Gıda Mühendisi uyardı: Et alırken nelere dikkat etmeli?
19 Temmuz 2025, Cumartesi 20:41Tweet | ||
![]() |
Aydın’da faaliyet gösteren Tun Gıda A.Ş.’nin üretim müdürü Gıda Mühendisi Feride Büyüksarı, et tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Büyüksarı, etin renginden kokusuna, kıvamından saklama koşullarına kadar birçok noktada bilinçli davranılması gerektiğini vurguladı.
"KAHVERENGİ VEYA YEŞİLE DÖNÜK ETTEN UZAK DURUN"
Etin kalitesinin ilk anda anlaşılabileceğini belirten Büyüksarı, “Etin rengi parlak kırmızı olmalı. Kahverengileşmiş veya yeşile dönmüş ürünlerden kesinlikle uzak durmak gerekir” dedi. Koku ve dokunun da etin tazeliği hakkında bilgi verdiğini söyleyen Büyüksarı, “Etin kendine has kokusu alınabilmeli. Ekşi ya da tatlımsı kokular, etin bozulduğuna işaret eder” ifadelerini kullandı.
"TAZE ET, DOKUNULDUĞUNDA DİRENCİNİ KORUR"
Etin yüzeyinde yapışkan sıvı olmaması gerektiğini hatırlatan Büyüksarı, “Taze et, dokunulduğunda eski halini alır. Hâlâ bir direnci ve mukavemeti vardır. Bu, tazeliğin göstergesidir. Yapışkan kıvamlı bir sıvı varsa bu, etin bayatladığını gösterir” dedi.
"DENETLENEN YERLERDEN ALIŞVERİŞ YAPIN"
Vatandaşlara alışverişte dikkatli olmaları çağrısında bulunan Büyüksarı, “Etin alındığı yer çok önemli. Güvenilir, Tarım Bakanlığı tarafından denetlenen işletmelerden alışveriş yapılmalı. Paketli ürünlerde etiket bilgileri, son tüketim tarihi ve muhafaza koşulları mutlaka kontrol edilmeli” dedi. Donuk ürün tüketenlere de seslenen Büyüksarı, “Donuk ürünler çözülmeden saklanmalı. Çözdürülmüş ürünler tekrar dondurulmamalı. Donuk ürünler -18, taze ürünler ise +4 derecede muhafaza edilmeli” ifadelerini kullandı.
"HER ET HER YEMEKTE KULLANILMAZ"
Etin kullanım amacına göre seçilmesi gerektiğini kaydeden Büyüksarı, “Izgara için antrikot, bonfile, kontrfile; haşlama için incik ve gerdan; kavurma için but; köfte ya da hamburger içinse döş kısmı tercih edilmeli” şeklinde konuştu.
"KIYMA VE KÖFTE ÜRÜNLERİNDE HİLE YAPILABİLİYOR"
Bazı işletmelerin tarihi geçmiş etleri fazla baharat ya da yağla maskeleyerek köfte haline getirdiğini belirten Büyüksarı, bu tür ürünlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. “Bu tip hileli ürünler, etin rengi, kokusu ve dokusuna bakarak anlaşılabilir. Tüketici bilinçli olmalı, denetlenen üreticileri tercih etmelidir” dedi.
"KATKISIZ VE SİNDİRİMİ KOLAY ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ"
Tun Gıda A.Ş. bünyesinde yer alan Mehmet Zengin markasıyla ürettikleri ürünlerde özellikle çocuklar, yaşlılar ve gençlerin ihtiyaçlarını gözettiklerini aktaran Büyüksarı, “Köfte ve hamburger üretiminde döş etini kullanıyoruz. Katkı maddesi içermeyen, sindirimi kolay, besleyici değeri yüksek ürünler elde ediyoruz” ifadelerini kullandı.
HABER VİDEOLARI

Aydın’da faaliyet gösteren Tun Gıda A.Ş.’nin üretim müdürü

İYİ Parti Aydın İl Başkanı Ahmet Ertürk, partinin il binasında düzenlenen

Aydın’da uzun yıllardır incir ve incir fidanı üretimi yapan elektronik

Tost, döner, hamburger derken son yıllarda yükselişe geçen lezzetlerden

Aydın'ın İncirliova ilçesinden Efeler'de kurulan pazarlara gelerek

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan geleneksel Pazar Pazarı’nda vatandaş

Aydın’ın Çine ilçesinde oto lastik hizmetleri veren Teoman Demiroğlu,

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, yüksek

Aydın Berberler Kuaförler ve Güzellik Salonları Esnaf ve Sanatkarlar Odası

Galatasaray Spor Kulübü’nün 2024-2025 sezonunda kazandığı Süper

Öz Sağlık-İş Aydın Şubesi, Kuzey Irak'ta Pençe Kilit Operasyonu sırasında

Aydın'ın Efeler ilçesinde kar helvası satışı yapan Sedat Savaşal, yüksek

Aydın ASTİS Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Demobsan

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün

Aydın Bakkallar, Bayiler, Büfeciler Esnaf Odası Başkanı İlyas Seçkin,

Aydın Marangozlar Odası Başkanı Ertan Kaya, tüketici hakem heyetlerinden gelen

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) Grup Elemanları, yıllardır süregelen mağduriyetlerini

Aydın’ın Çine ilçesinde 54 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Turgut

Aydın’ın Çine ilçesinde sıcak yaz günlerinde serinletici

Aydın’ın Çine ilçesinde 2020 yılında kurulan Tun Gıda A.Ş., kırmızı

Aydın’ın tarihi simgelerinden Nasuh Paşa Külliyesi, aslına uygun şekilde

Aydın’ın Koçarlı ilçesinde hizmet veren Çallak Motor, artık

Aydın Barosu, zeytinlik alanların madenciliğe açılmasının önünü

tvDEN mikrofonuna konuşan bir vatandaş, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin

Sıcak yaz aylarının kavurucu etkisiyle serinlik arayışı tüm hızıyla sürerken,

Aydın'da 25 yıllık deneyime sahip cep telefonu teknik servis uzmanı Hüseyin

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, geçtiğimiz günlerde

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren SD İşitme Cihazları Satış ve Uygulama

Aydın’ın Efeler ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde ağız ve diş sağlığı

Antalya’nın Kaş ilçesinde darp sonucu ağır yaralanan 33 yaşındaki Muzaffer

Aydın’da yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte termometreler 40 dereceye

Bugün Dünya Alpagut Federasyonu yönetim kurulu, Türkiye Cumhuriyeti’nin

Gazeteci Emin Aydın'ın sunduğu tvDEN ekranlarındaki Baş Başa programının konuğu

Türkiye’de iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmak amacıyla Avrupa

Gazeteci Emin Aydın’ın sunduğu Baş Başa programına konuk olan Adnan Menderes

Profesyonel Koç ve Mentör Mehtap Şamat, tvDEN ekranlarında Gazeteci Emin