“Vücudunuzun sağlığını elinize alın”

17 Ekim 2022, Pazartesi 18:15

     


tvDEN’de Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ayça Tuzcu oldu. Hasta olmamak ve sağlıklı kalmak hakkında bilgi veren Tuzcu,” Vücudunuzun sağlığını elinize alın. Uykunuzu düzenleyin, sporunuzu yapın, sağlıklı ilişiler kurun, stresinizi yönetin. Kendinizi her yönüyle tanıyın” dedi.

Vücut sağlığı için gerekli olan iyot mineralinin eksik ya da fazla olma sonuçlarını anlatan Tuzcu, ““Vücudumuzda eğer iyot eksikse yaşamsal fonksiyonlarımızı devam ettirebilmemiz için çok önemli bir hormonumuz olan tiroit bezlerimiz büyümeye başlar. Hasta olmamak için iyot mineralini hep dışarıdan almalıyız çünkü vücudumuz iyot mineralini üretemiyor. İyot minerali vücudumuzda eksik olduğunda kendimizi sürekli halsiz hisseder, uykuya daha eğilimli oluruz. Kilo artışı ve alamama durumları söz konusu olabilir. Sindirim ve dışkılama sistemimize kadar her şey değişir. İyot minerali artışı ise toplumumuzda çok az bir sorun teşkil ediyor. Doktor gözetimi altında alınması gerekiyor” dedi.

“ÖSTROJEN DİĞER HORMONLARLA DENGELENMEZSE VÜCUDU KANSERE GÖTÜREBİLECEK NİTELİKTEDİR”

Vücut sağlı için hormonlardan bahseden Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ayça Tuzcu, “Bir diğer hormonumuz olan östrojen, temel kadınlık hormonudur. Östrojen diğer hormonlarla dengelenmezse vücudu kansere götürebilecek niteliktedir. Östrojen hormonunun dengelenip dengelenmediğini adet düzensizliği, ciltte sivilcelenme, baş ağrıları, yorgunluklar gibi belirtiler gösterebilir. Östrojenin fazla olması meme kanseri, rahim kanseri, miyomlar gibi ağır hastalıklara neden olabilir. Dışarıdan aldığımız şampuanlar, kremler, saç boyaları, parfümler östrojen taşıyorlar. Daha önce kanser tedavisi görmüş hastaların bunları kullanmamasını öneriyorum. Melatonin hormonu da vücutta sentezlenen bir hormondur. Vücudun bu hormonu salgılayabilmesi için 23.00’ da karanlık ortamda olmamız gerekiyor. Vücudumuzdaki sindirim ve sinir sistemleri koruyan bu hormona gençlik hormonu da deniyor. Eğer geceleri uyuyup bu hormonu alamıyorsanız dışarıdan almanız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“GÜLMEK VE NEFES ALMAK VÜCUDUMUZU STRESTEN KORUYOR”

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tedavi Merkezleri’nde tahlil sonuçlarını göz önüne alındığını, Eksik olan mineral ve vitamin takviyesinde bulunulduğunu belirten Tuzcu, stres hormonları hakkında şu sözleri ifade etti: “Kortizol, stres hormonudur. Bahsettiğim stres; ağır egzersiz, kan şekeri düşüklüğü ve enfeksiyon olabilir. Aslında böbrek üstü bezlerimize çok iyi davranmamız gerekiyor. Çünkü onlar kortizol sentezleyerek bizi stresle mücadele etmemize yardım ediyor. Nervus vagos ise strese girdiğimizde karnımızda oluşan ağrının sebebidir. Strese girdiğimizde midemiz bulanır, tuvaletimiz gelir, nefesimiz sıkışır. Bu gibi durumlarda bu sinir rahatlatma ve gevşetme sahiptir. Fakat biz bunu doğru nefes alarak ve kahkaha atarak doğru şekilde uyarmayı bilmiyoruz. Aynı zamanda müzik dinlemek ve şarkı söylemek de bizi stresten koruyan bir etkenlerdir.” (HAZEL BAYIK) 







 
Son Eklenen Haberler