorundayız. Esnafımız için çözüm üretilmez ise varsa bir ineği daha satar ve bu yılı tamamlar. Fakat seneye ihaleye girecek ve bu öğrenci servisçiliğini yapacak insan bulamazsınız” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

tvDEN ekranlarında yayınlanan 5G1K Programına konuk olan Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, yaşanan akaryakıt ve yedek parça fiyatları nedeniyle ilgili kurumlardan çözüm beklediklerini ifade etti.

“GERÇEKTEN ŞOFÖR ESNAFIMIZ ÇOK ZOR DURUMDA”

Yaşanan pandemi nedeniyle para kazanamayan şoför esnafının şuan zamlar nedeniyle mağduriyet yaşadığını belirten Başkan Semih Özmeriç, “Pandemi elbette hiç birimiz hazırlıklı olmadığı salgındı ve pandemi kurallarına göre işimiz başına döndük. Ama tam kurallara uygun çalışmaya başladık derken, Eylül ayından sonra akaryakıt ve yedek parça fiyatlarındaki tahmin etmediğimiz çok fazla artışlar bizleri pes dedirtti. Pandemi döneminde yüzde 50 kapasite ile çalıştık ve çok sayıda insan toplu taşıma araçlarını binmekten çekindi. İnsanların bizim araçlardaki uygulanan kurallar nedeniyle güvenmeye başladı artık para kazanacağız derken, şuan gerçekten çok zor durumda kaldık. Borcumuzu artık ödeyebileceğiz, en önemlisi artık karnımızı doyuracağız derken yaşanan bu ekonomik şartlar nedeniyle ilgili kurumlarla irtibata geçmeye başladık ve gerçekten şoför esnafımız çok zor durumda. Bilindiği gibi biz kamu hizmeti veriyoruz, biz para kazanmıyoruz ve bu işi yapmayacağız deme gibi bir lüksümüz yok. Sokağa çıkma kısıtlamalarında biz işine gitmek zorunda olan çok sayıda meslek çalışanını taşıdık. Tam artık normale döndük derken ekonomideki patlama bizi çok zor durumda bıraktı. Bununla ilgili kimin elinden ne geliyorsa onu yapmak zorunda diye düşünüyorum” diye konuştu.

“BU DURUM OKUL ÖĞRENCİ SERVİSÇİLERİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME”

Öğrenci servisleri ile ilgili sevindirici bir gelişmeyi de paylaşan Başkan Özmeriç, “Bizim bağlı olduğumuz bir yasa var Okul Servisleri Yönetmeliği diye. Biz bir taraftan İçişleri Bakanlığına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı ve belediyeler denetimliyiz. Okul servis araçlarındaki şartlarla ilgili en az 5 bakanlıkla iç içeyiz. Bu kurallar içerisinde bize uygun olanı var, uygun olmayanı var. Özellikle okul servisleriyle alakalı çok maliyetli şartlar vardı ve bunlar yerine getirildi. Burada önemli bir konu vardı ve biz emeğimiz ile sermayemizi birleştiren küçük esnafız. Ülke ekonomisine ve özellikle istihdama çok büyük katkı sunuyoruz. Devlet bu konuda bizleri destekliyor, desteklemesi de gerekir. Çünkü Anayasanın 173. Maddesi, ‘Devlet koruyucu ve destekleyici önlemler alır’ diyor. Bizim okul servislerinde bir rehber bulundurma zorunluluğumuz var, özellikle ilkokul öğrenci servislerinde. Bu yardımcı rehber personelin özelliklerini belirlerken 22 yaşında ve lise mezunu şartı vardı. Bu şart, bizim koşullarımıza uygun bir şart değildi ve biz buna hep karşı çıktık. Biz dedik ki, ‘Bir çocuğun elinden tutarak araca bindirme ve indirmesiyle lise mezunu olmasının bir bağlantısı yoktur.’ Elbette tahsilli olması çok iyi ama aracı kullanan ilkokul mezunu olabiliyor, çalışan rehber personel lise mezunu olacak şartı konmuş geçmişte. Biz bu duruma hep karşı çıktık. Yardımcı personelin istenen eğimlere katılmasını ve sınavdan geçmesi ama ilkokul mezunu şartının kaldırılmasını istedik. Çünkü karı-koca olarak servisçilik yapan esnafımızda hem sorun yaşanmıyor hem de daha başarılı oluyorlardı. Son çıkan yasa ile ilkokul mezunu yardımcı personel kabul ediliyor artık. Bu durum okul öğrenci servisçilerimiz için çok önemli bir gelişme” açıklamasında bulundu.

