Konya değil Çine Ovası
21 Aralık 2022, Çarşamba 14:25| Tweet | ||
|
||
Çine’de 35 yıldan fazla zamandır havuç üretimi yaptığını belirten 58 yaşındaki Abdül Kara, “Topraklarımız çok kaliteli havuç yapıyor. Şeker oranı yüksek, düzgünlüğü güzel. Önümüzdeki yıllarda Çine’de havuç üretimi daha da artacak. Şuanda İstanbul’dan birkaç firma ile görüşmemiz var. Çine’de 150-200 dönüm havuç diktireceğiz” dedi.
Çine’de yıllardır havuç üretimi yapan Abdül Kara, havuç üretiminin yüzde 80 kazandırdığını belirtti. Kara, şeker oranı yüksek ve kaliteli ürün yetiştirilen Çine Havucuna taleplerin sürekli arttığını belirtti.
“HAVUÇ ÜRETİMİNİN OLMAZSA OLMAZI, YIKAMA MAKİNESİDİR”
Çine Karakollar Mahallesi’nden Abdül Kara, 35-40 yıldır havuç üretimi yaptığını belirterek, “Bu sene 12 dönüm civarında havuç üretimi yaptık. Ürünlerimize talepler çok güzel ve ürünlerimiz kaliteli. Ama havucun işçiliği çok fazla. İşçilik ve diğer maliyetler yüksek olsa da kazancın azı ya da çoğu olmaz. Havuç üretiminin ilçemizde az olmasının nedenlerinden birisi de yıkama makinesinin olmaması. Havuç üretiminin olmazsa olmazı, yıkama makinesidir” diye konuştu.
“ÇİNE’DE 150-200 DÖNÜM HAVUÇ DİKTİRECEĞİZ”
Çine havucunun kalitesini fark eden toptancıların talepleri artmaya başladığını belirten Abdül Kara, “Önümüzdeki yıllarda Çine’de havuç üretimi daha da artacak. Şuanda İstanbul’dan birkaç firma ile görüşmemiz var. Çine’de 150-200 dönüm havuç diktireceğiz. Bugün İstanbul’a numune ürün göndereceğiz. Kalitesini tekrar bakacaklar. Anlaşma sağlandığında üretim için gerekli olan bu yıkama makinesi alınır, yeter ki talep çoğalsın. Topraklarımız çok kaliteli havuç yapıyor. Şeker oranı yüksek, düzgünlüğü güzel. Ben en az 35 yıldır havuç üretiyorum, kaybettiğim yıllarda oluyor ama havuç yüzde 80 hep kazandırır. Önemli olan tonajı yakalayabilmek. Dönümde 5-6 tonu yakalarsak havuç her zaman kazandırır, çünkü bu tonajlı bir ürün. Bu yıl havuçlarımızı toptan 5 liradan satıyoruz.
“ÜRÜNLER ANTALYA’YA ORANLA DAHA KALİTELİ”
Toptan ürün temini için Antalya’dan geldiğini ve 20 yıldır Çine’yi tercih ettiğini belirten Mehmet Uzunoğlu, “Ben Antalya Kumluca’dan geliyorum. Buradan havuç, karnabahar gibi ürün çeşitlerinden alıyorum. Kendim esnafım, pazarcılık yapıyorum. Çine’nin havucu çok güzel, şeker oranı yüksek. Karnabahar da mükemmel oluyor burada. Lahanalar, Antalya’ya oranla daha kaliteli. Biz özellikle burayı tercih ediyoruz, çünkü müşteriye bu ürünleri kendimiz sunuyoruz. Biraz maliyet yükseliyor ama kaliteli ürün götürüyoruz. Müşterilerimize kaliteli ürün satabilmek için biz de kalitenin peşindeyiz. Yaklaşık 20 yıldır Çine’den mal çekerim, gerçekten buranın ürünleri kalite” diye konuştu.
“GENÇLER BU ÜRETİME DAHİL OLMALI, ÜRETİRSEK BİZ KAZANACAĞIZ”
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Organik Tarım Bölümü mezunu olduğunu belirten 22 yaşındaki Bahadır Kara, “Babam ile birlikte 6 yıldır havuç üretimi yapıyorum. Babam 35 yıldır havuç üretimi yapıyor. Ürettiğimiz havuçların Pazar sorunu yaşamıyoruz. Gerek Antalya’dan gerekse Fethiye, Köyceğiz başta olmak üzere Muğla bölgesinden birçok pazarcımız geliyor. Ürettiğimiz havuca ilgi çok fazla. Çine’de üretilen havuçlarımızın şeker oranı fazla, pürüzsüz bir cildi olduğundan ilgi görüyor. Ben organik tarım bölümü mezunuyum. Babamın tecrübesi, benim de araştırmalarımı birleştirerek bilinçli ve güzel bir iş yapıyoruz. Gelen pazarcı esnafımız havuç dışında diğer ürün arayışları olduğundan dolayı karnabahar, lahana, kırmızı pancar, turp, vezir turp gibi kış ürünlerini de yetiştiriyoruz. Son 1 yıldır maliyetlerimiz çok fazla arttı ama toprak her zaman kazandırıyor. Özellikle İlçemizde yetişen havuca ilgi çok fazla ve topraklarımız da oldukça verimli. Gençler bu üretime dahil olmalı. Çünkü üretirsek biz kazanacağız. (HAZEL BAYIK)
HABER VİDEOLARI

