Yamalak Sarısı için zeytin işletmecilerine çağrı
20 Ekim 2020, Salı 14:28Tweet | ||
![]() |
Kuyucak’ın Yamalak Mahallesi’nde üretilen ve adını yetiştiği topraklardan alan Yamalak zeytininin geleneksel hasat işlemleri tamamlandı. Üreticiler, zeytinin dünyaya tanıtılması için destek bekliyor.
Adını yetiştiği topraklardan alan Yamalak zeytininin geleneksel hasat işlemlerinde sona gelindi. Kuzey yarım kürede en erken gelişen ve ismini Aydın’ın Kuyucak İlçesi Yamalak Mahallesi’nden alan Yamalak Sarısı zeytininin 15 Eylül’de başlayan hasadı 15 Ekim itibarıyla sona erdi. Yamalak halkı ise en iyi yeşil salamuralık zeytinlerden olan Yamalak Sarısı’nın hak ettiği değeri görmesi için yaptığı çağrılarla gündeme geldi.
Yamalak zeytininin duyurulması için yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyleyen Yamalak Mahalle Muhtarı Mustafa Kemal Çetinel, ”Kuzey yarım kürede ilk hasat yapılan zeytinimiz Türkiye’nin en iyi zeytinlerinden birisidir. Yamalak Sarısı olarak tescillenmiş bir marka olduğu halde bu güne kadar yeterince tanınmadığı için hak ettiği değeri henüz bulamadığını düşünüyoruz. Ancak, yeşil sofralık zeytin olarak mükemmel olan zeytinimiz, yağ kalitesi açısından da çok yüksektir. Bu sebeple Yamalak Zeytin ürünlerini tüketicilere ısrarla tavsiye ediyoruz” dedi.
“ZEYTİN İŞLETMECİLERİNİ KASABAMIZA BEKLİYORUZ”
Yamalaklı üreticilerden Fikret Onursal da zeytinlerinin İzmir-Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından Yamalak Sarısı markasıyla tescillendiğini belirterek, “Yamalak Sarısı çizilerek, kırılarak sofrada kullanılabilir. Aynı zamanda yağı da çıkarılabiliyor. Tadının çok güzel olmasına rağmen zeytinimiz, bu güne kadar yeterince tanıtılamadığından gereken değeri görmedi. Dünyanın en değerli zeytini olan Yamalak zeytininin bütün sofralarda yer almasını sağlayabilmek ve marka değerini daha da artırabilmek için önümüzdeki dönemlerde zeytin işletmecilerini kasabamıza bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“HASADINA BAŞLARKEN YEMİN EDİLİYOR”
Yamalak’ta görev yapan Cami İmam Hatibi Yunus Yıldız ise bölgeye ilk geldiği zamanlarda önce incir hasadının yapımına şahit olduğunu peşinden de zeytin hasadının başladığını söyleyerek, “Hasat başlarken çiftçilerin incire ve zeytine yemin ederek başlaması dikkatimi çekti. Kuran-ı Kerim’deki Tin Suresi’ni hatırlatan bu eylem beni sureyi her okuduğumda duygulandırıyor. Buraya gelmeden önce aldığımız zeytinin ne olduğunu bilmiyorduk. Yamalak Sarısı zeytinini tanıdıktan sonra daha bilinçli bir şekilde zeytincilere gidiyorum. Artık sadece Yamalak Sarısı zeytinini tercih ediyorum” diye konuştu.
HEM SOFRALIK HEM YAĞLIK ZEYTİN
Aydın’nın Kuyucak İlçesi Yamalak Mahallesi başta olmak üzere Kuyucak merkez ile Pamukören, Horsunlu, Kurtuluş Mahalleleri ve Buharkent ilçesinde de yetişen Yamalak Sarısı namlı sofralık zeytin, aynı zamanda zeytinyağı için de yetiştiriliyor. (HABER MERKEZİ)

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, ilçedeki bamya üreticilerinin

Aydın Yıldızspor Teknik Direktörü Samet Albayrak, kulübün yeni

Aydın’ın İncirliova ilçesinde hizmet veren Nova Mobilya, uygun fiyatlı,

Kardeşköy Spor, 2000 yılından bu yana başkanlığını yürüten Hüseyin

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Ramazanpaşa Sarraflar Çarşısı’nda

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, yaklaşan pamuk hasadı öncesinde

Aydın’ın merkezi noktalarından Sevgi Yolu’nda faaliyet gösteren Sevgi

Hazır giyimin yükselişiyle yok olmaya yüz tutan manifatura kültürü,

Aydın İsabet Okulları, 2025–2026 eğitim öğretim dönemine yeni bir

Bir zamanlar kapı önlerinde çay eşliğinde edilen sohbetler, çocukların

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Eğrikavak Mahallesi’nde yaşayan

Aydın’da eğitim ve toplumsal dayanışmayı bir arada yürüten Aydın İsabet

Bakan Tekin’in zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasına yönelik açıklamaları

Aydın’ın eğitimde öncü kurumlarından Aydın Bil Koleji, 2025-2026 eğitim

Aydın sokaklarında mikrofonumuzu “Bir erkeği en iyi kim tanır, annesi mi yoksa

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3, Nazilli’de 2 şubesi bulunan Güldeste

Selime Aydemir ve Ukraynalı Victoria Sağdıç'ın sunduğu eğlence dolu program

Aydın’ın Çine ilçesinde yaşayan Cihan Akkurt, Aydın’ın düşman

Aydın’da vatandaşlara sosyal hayatta kendilerini ne kadar güvenli hissettikleri

35 yıllık deneyimiyle Türkiye’nin en büyük mobilya üretim

2025-2026 eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala, üniversite öğrencilerinin

SD İşitme Cihazları Kurucusu Sedanur Koç Kayhan, kulak sağlığı konusunda toplumda

CHP'den istifa edip 14 Ağustos'ta AK Parti'ye katılan Aydın Büyükşehir

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda, okullarda serbest kıyafet

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden emekli bürokrat İbrahim Gürdal,

Türkiye Yangın Söndürme Cihazları İmalatçı ve İthalatçı

Aydın İsabet Okulları, 1-10 Eylül 2025 tarihleri arasında “Oryantasyon

Yunanistan’da gündeme gelen haftada 4 gün, günde 10 saatlik çalışma

Aydın’da yaklaşık 20 yıldır kuyumculuk yapan İbrahim Gül, altın fiyatlarındaki

Okulların açılmasına günler kala çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarında

Aydın’ın kanayan yarası haline gelen ve yüzlerce insanın mağdur edildiği

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, şehirde

tvDEN ekranlarında yayınlanan Uzmanına Sor programının bu haftaki konuğu Dörtgen

Aydın’da eğitim dünyasına yeni bir soluk geldi. 15 yıl aradan sonra yeniden

Aydın’da optik sektöründe hizmet veren Aydın ve Uşak Gözlükçüler

tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Gündem Özel programına konuk

Selime Aydemir ve Ukraynalı Victoria Sağdıç'ın eğlenceli sunumuyla Ege'den

Aydın sokaklarında mikrofon uzattığımız vatandaşlara “Bugün sizi kim arasaydı

Aydın’da eğitim anlayışına yeni bir soluk getiren Özel Aydın İsabet Okulları,

2025- 2026 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala kırtasiyelerde