Gıda Mühendisi uyardı: Et alırken nelere dikkat etmeli?
19 Temmuz 2025, Cumartesi 20:41| Tweet | ||
|
||
Aydın’da faaliyet gösteren Tun Gıda A.Ş.’nin üretim müdürü Gıda Mühendisi Feride Büyüksarı, et tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Büyüksarı, etin renginden kokusuna, kıvamından saklama koşullarına kadar birçok noktada bilinçli davranılması gerektiğini vurguladı.
"KAHVERENGİ VEYA YEŞİLE DÖNÜK ETTEN UZAK DURUN"
Etin kalitesinin ilk anda anlaşılabileceğini belirten Büyüksarı, “Etin rengi parlak kırmızı olmalı. Kahverengileşmiş veya yeşile dönmüş ürünlerden kesinlikle uzak durmak gerekir” dedi. Koku ve dokunun da etin tazeliği hakkında bilgi verdiğini söyleyen Büyüksarı, “Etin kendine has kokusu alınabilmeli. Ekşi ya da tatlımsı kokular, etin bozulduğuna işaret eder” ifadelerini kullandı.
"TAZE ET, DOKUNULDUĞUNDA DİRENCİNİ KORUR"
Etin yüzeyinde yapışkan sıvı olmaması gerektiğini hatırlatan Büyüksarı, “Taze et, dokunulduğunda eski halini alır. Hâlâ bir direnci ve mukavemeti vardır. Bu, tazeliğin göstergesidir. Yapışkan kıvamlı bir sıvı varsa bu, etin bayatladığını gösterir” dedi.
"DENETLENEN YERLERDEN ALIŞVERİŞ YAPIN"
Vatandaşlara alışverişte dikkatli olmaları çağrısında bulunan Büyüksarı, “Etin alındığı yer çok önemli. Güvenilir, Tarım Bakanlığı tarafından denetlenen işletmelerden alışveriş yapılmalı. Paketli ürünlerde etiket bilgileri, son tüketim tarihi ve muhafaza koşulları mutlaka kontrol edilmeli” dedi. Donuk ürün tüketenlere de seslenen Büyüksarı, “Donuk ürünler çözülmeden saklanmalı. Çözdürülmüş ürünler tekrar dondurulmamalı. Donuk ürünler -18, taze ürünler ise +4 derecede muhafaza edilmeli” ifadelerini kullandı.
"HER ET HER YEMEKTE KULLANILMAZ"
Etin kullanım amacına göre seçilmesi gerektiğini kaydeden Büyüksarı, “Izgara için antrikot, bonfile, kontrfile; haşlama için incik ve gerdan; kavurma için but; köfte ya da hamburger içinse döş kısmı tercih edilmeli” şeklinde konuştu.
"KIYMA VE KÖFTE ÜRÜNLERİNDE HİLE YAPILABİLİYOR"
Bazı işletmelerin tarihi geçmiş etleri fazla baharat ya da yağla maskeleyerek köfte haline getirdiğini belirten Büyüksarı, bu tür ürünlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. “Bu tip hileli ürünler, etin rengi, kokusu ve dokusuna bakarak anlaşılabilir. Tüketici bilinçli olmalı, denetlenen üreticileri tercih etmelidir” dedi.
"KATKISIZ VE SİNDİRİMİ KOLAY ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ"
Tun Gıda A.Ş. bünyesinde yer alan Mehmet Zengin markasıyla ürettikleri ürünlerde özellikle çocuklar, yaşlılar ve gençlerin ihtiyaçlarını gözettiklerini aktaran Büyüksarı, “Köfte ve hamburger üretiminde döş etini kullanıyoruz. Katkı maddesi içermeyen, sindirimi kolay, besleyici değeri yüksek ürünler elde ediyoruz” ifadelerini kullandı.
HABER VİDEOLARI

Artan gıda zehirlenmelerinin ardından Aydınlılara sokak lezzetleri konusundaki güvenlerini

Aydın Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Meclis Toplantısının ilk oturumu gerçekleşti. Aydın

Aydın’ın Efeler ilçesinde Klinik Psikolog Hatice Özçelik

Aydın’ın Çine ilçesinde Saliha Duran ile Bahadır Kara, düzenlenen

Aydın’da siyasetin ve yargının sıcak başlıkları “Gündem Özel”de

Aydın’da bir vatandaş, kendini Türk Telekom çalışanı olarak tanıtan

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kent genelinde düzenlenen fide

Türkiye’de hemen her gün bir kadın cinayeti haberi geliyor. Artan

Aydın’da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında kent genelinde

Aydın’ın Efeler ilçesinde oto tamir ve bakım servisi işletmeciliği yapan

Aydın’da okulların ara tatile girmesiyle birlikte öğrenciler, hem dinlenmek

E-ticaret her geçen gün büyüyor, ama vatandaşların güven

Bazı vatandaşlar, aileleri ve arkadaşlarından aldıkları destekle stresle başa çıktıklarını

Aydın’da kamu sendikacılığının öncü isimlerinden biri olan Türk

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programında bu hafta

Aydın’da aylar süren heyecan sona erdi. Zoroğlu Alışveriş Merkezi’nin

Aydın’da kaldırım işgalleri her geçen gün artarken vatandaşlar,

Aydın’da 18 Yaş Sorusu Duygulandırdı! “O YAŞA GELMEK SERVETE MAL OLSA

Aydın sokaklarında kimine göre hayal, kimine göre acı bir gerçek.

Aydın sokaklarında “Bir günlüğüne bir şeyi yasaklama hakkınız

Aydın Valisi Yakup Canbolat, yapımı tamamlanma aşamasına gelen Aydın Şehir Hastanesi’ni

Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sosyal medyanın insanlar üzerindeki

TMOBB Jeoloji Mühendisleri Aydın İl Temsilcisi Salih Kaymak, “Şu anda Aydın

Aydın’da havaların serinlemesiyle birlikte pazarlarda turşuluk sebze telaşı

Kış kapıya dayandı. Havalar yavaş yavaş soğumaya başlarken, Aydınlı vatandaşlara kış

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Mustafa Mutlu Yılmaz, 30 yılı aşkın

Nazilli Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Hüdai Tosun, ilçede

tvDEN'de Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programı,

Hukukçu-sosyolog Zekai Savaşlar, tvDEN ekranlarında yayınlanan Kuş Bakışı programında

Aydın sokaklarında mikrofon uzattık, “Sizi en çok rahatsız eden şey nedir?”

Ekim ayının son günlerinde Aydın’ın Kuşadası ilçesi, farklı ülkelerden

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 55 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Kazım Kahyaoğlu,

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bu hafta kurulan semt pazarında hem pazarcılar

Aydın’da Salı Pazarı, sadece taze gıda ürünleriyle değil, uygun fiyatlı











