Yamalak Sarısı için zeytin işletmecilerine çağrı
20 Ekim 2020, Salı 14:28Tweet | ||
![]() |
Kuyucak’ın Yamalak Mahallesi’nde üretilen ve adını yetiştiği topraklardan alan Yamalak zeytininin geleneksel hasat işlemleri tamamlandı. Üreticiler, zeytinin dünyaya tanıtılması için destek bekliyor.
Adını yetiştiği topraklardan alan Yamalak zeytininin geleneksel hasat işlemlerinde sona gelindi. Kuzey yarım kürede en erken gelişen ve ismini Aydın’ın Kuyucak İlçesi Yamalak Mahallesi’nden alan Yamalak Sarısı zeytininin 15 Eylül’de başlayan hasadı 15 Ekim itibarıyla sona erdi. Yamalak halkı ise en iyi yeşil salamuralık zeytinlerden olan Yamalak Sarısı’nın hak ettiği değeri görmesi için yaptığı çağrılarla gündeme geldi.
Yamalak zeytininin duyurulması için yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyleyen Yamalak Mahalle Muhtarı Mustafa Kemal Çetinel, ”Kuzey yarım kürede ilk hasat yapılan zeytinimiz Türkiye’nin en iyi zeytinlerinden birisidir. Yamalak Sarısı olarak tescillenmiş bir marka olduğu halde bu güne kadar yeterince tanınmadığı için hak ettiği değeri henüz bulamadığını düşünüyoruz. Ancak, yeşil sofralık zeytin olarak mükemmel olan zeytinimiz, yağ kalitesi açısından da çok yüksektir. Bu sebeple Yamalak Zeytin ürünlerini tüketicilere ısrarla tavsiye ediyoruz” dedi.
“ZEYTİN İŞLETMECİLERİNİ KASABAMIZA BEKLİYORUZ”
Yamalaklı üreticilerden Fikret Onursal da zeytinlerinin İzmir-Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından Yamalak Sarısı markasıyla tescillendiğini belirterek, “Yamalak Sarısı çizilerek, kırılarak sofrada kullanılabilir. Aynı zamanda yağı da çıkarılabiliyor. Tadının çok güzel olmasına rağmen zeytinimiz, bu güne kadar yeterince tanıtılamadığından gereken değeri görmedi. Dünyanın en değerli zeytini olan Yamalak zeytininin bütün sofralarda yer almasını sağlayabilmek ve marka değerini daha da artırabilmek için önümüzdeki dönemlerde zeytin işletmecilerini kasabamıza bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“HASADINA BAŞLARKEN YEMİN EDİLİYOR”
Yamalak’ta görev yapan Cami İmam Hatibi Yunus Yıldız ise bölgeye ilk geldiği zamanlarda önce incir hasadının yapımına şahit olduğunu peşinden de zeytin hasadının başladığını söyleyerek, “Hasat başlarken çiftçilerin incire ve zeytine yemin ederek başlaması dikkatimi çekti. Kuran-ı Kerim’deki Tin Suresi’ni hatırlatan bu eylem beni sureyi her okuduğumda duygulandırıyor. Buraya gelmeden önce aldığımız zeytinin ne olduğunu bilmiyorduk. Yamalak Sarısı zeytinini tanıdıktan sonra daha bilinçli bir şekilde zeytincilere gidiyorum. Artık sadece Yamalak Sarısı zeytinini tercih ediyorum” diye konuştu.
HEM SOFRALIK HEM YAĞLIK ZEYTİN
Aydın’nın Kuyucak İlçesi Yamalak Mahallesi başta olmak üzere Kuyucak merkez ile Pamukören, Horsunlu, Kurtuluş Mahalleleri ve Buharkent ilçesinde de yetişen Yamalak Sarısı namlı sofralık zeytin, aynı zamanda zeytinyağı için de yetiştiriliyor. (HABER MERKEZİ)

Koronavirüs nedeniyle tümvatandaşlar ve işletmeciler olumsuz etkilenmeye

Aydın'ın İncirliova ilçesinde yaşayan Kızıltuğ ailesine ait 1977 model,

İzmir'de telefonda oyun oynayan eşi Sibel Akçalı'yı (50), başka bir

Kütahya’da Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne yönelik

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, HDP'nin imkanlarından yararlandığı

Afet, acil durum, milli güvenlik ve ulusal siber güvenliğe tehdit oluşturabilecek

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, “Türkiye pamuğa değer

Diyetisyen Rabia Yoran, “Kesinlikle kronik hastalıkların temelinde yatan esas

İZMİR'de koronavirüse yakalndığı sırada akciğer kanseri olduğu ortaya çıkan

Aydın'ın Efeler ilçesinde, boşandığı eşinin evine giden Erencan K. (23)

-İZMİR'in Bayraklı ilçesinde, annesi Fatma Kalkan (39) ile babası Mehmet

MANİSA'nın Salihli ilçesinde, çalıştığı tavuk fabrikasındaki işine

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde ahırdan buzağı çalan 2 zanlı tutuklandı. Alınan

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde binanın zemin katındaki dairede çıkan

Aydın'ın Efeler ilçesinde bir kişi tartıştığı eski karısını bıçakla

İzmir'in Konak ilçesinde Özgür Naygı (25) alacak verecek meselesi

Manisa'nın Salihli ilçesinde durakta servis beklediği sırada silahlı saldırıya

Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatif Başkanı Enver Gökbel , “Son

İzmir'de faaliyet gösteren bir güvenlik şirketi, çalışanlarının

Doğu Anadolu'da dondurucu soğuklar etkili olurken, bölgenin en soğuk yerleşim

Aydın’da bir fabrikada müdürlük yapan 41 yaşındaki İbrahim Çiçek,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK İzmir 7’nci Olağan İl Kongresi için

Pandemide evde internette geçirilen sürenin artması üzerine e-mail

Manisa'nın Turgutlu Yeni Kabristanlığında zarar gören mezar taşlarının, bir

Bireysel Emeklilik Yatırım Danışmanı Hasan Güzel, “Bireysel emeklilikte

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, koronavirüs tedbirleri kapsamında

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde bulunan Turgutlu Yeni Mezarlığında 4 mezarın

Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, “Ülkemizde

Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde, iki grup arasında çıkan silahlı

Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde sokağa çıkma kısıtlamasında denetim

Aydın'ın Germencik ilçesinde Spinal Musküler Atrofi (SMA) Tip1 hastası

İzmir'in Menderes ilçesinde 15 Şubat'tan bu yana kayıp olarak aranan

Sağlık Bakanı Koca, "Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde

Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürüttüğü

Aydın'ın Söke ilçesinde 65 yıla ulaşan ömürlerinin 40 yılını

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde kimsenin bulunmadığı yazlık bir eve giren ancak

Aydınlı vatandaşlar koronavirüs salgını döneminde beslenme için et