Psikolog İnce uyardı: Akran zorbalığına dikkat!
2 Nisan 2026, Perşembe 23:00| Tweet | ||
|
||
Günümüzde özellikle dijitalleşmenin etkisiyle akran zorbalığında artış yaşandığı gözlemleniyor. Uzmanlar, hem okul ortamında hem de sosyal medyada görülen zorbalık vakalarının çocuklar üzerindeki etkisinin giderek büyüdüğüne dikkat çekiyor.
Aydın’da Psikolog Hatice Özçelik İnce özellikle ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklarda sıkça karşılaşılan akran zorbalığı tüm yönleriyle ele aldı. İnce, zorbalığın yalnızca bireysel bir sorun olmadığını; aile, okul ve sosyal çevreyi kapsayan çok boyutlu bir mesele olduğuna dikkat çekti.
“KASIT, SÜREKLİLİK VE GÜÇ DENGESİZLİĞİ”
Akran zorbalığının tanımını yapan İnce, bu davranışın belirli kriterler taşıması gerektiğini belirterek, “Akran zorbalığı bir ya da birden fazla çocuğun, güçsüz gördüğü akranına karşı kasıtlı, sistemli ve tekrarlayan saldırganca tutumlarıdır” dedi.
Zorbalığın temelinde üç önemli unsur olduğuna dikkat çeken İnce, “Zorbalık diyebilmemiz için davranışın kasıtlı olması, aynı kişiye karşı sürekli tekrar etmesi ve taraflar arasında bir güç dengesizliğinin bulunması gerekir” dedi.
“EN ÇOK İLKOKUL ÇAĞINDA GÖRÜLÜYOR”
Zorbalığın en sık hangi yaş grubunda görüldüğüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan İnce, özellikle küçük yaşlara işaret ederek, “Zorbalık genelde ilkokul ve ortaokul döneminde görülür ancak ilkokul çağında daha sık karşımıza çıkar” dedi.
Ortaokul öğrencilerinin bazı davranışları “normal” olarak değerlendirebildiğini belirten İnce, küçük yaş gruplarında ise aynı davranışların daha net şekilde zorbalık olarak algılandığını ifade etti.
Zorbalık yapan çocukların belirli davranış kalıpları sergilediğini söyleyen İnce, “Bu çocuklarda düşük empati düzeyi, güç ve hakimiyet arayışı, kurallara karşı direnç ve popülerlik çabası görülür” dedi.
Aile faktörlerinin belirleyici olduğunu vurgulayan İnce, “Çocuk ailede ne görüyorsa onu yansıtır. Sevgi ve şefkati yeterince görmeyen çocuk bunu karşısına aktaramaz” diye konuştu.
“ZORBALIK İKİ FARKLI TÜRDE İNCELENİR”
Zorbalığın iki temel başlık altında değerlendirildiğini belirten İnce, proaktif zorbalığın daha planlı ve bilinçli şekilde ortaya çıktığını ifade ederek, “Proaktif zorbalıkta çocuk, karşısındaki kişiyi incitmeyi önceden planlar. Duyguları anlayabilir ancak hissedemez” dedi.
Tepkisel zorbalıkta ise daha çok ani duygu değişimleri ve dürtüsel davranışların öne çıktığını dile getiren İnce, “Tepkisel zorbalıkta ani öfke patlamaları görülür. Zorbalığa maruz kalan bazı çocuklar zamanla zorbalık uygulayan bireylere dönüşebilir” ifadelerini kullandı.
MAĞDUR ÇOCUKLAR NASIL DEĞİŞİYOR?
Zorbalığa uğrayan çocukların davranışlarında belirgin değişimler yaşandığını belirten İnce,
“Bu çocuklar zamanla içine kapanır, çekingenleşir ve sosyal ortamlardan uzaklaşır” ifadelerini kullandı.
Aile desteğinin kritik olduğunu vurgulayan İnce, “Evde şefkatli bir yaklaşım görmeyen çocuklar yaşadıklarını paylaşmakta zorlanır” dedi.
“SANAL ZORBALIK GİDEREK YAYGINLAŞIYOR”
Günümüzde dijitalleşmenin zorbalık türlerini de değiştirdiğini söyleyen İnce, sanal zorbalığa dikkat çekerek, “İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte çocuklar sahte hesaplar açarak, başkaları adına içerik üretip alay edebiliyor” dedi.
Sanal zorbalığın daha tehlikeli olabileceğini belirten İnce, “Bu türde zorba ve mağdur çoğu zaman anonimdir, bu da süreci daha karmaşık hale getirir” ifadelerini kullandı.
ÇÖZÜM: OKUL-AİLE İŞ BİRLİĞİ
Akran zorbalığının önlenmesi için tüm paydaşların birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan İnce, çözüm önerilerinde bulunarak, “Okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler ve veliler iş birliği içinde olmalı.” dedi.
Zorbalık yapan çocuğun dışlanmaması gerektiğinin altını çizen İnce, yaklaşımın doğru kurulmasının önemine dikkat çekerek “Kınanması gereken çocuk değil, davranıştır. Amaç çocuğu değil, davranışı düzeltmek olmalıdır” dedi.
HABER VİDEOLARI

