Gıda Mühendisi uyardı: Et alırken nelere dikkat etmeli?
19 Temmuz 2025, Cumartesi 20:41Tweet | ||
![]() |
Aydın’da faaliyet gösteren Tun Gıda A.Ş.’nin üretim müdürü Gıda Mühendisi Feride Büyüksarı, et tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Büyüksarı, etin renginden kokusuna, kıvamından saklama koşullarına kadar birçok noktada bilinçli davranılması gerektiğini vurguladı.
"KAHVERENGİ VEYA YEŞİLE DÖNÜK ETTEN UZAK DURUN"
Etin kalitesinin ilk anda anlaşılabileceğini belirten Büyüksarı, “Etin rengi parlak kırmızı olmalı. Kahverengileşmiş veya yeşile dönmüş ürünlerden kesinlikle uzak durmak gerekir” dedi. Koku ve dokunun da etin tazeliği hakkında bilgi verdiğini söyleyen Büyüksarı, “Etin kendine has kokusu alınabilmeli. Ekşi ya da tatlımsı kokular, etin bozulduğuna işaret eder” ifadelerini kullandı.
"TAZE ET, DOKUNULDUĞUNDA DİRENCİNİ KORUR"
Etin yüzeyinde yapışkan sıvı olmaması gerektiğini hatırlatan Büyüksarı, “Taze et, dokunulduğunda eski halini alır. Hâlâ bir direnci ve mukavemeti vardır. Bu, tazeliğin göstergesidir. Yapışkan kıvamlı bir sıvı varsa bu, etin bayatladığını gösterir” dedi.
"DENETLENEN YERLERDEN ALIŞVERİŞ YAPIN"
Vatandaşlara alışverişte dikkatli olmaları çağrısında bulunan Büyüksarı, “Etin alındığı yer çok önemli. Güvenilir, Tarım Bakanlığı tarafından denetlenen işletmelerden alışveriş yapılmalı. Paketli ürünlerde etiket bilgileri, son tüketim tarihi ve muhafaza koşulları mutlaka kontrol edilmeli” dedi. Donuk ürün tüketenlere de seslenen Büyüksarı, “Donuk ürünler çözülmeden saklanmalı. Çözdürülmüş ürünler tekrar dondurulmamalı. Donuk ürünler -18, taze ürünler ise +4 derecede muhafaza edilmeli” ifadelerini kullandı.
"HER ET HER YEMEKTE KULLANILMAZ"
Etin kullanım amacına göre seçilmesi gerektiğini kaydeden Büyüksarı, “Izgara için antrikot, bonfile, kontrfile; haşlama için incik ve gerdan; kavurma için but; köfte ya da hamburger içinse döş kısmı tercih edilmeli” şeklinde konuştu.
"KIYMA VE KÖFTE ÜRÜNLERİNDE HİLE YAPILABİLİYOR"
Bazı işletmelerin tarihi geçmiş etleri fazla baharat ya da yağla maskeleyerek köfte haline getirdiğini belirten Büyüksarı, bu tür ürünlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. “Bu tip hileli ürünler, etin rengi, kokusu ve dokusuna bakarak anlaşılabilir. Tüketici bilinçli olmalı, denetlenen üreticileri tercih etmelidir” dedi.
"KATKISIZ VE SİNDİRİMİ KOLAY ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ"
Tun Gıda A.Ş. bünyesinde yer alan Mehmet Zengin markasıyla ürettikleri ürünlerde özellikle çocuklar, yaşlılar ve gençlerin ihtiyaçlarını gözettiklerini aktaran Büyüksarı, “Köfte ve hamburger üretiminde döş etini kullanıyoruz. Katkı maddesi içermeyen, sindirimi kolay, besleyici değeri yüksek ürünler elde ediyoruz” ifadelerini kullandı.
HABER VİDEOLARI

Aydın’da eğitim ve toplumsal dayanışmayı bir arada yürüten Aydın İsabet

Bakan Tekin’in zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasına yönelik açıklamaları

Aydın’ın eğitimde öncü kurumlarından Aydın Bil Koleji, 2025-2026 eğitim

Aydın sokaklarında mikrofonumuzu “Bir erkeği en iyi kim tanır, annesi mi yoksa

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3, Nazilli’de 2 şubesi bulunan Güldeste

Selime Aydemir ve Ukraynalı Victoria Sağdıç'ın sunduğu eğlence dolu program

Aydın’ın Çine ilçesinde yaşayan Cihan Akkurt, Aydın’ın düşman

Aydın’da vatandaşlara sosyal hayatta kendilerini ne kadar güvenli hissettikleri

35 yıllık deneyimiyle Türkiye’nin en büyük mobilya üretim

2025-2026 eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala, üniversite öğrencilerinin

SD İşitme Cihazları Kurucusu Sedanur Koç Kayhan, kulak sağlığı konusunda toplumda

CHP'den istifa edip 14 Ağustos'ta AK Parti'ye katılan Aydın Büyükşehir

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda, okullarda serbest kıyafet

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden emekli bürokrat İbrahim Gürdal,

Türkiye Yangın Söndürme Cihazları İmalatçı ve İthalatçı

Aydın İsabet Okulları, 1-10 Eylül 2025 tarihleri arasında “Oryantasyon

Yunanistan’da gündeme gelen haftada 4 gün, günde 10 saatlik çalışma

Aydın’da yaklaşık 20 yıldır kuyumculuk yapan İbrahim Gül, altın fiyatlarındaki

Okulların açılmasına günler kala çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarında

Aydın’ın kanayan yarası haline gelen ve yüzlerce insanın mağdur edildiği

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, şehirde

tvDEN ekranlarında yayınlanan Uzmanına Sor programının bu haftaki konuğu Dörtgen

Aydın’da eğitim dünyasına yeni bir soluk geldi. 15 yıl aradan sonra yeniden

Aydın’da optik sektöründe hizmet veren Aydın ve Uşak Gözlükçüler

tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Gündem Özel programına konuk

Selime Aydemir ve Ukraynalı Victoria Sağdıç'ın eğlenceli sunumuyla Ege'den

Aydın sokaklarında mikrofon uzattığımız vatandaşlara “Bugün sizi kim arasaydı

Aydın’da eğitim anlayışına yeni bir soluk getiren Özel Aydın İsabet Okulları,

2025- 2026 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala kırtasiyelerde

Aydın-Denizli Karayolu üzerinde bulunan Umurlu Mahallesi’ndeki 2011 yılında

tvDEN ekibi olarak Aydın’da vatandaşlara mikrofon uzattık ve “Küçükken

Aydın İsabet Okulları, 2025-2026 eğitim dönemine öğrencilerin yalnızca akademik

Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde (ÖRKOOP) başkanlık

Aydın’ın Efeler ilçesi Umurlu Mahallesi Köşk çıkışında bulunan

Özel Aydın İsabet Okulları, 2025-2026 eğitim döneminde robotik kodlama ve

Aydınlı Feriştah Baysal, Zoroğlu Alışveriş Merkezi’nin 2015 yılında düzenlediği

Aydın’ın tarım paydaşları ve İncirliova Kaymakamı İlhan Abay, Tarım ve Orman

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nun aylık olağan toplantısı sonrası

İşitme cihazlarının kulağı tembelleştirdiği yönündeki yanlış bilgiler hakkında

Aydın’da yapımı devam eden Adnan Menderes Stadyumu’ndaki çalışmalar

Cumhuriyet Halk Partisi’nden Adalet ve Kalkınma Partisi’ne geçen