Aralık ayında açıklanan %35,91’lik kira tavan zammı, zaten geçim

Aydın'ın Efeler ilçesinde hizmet veren Sevgi Sokağı Yeşilçam Cafe’nin

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi M. Umut Tuncer’in

Aydın Süper Amatör Lig 7.Hafta karşılaşmasında Çine Madranspor, Serçeköy

Aydın’da sonbahar yağışlarının ardından doğada kendiliğinden yetişen çıntar,

Aydın’da kışın gelmesiyle birlikte kuru yemiş ve kurutulmuş meyve satışlarında

Denge Gazetesi Spor Muhabiri Kamil Kazankaya, yarın Aydın Süper Amatör Lig’de

Aydın’da kadınların ve erkeklerin yüz ifadesini yeniden yorumlayan Dilge

Gündem Özel’e konuk olan eski İçişleri Bakan Danışmanı Haşmet

Aydın'daki Adnan Menderes Stadyumu’nda çalışmalar hummalı şekilde

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan Adnan Menderes Anadolu Lisesi’nde

Aydınspor’un geçtiğimiz hafta Kuşadası 1923 karşısında aldığı kritik

Kasım ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte memur, memur emeklisi ile SSK–Bağkur

Aydın sokaklarında mikrofon uzattığımız vatandaşlar, Türkiye’de gençlerin

Aydın’da bu hafta kurulan Salı Pazarı, yine fiyat tartışmalarının odağı oldu.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin Disiplinler Arası Çevre Sağlığı

AYTO Kadın Girişimciler Kurulu’nun Girişimcilik Haftası programında kadın girişimcilerin

Aydın’da toplu taşımaya yapılan son zamlar, hem vatandaşın hem de şoför

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programında bu hafta

Aydın’da CHP’li belediyeler, Koçarlı’nın Yeniköy Mahallesi’nde

Aydın'da Diş Sağlığı Haftası kapsamında konuşan diş hekimi Buket Ünlü,

Aydın’ın köklü firmalarından Tuğba Kuruyemiş, 1980 yılından bu yana

Aydın’ın Efeler ilçesinde Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin Disiplinler Arası Çevre Sağlığı

Aydın’da Salı Pazarı’nda tezgâh açan esnaflar, artan motorin

Aydın’ın Efeler ilçesinde görev yapan ilkokul öğretmeni Ozan

Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Kurulu’nda yaşanan sert tartışmalar,

Aydın’da Hacı Celal Oto İlkokulu’nda 24 Kasım Öğretmenler Günü,

Aydın’ın efeler ilçesinde 1977’den beri terzilik yapan metin altıntaş,

Aydın’da 36 yıldır Milli Piyango ve kazı kazan satışı yapan Muhammet Soymaç’ın

Aydın’da balık fiyatlarındaki artış, hem balıkçıları hem de vatandaşları

Aydın’ın Efeler ilçesi Mimar Sinan Mahallesi Girne Bulvarı üzerinde

Aydın’da her gün yüzlerce vatandaşın kullandığı toplu ulaşım, son

Aydın’da Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yıkılmasının

Aydın’ın Germencik ilçesinde Perşembe pazarında fiyatları vatandaşlar

Aydınlı saat ustası Veysel Aydoğdu, 13 yaşında başladığı mesleğinde 35 yıldır hem

Aydın’da yaşayan Muğla Kavaklıdere kökenli usta Aydın Alkış, babasından

Aydın’da giderek ağırlaşan su krizi, hem günlük yaşamı hem de vatandaşların