Aydın’da diş hekimleri odası seçimleri öncesi hareketlilik artarken,

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından

Aydın’ın Efeler ilçesinde 35 yıldır avukatlık yapan Akın Yakan, son romanı

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet

Aydın, aktif fay hatları üzerinde yer alan ve deprem gerçeğiyle yüzleşmek

Aydın’da Avukat Tutku Çalaşyer Yapıcı ve Avukat Elif Çağdemir’in

Aydın’da 33 yıldır çilingirlik yapan Sercan Durmaz, mesleğin bilinmeyen

Aydın’da yerel medya mensuplarına yönelik düzenlenen eğitim programında,

Günümüzde özellikle dijitalleşmenin etkisiyle akran zorbalığında

Aydın’ın Efeler ilçesinde emekliler seslerini duyurmak için harekete

Aydın'ın Efeler ilçesindeki balık hali, kış sezonunu geride bırakırken

Aydın’ın Efeler ilçesinde 1. derece sit alanı içerisinde kalan

Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) yönetimi, Adana Valisi

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Vedat Gündoğan ve

Aydın’da görev yapan Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Nalbant, saç sağlığı

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda esnaflık

Çine Enver Salih Dinçer Sosyal Tesisleri’nin 7 Nisan Salı gününe

Aydın’ın Efeler ilçesine vatandaşlara çocuklarına hangi isimleri

Aydın’ın Efeler ilçesinde emekli ve yaşlılar, günlerini büyük

Aydın’da fizyoterapist Sinem Acıkmaz, son yıllarda fiziksel aktiviteye olan

Aydın'ın ana arterlerini etkileyen Dörtyol ve akıllı kavşak düzenleme

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde sahilde turşu satışı yapan emekli Nedim Selçuk,

Aydın’ın Efeler ilçesinde Aydın-Muğla Karayolu üzerinde meydana

Aydın’ın yeni kurulan Kadın Sağlığı ve Menopozla Yaşam Derneği (KAMEDER), Efeler

Aydın’ın gözde turizm merkezlerinden Kuşadası, baharın yüzünü

Aydın’ın Efeler ilçesinde yorgancılık geleneğini 1988’den bu yana

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Recep Tayyip Erdoğan İlkokulu ve Ortaokulu

Aydın’ın Efeler ilçesinde 10 yıldır sahaflık yapan Fehmi Keskin, dijital

Dijitalleşmenin hızla yayılması ve modern yaşamın temposunun artması, insanların günlük

Mart ayının gelmesiyle çağla tezgahlarda yerini aldı. Fakat pazar esnafı, bu

Aydın’ın Çine ilçesinde kendisini kolluk görevlisi olarak

Aydın'ın Efeler ilçesinde her hafta binlerce vatandaşın uğrak noktası olan

Türkiye’de genç işsizliği giderek büyüyen bir sorun haline

Aydın’da emekli polis Mustafa Demirel, küçük dükkânında

Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler ve küresel piyasalardaki dalgalanmalar

Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerin ardından akaryakıta gelen yeni zamlar sürücülerin








