Patentli Cincin Karpuzuna ilgi büyük
6 Temmuz 2024, Cumartesi 20:11Son güncelleme: 6 Temmuz 2024, Cumartesi 20:20
| Tweet | ||
|
||
Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Cincin Mahallesi’nde üretilen ve adına şarkı da yazılan Cincin karpuzuna ilginin büyük olduğu ifade edildi. Karpuz üreticisi ve ticareti yapan 58 yaşındaki Uysal Serindağ, “Cincin Karpuzunun patent markası için 2022’de başvurdum. Mücadele edip patentini aldım. Bu yıl karpuzumuza bütün bölgelerden büyük ilgi var” dedi.

Aydın’ın patentli tarım ürünleri arasına giren Cincin Karpuzunun namı ülke geneline yayılırken, Adana başta olmak üzere diğer üretim yapılan illerde hava koşullarından dolayı ürünün yetersiz olduğu belirtildi. Aydınlı yerel sanatçı Eşref Gülpınar tarafından önceki yıllarda adına şarkı yazılıp klip çekilen Cincin Karpuzu üreticileri, verimi düşük olduğunu ancak ilgiden memnun olduklarını ifade etti.

“BİZİM ÜRETTİĞİMİZ MALIN DEĞERİ BU DEĞİL”
Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı verim kaybı yaşadıklarını belirten karpuz üreticisi Yalçın Küçük, “Cincin’de 50 yıldır bu işi yapıyoruz. Bu yıl benim 10 dekardı ektiğim alan. Verimden memnunuz. Biraz gelişme çağında hava şartları etkiledi ve karpuz biraz geç gelişti. Onun için biraz mağdur olduk. Dekarda 7-8 ton alırız derken 5-6 ton ürettik ve 2 ton kaybımız var. Fiyatlar üretici açısından biraz daha düşük. Girdiler maliyetlerimiz çok yüksek. Mazot, gübre, ilaç, işçilik, elektrik paraları yüksek olduğu için biraz daha fiyatın yüksek olmasını bekliyorduk ama maalesef fiyat bu şekilde. Biz burada 10 liraya veriyoruz.

Bize girdi maliyetleri yüksek olduğu için bu şekilde fiyatın bizi tatmin etmediğini söylüyoruz. Tüketici açısından fiyat yüksek görülebilir ama bizim ürettiğimiz malın değeri bu değil. Cincin Karpuzunun özelliği çok sulu olmasıdır, pembe kırmızı arasında bir renk yapması ve halkın tarafından tutulmasıdır. Yediğiniz anda çok lezzetlidir. Geçenlerde bir müşteri geldi buraya, bir karpuz kestim verdim ve yediği anda söylediği şey ‘ben çocukluğumu hatırladım bunu yiyince’ dedi. Damak zevki onu andırmış, çok memnun kaldı. Öyle bir karpuzdur bu. Herkes güvenerek tüketebilir” diye konuştu.

“CİNCİN KARPUZUMUZ TOPTAN 8 İLE 10 LİRA ARASI GİDİYOR”
Kendisinin 80-100 dönüm karpuz yetiştirdiğini belirten ve 2022 yılında Cincin Karpuzu patentini aldığını dile getiren Uysal Serindağ, “Karpuz üreticisi olarak bu işe girdim. 20 senelik bir meslek edindim. Cincin’in patent markası için 2022’de başvurdum. Mücadele edip Cincin Karpuzunun patentini aldım. Bizim burada bayramda başladık karpuz sezonuna. Ne zaman havalar serinledi o zamana kadar bu karpuz sezonu Cincin’de devam eder.

1 buçuk 2 ay daha devam eder. Verimler iyi, ancak hava şartı biraz arkalı önlü bir dengesizliğe neden oluyor. Ergin ve gök sıkıntısına sebep oluyor havalar çok sıcak gittiğinden dolayı. Mahsullerimiz iyi ama sıcak bize sıkıntı yaşatıyor. Aşırı sıcaklardan dolayı bize fiyat olarak yansıdı. Alıcıda yüklendi bu tarafa, müşteride sıkıntımız yok yani. Fiyatlar iyi, bundan bir hafta öncesi fiyatlarımız yüksekti şimdi düşme var ama tekrardan tırmanıyor. Şu anda toptan 10 lira, 8 ile 10 lira arası gidiyor” ifadelerini kullandı.
HABER VİDEOLARI

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Emirdoğan Mahallesi’nde yaklaşık

Aydın’da deprem riski yüksek olmasına rağmen 25-30 yıllık konutların fahiş

Radyo ve Televizyon Yayıncılığı alanında Türkiye’nin en önemli meslek

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Türkiye Selamlaşıyor”

Aydın’da kendi imkânlarıyla üretime başlayan 32 yaşındaki kadın girişimci

Aydın Salı Pazarı’nda incir, ceviz ve kestane satarak geçimini sağlayan

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, emlak

Radyo ve televizyon yayıncıları meslek birliği Başkanı Vedat Gündoğan ve yönetim

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç mayıs

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, tvDEN ekranlarında yayınlanan

tvDEN ekranlarından Gündem Özel programında konuşan Altınsen Genel Başkanı

Aydın’ın Efeler ilçesinde eğitim veren Özel Dörtgen Anadolu

Gündem Özel programında bu hafta eski İçişleri Bakan Danışmanı Haşmet

Aydın’da şehir hastanesinin hizmete girmesiyle birlikte sağlıkta yeni bir döneme

Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Aydın Büyükşehir Belediyesi

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısının ardından CHP Grubu basın

Aydın Demir Madeni Eşya Torna Tesviye ve Sıhhi Tesisatçılar Odası’nın

Yaklaşık 100 yıllık köklü geçmişe sahip Otogönül, edindiği

Yapay zekâ teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte kişisel verilerin izinsiz

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan yılın ilk salı pazarında vatandaşlar

Aydınlılar, yeni belirlenen maaşı eleştirdi.. Bir vatandaş, “Vallah alsınlar

Marketlerde 25 kuruştan satılan plastik poşetlerin fiyatı 1 liraya yükseldi.

Aydın’ın Çine ilçesinde, 1950 yılında kurulan ve 76 yıldır Çine’nin

Radyo Televizyon Meslek Birliği (RATEM)’in resmî web sitesi www.ratem.org,

800 milyon liralık büyük ikramiyenin talihlilerini bulmasının ardından mikrofonlarımızı

2026 yılına girerken akaryakıt fiyatlarında beklenen artış resmileşti. Özel Tüketim

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Efeler Mahallesi Köroğlu Caddesi üzerinde

Yılbaşı yaklaşırken kuruyemiş tezgâhlarında hareketlilik başlasa da ekonomik

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan İlayda Korkulu, AK

2026 yılı için asgari ücretin 28.075 TL olarak açıklanmasının ardından

Aydın Salı Pazarı’nda yaklaşık 40 yıldır üreticilik ve pazarcılık yapan

Geçen hafta sonunda oynanan Aydın Süper Amatör Lig 9. hafta mücadelesi

Aydın’ın ilk ve tek sporcu atletik performans salonu olan Atlas Atletik Performans