“AKARYAKITIN 2 AY İÇERİSİNDE YÜZDE 50 ARTMASI MÜCBİR SEBEP OLMAYACAK DA NE OLACAK?”

İhale ile öğrenci servisi taşıma işi alan esnafın gelen akaryakıt ve diğer maliyetlerdeki artış karşısında çok mağdur olduğunu, bu konuda bir çözüm beklediklerini söyleyen Özmeriç, “Biz bugüne dek hiç kimseyi yolda bırakmadık, bu bizim kamu bilincimiz. Pandemi döneminde çok sayıda esnafımız çalışamadı, çalışanlarda zarar etti. Ancak çoğumuz çiftçi kökenli olduğumuz için ayakta kalabildik, belki kara gün için ayırmış olduğumuz 3-5 bileziğimiz vardı, onları satmak zorunda kaldık. Fakat bu esnaf onca olumsuzluğa rağmen ayakta kalabildi. Okul servis araçlarıyla ilgili 2 kurumla muhatabız biz. Şehir merkezi ve yakın ilçelere taşıdığımız öğrencilerimiz var. Bunlarla ilgili fiyat tarifesini Büyükşehir Belediye Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nden (UKOME) alıyoruz. Kapatılan köy okullarımızın kapatılması sonrası bir de kırsal mahallelerdeki çocuklarımızı, toplulaştırma eğitimi için ilçe merkezlerine taşıyoruz. Bunlarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın açmış olduğu haleye girerek bir sözleşme yapıyorlar. Bu okul servisçiliği yapan arkadaşlarımız 2 yıldır hiç para kazanmadı ve araçları kapılarının önünde durdu. Bu arkadaşlarımız bu süre içerisinde nasıl geçindiler? Elbette yapılanlar var, yapılmayanlar var. Çam sakızı çoban armağanı verdiği destekler var ama elbette bu yeterli olmaz. Bir çoğu da bana gelerek araçlarını satmak istediklerini söyledi. Biz bu arkadaşlarımıza bunun çözüm olmadığını söyleyerek farklı çözüm yollarını gösterdik onlara. Şimdi de artık çalışıp kazanma ve borçlarını ödeme zamanı. Biz bu akaryakıt ve diğer malzemelerin artışını nedeniyle Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bir yazı yazdık. Öğrenci servisi ihalelerinin yapıldığı dönem akaryakıtın 6,5-7 lira olduğunu ve şuan 10 liranın üzerinde olduğu için bizlere yardımcı olmalarını istedik. Bu talebimize olumsuz olarak cevap geldi. Taşıma yönetmeliğinde mücbir sebep diye bir madde var, Akaryakıt fiyatlarının 2 ay içerisinde yüzde 50 artması mücbir sebep olmayacak da ne olacak. Bu konuda milletvekillerimizin TBMM’de bir karar almasını istiyoruz. Çünkü esnafımız bizden bir çare bekliyor. Bu sadece bizim esnafımızın sorunu değil, tüm Türkiye’nin sorunu. Bu yıl ihale şartları gereği bu işi yapmak zorundayız. Esnafımız için çözüm üretilmez ise varsa bir ineği daha satar ve bu seneyi tamamlar. Fakat seneye ihaleye girecek ve bu öğrenci servisçiliğini yapacak insan bulamazsınız. Bu sorunun acilen düzeltilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler