Çine’de emekle yoğurulan lezzet
4 Ağustos 2025, Pazartesi 19:59Tweet | ||
![]() |
Aydın’ın Çine ilçesinde, köftenin yalnızca yemek değil bir kültür olduğu, yıllar içinde lezzetin gelenekle harmanlandığı özel bir adres var: TUN Gıda A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Köfteci Mehmet Zengin. Her gün yüzlerce kişiyi bu eşsiz lezzetle buluşturan işletmede ustalar, “Çine köftesi neden bu kadar meşhur?” sorusuna yanıt verdi. Merkez şubenin müdürü Mustafa Özkaya ve ızgara ustası Mehmet Uslu, tarifin sırrını hem etin kaynağında hem de ustalığın püf noktalarında aramak gerektiğini söylüyor.
BİR GARSONLUKTAN YÖNETİCİLİĞE UZANAN YOL
Çine doğumlu olan Mustafa Özkaya, 2014 yılında Mehmet Zengin’de garson olarak başladığı işine bugün merkez şube müdürü olarak devam ediyor. Lezzetin sırrını anlatırken şöyle diyor:
“Çine köftesi, diğer bölge köftelerinden ayrılır. Baharat oranı çok düşük tutulur, etin doğallığı ön planda olur. Her yerinden değil, hayvanın özel bölgelerinden alınan et kullanılır. Bu hayvanlar da özel olarak Çine ve çevresinden seçilerek belirli kriterlerle kesilir. Bizim köftemiz öyle uzun uzun pişmez. Az pişmiş, hatta halk arasında ‘solu pişmiş’ denir ya, o şekilde servis edilir. Ustalık burada devreye giriyor; eti yakmadan, lezzetini kaçırmadan kıvamında bırakmak önemli.”
Özkaya, köftenin yanında mutlaka ne yenmesi gerektiği sorusuna da coğrafyanın geleneksel mutfağıyla yanıt veriyor:
“Köftenin yanında mutlaka piyaz öneriyoruz. Yanına da kendi köy yoğurdumuzla hazırladığımız yayık ayranı. Tatlı olarak ise Aydın’a özgü kabak tatlımız var. Bizim kabak tatlımız büyük büyük değil, ince ince dilimlenmiş, üzerine tahin ve ceviz konularak servis edilir.”
KÖFTEYE ATEŞ DEĞİL SABIR DEĞMELİ
2008 yılından bu yana işletmede ızgara ustası olarak çalışan Mehmet Uslu ise Çine köftesinin mutfak sırrını şu sözlerle anlatıyor:
“Ben de Çineliyim. Ürünleri kendimiz hazırlıyoruz. Bu işin özü Çine’nin lezzeti, havası, baharatları. Ancak en önemli püf noktası pişirme tekniğidir. Çine köftesi yüksek ateşte değil, hafif ateşte pişirilir. Etin suyunu kaybetmeden pişmesi gerekir. Çok pişirirseniz lezzeti kaçar. Kıvamını doğru ayarlamak ustalık ister.”
HER YIL UĞRAMADAN GEÇMEYENLER VAR
Mehmet Zengin’de sadece ustaların değil, müdavimlerin de söyleyecekleri var. Tatilciler için bir uğrak noktası haline gelen işletmenin kapısından her yıl içeri girenlerden biri de Almanya’dan gelen Gülşen Aşıcı.
“İzmir’de yaşıyorum ama Muğla’ya giderken ya da dönüşte mutlaka buraya uğruyoruz. Mehmet Zengin’in çöp şişi harika. Her sene severek geldiğimiz bir yer. Tatil dönüşü burada yemek yemek bizim için bir gelenek oldu.”
Ailede yalnızca Gülşen Hanım değil, eşi Yasin Aşı da bu gelenekten memnuniyet duyuyor:
“Almanya’dan geldik. Uşak’ta yaşıyoruz ama tatilde Bornova’daydık. Mehmet Zengin’e uğramadan geçmiyoruz. Köftesi de çöp şişi de çok güzel. Hanım kabak tatlısını çok beğendi. Benim Türkçem çok iyi değil ama herkese tavsiye ederim.”
LEZZET, EMEK VE GELENEKLE PİŞİYOR
TUN Gıda A.Ş.’nin Mehmet Zengin markası altında sunduğu Çine köftesi, yalnızca bir menü ürünü değil; yılların emeği, ustaların tecrübesi ve bölgenin doğasına saygıyla yoğrulmuş bir lezzet mirası. Etin doğru seçimi, baharatın dengesi, ateşin kıvamı ve servisteki titizlik, bu köftenin neden Çine ile özdeşleştiğini açıkça ortaya koyuyor.
HABER VİDEOLARI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efeler İlçe Başkanlığı’nın 39. Olağan Kongresi

