Konya değil Çine Ovası

21 Aralık 2022, Çarşamba 14:25

     


Çine’de 35 yıldan fazla zamandır havuç üretimi yaptığını belirten 58 yaşındaki Abdül Kara, “Topraklarımız çok kaliteli havuç yapıyor. Şeker oranı yüksek, düzgünlüğü güzel. Önümüzdeki yıllarda Çine’de havuç üretimi daha da artacak. Şuanda İstanbul’dan birkaç firma ile görüşmemiz var. Çine’de 150-200 dönüm havuç diktireceğiz” dedi.

Çine’de yıllardır havuç üretimi yapan Abdül Kara, havuç üretiminin yüzde 80 kazandırdığını belirtti. Kara, şeker oranı yüksek ve kaliteli ürün yetiştirilen Çine Havucuna taleplerin sürekli arttığını belirtti.

“HAVUÇ ÜRETİMİNİN OLMAZSA OLMAZI, YIKAMA MAKİNESİDİR”

Çine Karakollar Mahallesi’nden Abdül Kara, 35-40 yıldır havuç üretimi yaptığını belirterek, “Bu sene 12 dönüm civarında havuç üretimi yaptık. Ürünlerimize talepler çok güzel ve ürünlerimiz kaliteli. Ama havucun işçiliği çok fazla. İşçilik ve diğer maliyetler yüksek olsa da kazancın azı ya da çoğu olmaz. Havuç üretiminin ilçemizde az olmasının nedenlerinden birisi de yıkama makinesinin olmaması. Havuç üretiminin olmazsa olmazı, yıkama makinesidir” diye konuştu.

“ÇİNE’DE 150-200 DÖNÜM HAVUÇ DİKTİRECEĞİZ”

Çine havucunun kalitesini fark eden toptancıların talepleri artmaya başladığını belirten Abdül Kara, “Önümüzdeki yıllarda Çine’de havuç üretimi daha da artacak. Şuanda İstanbul’dan birkaç firma ile görüşmemiz var. Çine’de 150-200 dönüm havuç diktireceğiz. Bugün İstanbul’a numune ürün göndereceğiz. Kalitesini tekrar bakacaklar. Anlaşma sağlandığında üretim için gerekli olan bu yıkama makinesi alınır, yeter ki talep çoğalsın. Topraklarımız çok kaliteli havuç yapıyor. Şeker oranı yüksek, düzgünlüğü güzel. Ben en az 35 yıldır havuç üretiyorum, kaybettiğim yıllarda oluyor ama havuç yüzde 80 hep kazandırır. Önemli olan tonajı yakalayabilmek. Dönümde 5-6 tonu yakalarsak havuç her zaman kazandırır, çünkü bu tonajlı bir ürün. Bu yıl havuçlarımızı toptan 5 liradan satıyoruz.

“ÜRÜNLER ANTALYA’YA ORANLA DAHA KALİTELİ”

Toptan ürün temini için Antalya’dan geldiğini ve 20 yıldır Çine’yi tercih ettiğini belirten Mehmet Uzunoğlu, “Ben Antalya Kumluca’dan geliyorum. Buradan havuç, karnabahar gibi ürün çeşitlerinden alıyorum. Kendim esnafım, pazarcılık yapıyorum. Çine’nin havucu çok güzel, şeker oranı yüksek. Karnabahar da mükemmel oluyor burada. Lahanalar, Antalya’ya oranla daha kaliteli. Biz özellikle burayı tercih ediyoruz, çünkü müşteriye bu ürünleri kendimiz sunuyoruz. Biraz maliyet yükseliyor ama kaliteli ürün götürüyoruz. Müşterilerimize kaliteli ürün satabilmek için biz de kalitenin peşindeyiz. Yaklaşık 20 yıldır Çine’den mal çekerim, gerçekten buranın ürünleri kalite” diye konuştu.

“GENÇLER BU ÜRETİME DAHİL OLMALI, ÜRETİRSEK BİZ KAZANACAĞIZ”

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Organik Tarım Bölümü mezunu olduğunu belirten 22 yaşındaki Bahadır Kara, “Babam ile birlikte 6 yıldır havuç üretimi yapıyorum. Babam 35 yıldır havuç üretimi yapıyor. Ürettiğimiz havuçların Pazar sorunu yaşamıyoruz. Gerek Antalya’dan gerekse Fethiye, Köyceğiz başta olmak üzere Muğla bölgesinden birçok pazarcımız geliyor. Ürettiğimiz havuca ilgi çok fazla. Çine’de üretilen havuçlarımızın şeker oranı fazla, pürüzsüz bir cildi olduğundan ilgi görüyor. Ben organik tarım bölümü mezunuyum. Babamın tecrübesi, benim de araştırmalarımı birleştirerek bilinçli ve güzel bir iş yapıyoruz. Gelen pazarcı esnafımız havuç dışında diğer ürün arayışları olduğundan dolayı karnabahar, lahana, kırmızı pancar, turp, vezir turp gibi kış ürünlerini de yetiştiriyoruz. Son 1 yıldır maliyetlerimiz çok fazla arttı ama toprak her zaman kazandırıyor. Özellikle İlçemizde yetişen havuca ilgi çok fazla ve topraklarımız da oldukça verimli. Gençler bu üretime dahil olmalı. Çünkü üretirsek biz kazanacağız. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler