Başkan Çetindoğan’dan Ahilik Haftası mesajı

13 Eylül 2021, Pazartesi 11:30

     


AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, Ahilik Haftası münasebetiyle bir kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Çetindoğan mesajında, “Öncelikle basın aracılığı ile tüm esnaf ve zanaatkârlarımızın Ahilik haftasını kutlarım. Yıllardır benimsemiş olduğumuz ahilik anlayışı birbirimize karşı yaşatmış olduğumuz sevgi ve saygının temelidir.

Öncelikle bu sene ki Ahimizle ilgili kısa bir bilgi vermek isterim. Yılın ahisi olarak seçilen Himmet Ünal mesleğine 10 yaşındayken çırak olarak başlamış ve 45 yıldır usta olarak devam etmektedir.1976 yılında Aydın’da başladığı mesleğine Tavas’ta devam etmiş, 2003 yılından bu yana Didim’de mesleğini icra etmektedir. Meslek hayatı boyunca yanında birçok kişi çalışmış ancak işin zorluğundan dolayı sadece 2 kişiyi tam olarak yetiştirebilmiştir. Didim esnafları tarafından çok sevilen ve saygı duyulan bir esnafımız olan Himmet Ünal 45 yıldır ahilik geleneğini devam ettirmektedir.

Ahilik haftası ilk olarak 02/07/1988 tarihinde merkezi Kırşehir olmak üzere 26 ilde kutlanmaya başlamış 13/08/2008 tarihinden itibaren ise merkezi Kırşehir olmak üzere 81 ilimizde kutlanmaya devam etmiştir. Bu hafta 34. Yılını kutlayacak olduğumuz Ahilik haftası yıllardır ilimizde büyük coşku ve heyecanla kutlanmaktadır. İki yıldır pandemi koşulları nedeniyle kısıtlı kutlamalar gerçekleştiriyor olsak ta tüm esnafımız için aynı heyecanı ve coşkuyu hala kalbimizde yaşatıyoruz.

Ahilik teşkilatının temel amacı toplumda huzur ve barışı temin etmektir. Bu amaç doğrultusunda dürüstlük, güvenilirlik, kul hakkı, çalışma, yardımlaşma, paylaşma gibi ahlaki erdemleri aşılamayı hedef almıştır. 'Kardeş' anlamına gelen 'Ahi' kelimesi temelleri 13. Yüzyılda Ahi Evran Veli tarafından atılan saygı, sevgi ve hoşgörü üzerine kurulmuş bir teşkilattır. Bizlerse bu mirası günümüze kadar hakkıyla taşımaya çalıştık. Zanaatkârlığımızı gelecek nesillere aktarmaya çalışırken onlara sadece meslek değil ahiliğin kurallarını da öğretmek en büyük önceliğimiz oldu. Yıllar sonrada ülkemizde tüm esnaflarımızın ahilik kültürü doğrultusunda çalışmaya devam etmesi ve ahilik kültürünü yaşatması en büyük temennimizdir.

Bu vesileyle bu büyük teşkilatı kuran Ahi Evran Veli’yi ve yüzyıllardır bu topraklar üzerinde esnaflık yapmış olan herkesi rahmet ve minnetle anıyor, ata mirasımızı gelecek nesillere aktaran tüm Esnaf ve Sanatkarlarımıza saygı ve şükranlarımı iletiyorum. 34. Ahilik Haftamız kutlu olsun” ifadelerine yer verdi. (MERVE YAVAŞ)







 
Son Eklenen Haberler