Aydın’ın yerel televizyon kanalı tvDEN, yeni yayın döneminde mahallelerin

Aydın'ın Efeler ilçesinde yaklaşık yarım asırdır koltuk döşeme ve

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda kış sebzeleri

Aydın’da bir çay bahçesi, sadece çay ve kahve servisiyle

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmete giren Bakraç Restoran, görkemli

Aydın’da son dönemde altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş, vatandaşların

Aydınlı vatandaşlar, belediyenin mahallelerde yürüttüğü hizmetler

Döviz kurlarında yaşanan artış, pazar ve market fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Aylarca süren heyecanlı bekleyiş sona erdi. Zoroğlu Alışveriş Merkezi’nin

Türkiye’nin yerli tohum üretiminde öncü firmalarından Progen,

Türkiye’nin yerli tohum üretiminde öncü firmalarından Progen,

Aydın’da görev yapan Fizyoterapist Fatma Nur Uçak, özellikle

TVDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Gündem Özel programına konuk

Aydın 1. Sanayi Sitesi’nde çocukluğundan beri hurdacılık yapan Bülent

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş ile İl Başkanı Ahmet Ertürk, İncirliova’da

Aydın’da Söke-Kuşadası yolunda çöken bölümde çalışmalar

III. Uluslararası Mitoloji Film Festivali’nin İzmir’de başlayan serüveni,

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efeler İlçe Başkanlığı önünde coşkulu

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda tezgâh

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, İncirliova Yazidere Mahallesi’nde

Aydın’ın sokaklarında mikrofon uzattığımız vatandaşlara “Hangi ilçede

Aydın’da hizmet veren Garaj 09 Oto Kuaför’ün sahibi Süleyman

Aydın’da bir bankada görevli çalışan, zimmetine milyonlarca lira

Aydın’da 4,5 yıldır taksicilik yapan Hakan, mesleğin zorluklarını, güvenlik

Altın fiyatlarındaki hareketlilik Aydın’daki kuyumcuların da gündeminde.

2025-2026 eğitim-öğretim yılı Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ)

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, geçtiğimiz günlerde Köşk

Aydın’ın Çine ilçesinde 13 yıldır hizmet veren Çetin Börek,

Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Eskiçine Mahallesi Muhtarı

Aydın’da kalaycılığın temsilcilerinden 68 yaşındaki Aydın Alkış, ata yadigârı

Aydın’ın Efeler ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde hizmet veren Bakraç

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, seçim öncesi Güdüşlü

Tozlu raflarda unutulan radyolar, yıllanmış pikaplar, gaz lambaları ve çevirmeli

Üniversite sezonunun yaklaşmasıyla birlikte Aydın’da özellikle Doğu

Aydın’ın köklü eğitim kurumlarından Atatürk Anadolu Lisesi, yaklaşık

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, ilçenin yaklaşık 60

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Konferans Salonu’nda,

Aydın Büyükşehir Belediye (BSB) Meclisi’nde yaşanan gerginlik üzerine

Aydın’ın Efeler ilçesi Yağcılar içinde hizmet veren Bakış Ev,

Günlük yaşamda neşeli, sosyal ve dışa dönük görünen